Siyasi Korku Alımları Engelliyor!

07.01.2014 09:15
  •  A 

     Düşünün ki, göreceli olarak ucuz dediğimiz bir anda, ortaya çıkan siyasi gerilim ve açıklamalar nedeniyle bir anda 61.000'li BIST seviyesi görülüyor ama aynı anlarda yaşanan gelişmeler nedeniyle ''ne oluyor? nereye gidiyoruz?'' korkularına kapılıp uygundan daha da uygun gördüğümüz fiyatlara bile el uzatamıyoruz! 

      Yaşanan siyasi gerilimin taraflarından birinin kalemi olarak görülen biri ''bu topraklar Osmanlı'da bile şahit olmadığı olaylara şahit olacak'' diye yazıyor. İktidar tarafından yüzlerce polis görevlerinden ya merkeze, ya da başka görevlere çekiliyor. Yargı içinde bir birine zıt gerilimler yaşanıyor. İçinde önemli kişilerin bulunduğu göz altılar yaşanıyor. Bu sabah da, internet haber sayfalarına düşen haberlere göre İzmir'de  25 kişi rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmak suçlaması ile göz altına alındı haberleri var. Muhtemelen detayları çok kısa zamanda öğrenilecektir. 

      Böyle bir ortamın yarattığı siyasi gerilimin yansıması, FED'in tahvil alımını azaltması, yeni ekonomi bakanımızın Dolar'ı salıvermek demesi, TCMB'nın hızlı yükselen dövize rağmen bile faiz silahına dokunmaması dövizdeki belirsizliğin sürmesine neden oluyor. 

      İşte tüm bu görüntüler nedeniyle de, tekniklerde ciddi alım görüntüleri oluşmasına rağmen, belirsizlik korkuları nedeniyle gönül rahatlığıyla alım kararları verilemiyor. Dünkü beklenti yazımda, hafta sonu ortaya çıkan mektup gündemi nedeniyle haftaya yükselişle başlayabileceğimizi yazmıştım. Öyle de oldu. Dün kapanışların yarattığı grafiklere bakınca, bugün de benzer yükselişlerin diğer bir çok hissede görülmesini bekliyordum. Ancak, muhtemelen yukarıda yazdığım İzmir'deki yeni gözaltılar nedeniyle realizeler ile güne başlayacak gibi duruyoruz.

      Görüyorsunuz işte, tamamen gündeme göre şekillenen bir borsa ortamındayız. Bu yüzden bu süreci seçime kadar biraz daha günlük yaşamayı düşünmek daha doğru olabilir. Yoksa yaşanan bu denli değişken hareketlilik nedeniyle kâr yapayım derken, ciddi zarar görme riskleri taşırız diye düşünüyorum. Umarım yaşanan bu süreç en kısa zamanda sakinleşir.

        Destek-Direnç Tablosu verilerini yakından takip etmenizi tavsiye ediyorum. Bu ortamda belki bu teknik seviyeler, önümüzü görmemizde faydalı olabilir.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 06.01.2014
    09:06

    Özellikle 17 Aralık sonrası yaşadığımız düşüşün ekonomik nedenlerle olmaması nedeniyle, yükseliş tepkileri de ekonomik nedenlerle değil, daha ziyade benzer sebeplerle olacaktır. Yani yapılan rüşvet ve yolsuzluk göz altılarının sonuçları salı vermeler olursa, ya da başbakanımız tarafından basın ile d... Devamı »

  • 03.01.2014
    09:08

    DOW, DAX gibi önemli gelişmiş borsalarda realizeler yaşanıyor. Bu durum çok normal. Bir süredir rekorlar kıran gelişmiş ülke borsalarında, bu rekorların düzeltmesi ve kâr realizelerinin yaşanıyor olması beklenen bir gelişmeydi. Bu borsalarının rekorlarına ayak uyduramayan BIST, dışarıdaki realizeler... Devamı »

  • 02.01.2014
    08:56

    Düşüşler siyasi gelişmeler nedeniyle yaşandığı için, yaşanan ya da yaşanacak ani gelişmelere göre bir anda çok sert düşüşler, bir sonraki gün ciddi yükselişler yaşanabiliyor. Hatta gelen açıklamalara göre gün ve seans içinde bile sert oynaklıklar yaşayabiliyoruz. Operasyon yapılan kişilerin hepsi iç... Devamı »

  • 31.12.2013
    09:30

    İyisi kötüsü ile çok hareketli bir yılı tamamlamak üzereyiz. 2014 yılında belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olması nedeniyle yine hareketli ve zor bir yıl yaşayacağımızı düşünüyorum. Her şeyin başının sağlık olduğu uyarısı ile, hepinize tüm sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve başarılı... Devamı »

  • 30.12.2013
    08:57

    Önemli dış dünya borsalarının rekorlar kırdığı bir ortamda, neredeyse tek düşen BIST diyebiliriz. Bunu başarabilmek için el birliği ile her şey yapılıyor. Doğru ya da yanlış yorumunda bulunmuyorum, ama hükümetin en üstündekiler ''devletin, bürokrasinin, emniyetin, yargının içinde çeteler var'' derse... Devamı »