Seçim Bitti Dünya Rahatladı!

02.04.2014 09:12
  •  A 

     Bizim yerel seçimler bitti, dünya borsaları ve piyasaları rahatladı!
     Yellen, tahvil alımları bizim için önemli, canlandırma sürecine daha uzun süre ihtiyacımız var dedi.
     Dünya Bankası başkanı, içinde Brezilya ve Türkiye'nin de olduğu orta gelirli ülkeler için kredi pastalarını 28 Milyar Dolar'a yükselttiklerini açıkladı. 
     Avrupa için dikkat çekilen resesyon riskine, yetkili ağızlardan resesyon riski yok dendi.
     Türkiye için cari açık düşecektir, bankalar sağlam yapıya sahip açıklamaları geldi.
     Dow Jones endeksleri, AB ülkelerinin endeksleri önemli yükselişler yaptılar.
     Parite yeniden Avro lehine kısmi toparlanma yapıyor. Altın da düşmeye devam ediyor.
     Bizde seçim sonrası BIST yükseliyor, döviz ve faiz kurları düşüyor. 

     Görüyorsunuz ki, gündemler nasıl değişiyor. BIST için, olumsuz raporlar yazılmış olan otomotivciler için, cam sektörü gibi bir çok sektör için pozitif görüş ve güncellemeler geliyor. Seçimler sonrasında büyük düşüşler bekleyenler bile, şimdi zaten seçimlerin bu denli etkisinin olamayacağını, nihayetinde yerel seçim olduğunun altını çiziyorlar. Ben bile bir aydır yeni öngörü girmeyip seçimleri beklerken, dün yeni öngörüler girmeye başladım!

      Bu işin Türkiye tarafı seçimlerden kaynaklı gelişmeler gösteriyor. Dünya ise, kendi spekülatif sürecini yaşıyor. Olumlu açıklamaların bizim seçim sonuçlarından sonra gelmesi biraz tesadüf olmuş diyebiliriz. Ama bizde bazı sektörler başta, pozitif havaya dönmemiz seçim sonuçlarıyla ilgili. Çünkü seçimlerden iktidar için büyük bir oy kaybı söz konusu olsaydı, bu takdirde kur ve faiz artışları, başta enerji olmak üzere bir çok zamları beraberinde getirecekti. Böyle olunca da, başta cam sektörü gibi enerji ağırlıklı üretim yapan birçok sektör için çok ciddi maliyet artışları yaşanacak ve dolayısı ile de, hisse fiyatları bundan olumsuz etkilenecekti. Seçimlerden iktidarın gücünü koruduğu sonucu çıkınca, döviz kurları ve faiz rahatladı. Bu da zam riskini azaltıp, sektörleri rahatlattı. 

      Eğer, itiraz edilen seçim sonuçları nedeniyle, Ankara gibi önemli olacak belediyeler el değiştirmezse, borsadaki pozitif hava sürebilir. İlk anda bankalarla başlayan yükselişlere, uzun süredir düşük kalan, adeta yükselişlere küsmüş bir çok diğer sektör hissesi de katılmaya başlayabilir. Bu nedenle hisse bazlı yeni öngörülerimi görmeye başlayabilirsiniz. Seçimi riskli görenlerden biri olduğum için, seçim öncesi düşük seviyeleri kaçırdım, kusuruma bakmayın. Ama en azından 60.750 aşağı kırılmadan daha alt seviyelerin beklenmemesi gerektiğini sık sık yazdığım ve bankalarımızın aslında daha yüksek değerlerde olması gerektiğine dikkat çektiğim için teselli buluyorum. 

      Neyse, umarım siyaset yine gerilimler yaratmaz da, bir süre önümüze bakabiliriz. Yoksa yaşanan gerilimli gelişmeler tüm hesaplarımızı alt üst ediyor. Yine de bir süre, Destek-Direnç Tablosu verileri daha çok, yeni teknik analiz öngörüsü daha az olacak şekilde devam edebilirim. Ankara seçiminin hala netleşmemiş olması bu tereddütümün nedenini oluşturuyor. Ankara'da bir el değiştirme ciddi realize nedeni olabilir. 
  

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 01.04.2014
    08:56

    Evet tüm bu yaşanan gerilimlerin, yapılan kavgaların, ortaya atılan iddiaların, seçim sonrasında başlatılacağı söylenen büyük temizlik operasyonunun, ratingçilerin olası not riskinin, cumhurbaşkanlığı seçimde yeniden yaşanabileceği söylenen tüm risklerin hepsi sadece Nisan 1 Şakasıydı! Gerç... Devamı »

  • 31.03.2014
    09:01

    26 Mart Tarihinde birden bire yükselişe geçen BIST, çıkan seçim sonuçlarını herkesten önce doğru tahmin etmiş oldu. Aylardır süren yerel seçimler hemen hemen bitmiş sayılır. Kesin olmayan son sonuçlara göre AKP % 45.7, CHP % 28, MHP % 15.3, BDP % 6 oy almış oldu. Peki Kim Kazandı? K... Devamı »

  • 28.03.2014
    09:29

    Ben bu yaşıma kadar hiç böyle bir ortam, siyaset, gerilim, belirsizlik, anlamsızlık, spekülasyon, manipülasyon görmedim, yaşamadım. Aylar öncesinden 25 Mart'ta yer yerinden oynayacak haberleri ile neredeyse iki aydır insanlara bir korku salınıyor. Şimdi siz hangi görüşten yatırımcı olursanız olun, b... Devamı »

  • 27.03.2014
    09:09

    Seçim Spekülasyonu! Öncelikle hemen belirtmeliyim ki, seçimlere bu kadar kısa bir süre kala yaşanan bu yükselişi kesinlikle beklemiyordum. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisinin oy oranını az düşürmesi, koruması ya da arttırması halinde BIST için hızlı bir yükseliş, kur ve faiz için de düşü... Devamı »

  • 26.03.2014
    09:09

    TCMB bankaların Merkez Bankası nezdinde tutmak zorunda oldukları TL cinsi zorunlu karşılıklara gerektiğinde ölçülü ve sınırlı faiz ödenebilir diye bir karar değişikliğine gitti. Daha önce zorunlu karşılıklara faiz ödenmez diye geçen ilgili tebliğ değiştirilerek Resmi Gazete'de bu sabah yayınlandı. B... Devamı »