Faiz Adım Adım Düşecek!

08.04.2014 09:09
  •  A 

     Seçimler sonrası siyasilerden gelen faiz indirimi taleplerine TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın cevabı bu yönde oldu. Erdem Başçı, dün Kayseri'deki sunumunda faiz indiriminde aceleci davranmanın doğru olmadığına, adım adım indirme planında olduklarına dikkat çekti. Faiz indirimi yapmak için bir ara toplantı düşünmediklerini de ifade etti. 

     Faizlerde çok hızlı ters yöne karar alıp-vermek ekonomi yönetimleri için ciddi olumsuz etkileri olabilecek kararlardır. Bu nedenle Başçı'nın adım adım faiz indirim kararını doğru buluyorum. İçerideki ve dışarıdaki gelişmelere bakılarak faiz indirim kararları ve indirim oranları belirlenmesi doğru bir düşüncedir. Dünkü yazımda da belirttiğim gibi, eğer ECB (Avrupa Merkez Bankası) likiditeyi artırmak için tahvil alımı gibi finansal bir teşvik kararını uygulamaya kalkarsa, bu takdirde TCMB PPK'nun eli çok daha rahatlar ve faiz indirim oranı böyle bir gelişmeye paralel çok daha yüksek oranlı yapılabilir. Bu yüzden TCMB'nın faiz indirim kararlarında ECB'nin finansal genişlemeci uygulamalarını yakından gözleyeceğini düşünüyorum.

      Şubat Sanayi Üretimi Gelecek
      Saat 10:00'da Şubat ayı sanayi üretim rakamları açıklanacak. İhracat destekli bir büyümeyi görebiliriz. Avrupa'da Almanya ve İngiltere sonrasında İspanya gibi krizi derin yaşayan ülkelerin talep artışlarının görülmeye başlanması, bizim ihracatımızın artmasına olumlu katkısı olacaktır. Geçtiğimiz ayların yüksek kurlarının da Şubat rakamlarının yüksek çıkmasında etkisi olmuştur görüşündeyim. Bu nedenle Şubat rakamlarının iyi gelmesini bekliyorum.  

      Enflasyon Yaratmayacak Faiz İndirimi!
      Bu başlığı sadece az önce izlediğim tv. yayınındaki bir soruya istinaden bilgi olması açısından yazıyorum. 
      Faiz indirimi bizim gibi henüz gelişmiş ülkeler grubuna girememiş, üretim artışını başaramamış, arzı talebini aşmamış ülkeler için enflasyon riski taşır. Yoksa görüyorsunuz ki ABD ve Avrupa'da neredeyse sıfırlanmış faizlere rağmen enflasyon artışı görülmüyor. Çünkü hepsi üretim artışını başarmış ülkeler. Bu nedenle düşen faiz nedeniyle artacak talebi fazlası ile karşılayacak bir üretimleri olduğu için, faiz düşürürsek enflasyonumuz artar mı diye korkulmuyor. Eğer biz de faiz-enflasyon sarmalından kurtulmak istiyorsak, üretmeyi ama fason olmayan gerçek ve yüksek katma değerli üretmeyi başarmalıyız. Bunun yolu da yapısal tedbirler ve gerçekçi kur politikasıdır.

       BIST 72.900 Direncinde Realize Yaşıyor!
       Cuma ve Pazartesi yazdığım beklenti yazılarımda ilk realize gelebilecek direnç seviyesi olarak 72.900 düzeyini özellikle belirtmiştim. Dün 72.864 görüldü. Yurt dışında realizeler yaşandı. Ancak BIST'de banka hisselerinde henüz talep kesilmemiş gözüküyor. Bu nedenle eğer yeni bir banka hamlesi gelirse, 72.900 aşılıp bir üst dirence yönelebiliriz. Benim için sağlıklı olacak olan, önce bir realize düzeltmesi ve sonra yeniden yükselişe geçmektir. Önceki iki yazımın detaylarında üst realize dirençlerini görebilirsiniz.  
      
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 07.04.2014
    09:13

    ABD ekonomisindeki toparlanma Avrupa'ya yeterince yansımış değil. Bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekonominin canlanmasını teşvik etsin diye, tahvil alımına kalkarak likiditeyi artırmaya kalkışması, siyasilerin baskı kurduğu TCMB'nın faiz indirme kararı almasına destek olabilir. Ancak, ECB... Devamı »

  • 04.04.2014
    08:58

    Seçim sonrası beklenen not açıklamalarından ilki Fithc'ten beklenenden daha da erken geldi. Fitch, Türkiye'nin yabancı ve yerli para cinsinden görünümünü aynı şekilde koruyarak, BBB- ve BBB olarak teyitledi. Cari açığın düşme beklentisinin sürdüğüne, ancak sert ve devamlı bir şekilde sermaye... Devamı »

  • 03.04.2014
    16:42

    Seçim riski ortadan kalınca, kurda ciddi bir gevşeme yaşanıyor. Peki bu seçim riski bittiği için dövize olan talebin azalmasından mı kaynaklanıyor? Bence sadece bu sebepten değil. Asıl yeniden BIST'e geri dönüş yapan yabancıların para girişlerinden kaynaklanıyor. Alınan hisselere bakarsanız, bankala... Devamı »

  • 03.04.2014
    08:47

    Bugün önce İngiltere, sonra da AB Merkez Bankalarının açıklamaları gözlenecek. Merkez bankalarından gelebilecek faiz ya da yeni teşvikler gibi gelişmeler AB piyasalarının ve paritenin yönünde etkili olabilir. Ben çok önemli değişiklikler beklemiyorum. BIST'in Görünümü? BIST grafikleri... Devamı »

  • 02.04.2014
    09:12

    Bizim yerel seçimler bitti, dünya borsaları ve piyasaları rahatladı! Yellen, tahvil alımları bizim için önemli, canlandırma sürecine daha uzun süre ihtiyacımız var dedi. Dünya Bankası başkanı, içinde Brezilya ve Türkiye'nin de olduğu orta gelirli ülkeler için kredi pastalarını 28 Milyar ... Devamı »