BIST'te Ayar Kaçtı!

02.01.2014 08:56
  •  A 

      Düşüşler siyasi gelişmeler nedeniyle yaşandığı için, yaşanan ya da yaşanacak ani gelişmelere göre bir anda çok sert düşüşler, bir sonraki gün ciddi yükselişler yaşanabiliyor. Hatta gelen açıklamalara göre gün ve seans içinde bile sert oynaklıklar yaşayabiliyoruz. Operasyon yapılan kişilerin hepsi için hükümet savunma içinde. Yaşananların ilgili kişilerin suçlu olmasından değil de, devlet içinde paralel bir yapılanmaya girmiş bir grup tarafından hükümeti yıkmak ve Türkiye'ye zarar vermek için yapıldığını söylüyor. Bu nedenle de operasyona karışmış emniyet ve yargı içinde bulunan bir çok kişi ve kurum için karşı ataklar, kararlar ve uygulamaları görüyoruz. Operasyona dahil olan bir çok emniyet mensubunun görevden alındıklarını ya da başka yerlere atandıklarını duyuyoruz. 

       Bu tip bir konunun haklı haksız tespiti normalde yargı tarafından yapılırdı ancak, anlaşılan o ki, bu sefer seçim sandığını beklemek zorunda olacağız. Mart ayındaki yerel seçimlere kadar yaşadığımız gerilimlerin karşılıklı örneklerini yaşama riskimiz sürüyor. Bu risk nedeniyle, çok ciddi fiyat düşüşlerinde bile cesaret edip, hisse ögörülerinde bulunamıyorum. Siyasi gerilim düşerse ciddi fiyat artışlarını görebiliriz. Ama seçimlerden evvel bu gerilim düşer demek kolay değil. Tarihimizde hiç şahit olmadığımız konuları yaşıyoruz. 

       Zamlar Mı Geliyor?
       Yeni yılı bir çok zam ile karşılıyoruz. Bu zamlar yayılmaya başlarsa, yaratacak olduğu enflasyon etkisi nedeniyle TCMB'nın enflasyon ve dolayısı ile kur mücadelesinin oldukça zor olacağını düşünüyorum. Bu nedenle faizi yükseltmeden devam edebilmesinin zor olacağı kanaatindeyim.  

       Otomotive ÖTV Zammı!
       Sektöre % 5 ile % 15 arasında ÖTV zammı geldi. Gelen zam sektör hisseleri üzerinde olumsuz baskı yaratabilir.

       Yabancı Ne Yapacak?
       Hemen belirteyim ki, BIST ve hisselerde yaşanan düşüş ve artan kurlar nedeniyle, BIST ve hisseler yabancılar için çok ciddi ucuzlamış durumda. Tabii ucuzluk göreceli olduğu için, yaşanacak gelişmeler ucuzluk tanımı üzerinde çok etkili olabilir. Siyasi gelişmeler kontrol altına alınamazsa, bunun etkileri olan kur ve faiz artışları, ekonomik sonuçlar doğurmaya başlayabilir. Bu takdirde bir çok ekonomik beklentimiz de buna pararlel değişme riski taşır.

       Yabancılar kendi ülkelerindeki enflasyon, faiz ve bizdeki risklere göre yatırım kararlarını vereceklerdir. Sahip oldukları faiz oranları nedeniyle, bize göre çok uzun vadeli düşünme imkanına sahip olmaları onlar açısından büyük avantaj teşkil ediyor. Eğer seçimlerin sonuçlarından çok daha büyük siyasi bir kriz olacağını düşünürlerse, satış baskısı yaratacak davranışlara girebilirler. Yabancı açısından tek başına iktidar önemli bir kriterdir. Kimin tek başına olacağı onlar için çok da fazla önemli olmaz düşüncesindeyim. Seçimlerde iktidarın değişebileceğini, ama yine tek başına bir iktidarın olma ihtimalini görürlerse, alımlara geçebilirler. Ya da aynı şekilde seçimlerde mevcut iktidarın gücünü koruyacağını anlarlarsa da, alımlara geçeceklerini düşünüyorum. Yabancı satışlarının riskin artmasına neden olacak sonuç, iktidar değişimi ama zor bir koalisyon seçeneği olur. İktidarın değişeceğini ama, akıbeti belli olmayacak bir koalisyon olacağını görürlerse, bu durum satışlarının artmasına neden olabilir.

      İşte bu belirsizliğin dağılması için de yerel seçim sonuçları beklenecektir. Öncesindeki dalgalanmalarla Mart seçimlerini beklemek zorundayız diye düşünüyorum. Belki Mart sonrası daha rahat bir piyasaya sahip olabiliriz. Ama o tarihe kadar siyasi tansiyonumuz hep yüksek olacak düşüncesindeyim. Bu yüzden cesaret edebildiğim anlarda yeni öngörülerimi teknik analiz şablonumuzda paylaşacağım ama daha ziyade Destek-Direnç Tablosunu kullanabilirim.

      İçine girmiş olduğumuz dönem nedeniyle maalesef mecburen zaman zaman kısmi siyasi görüntü risklerine değinmek zorunda kalıyoruz. Yoksa dikkat ederseniz çok uzun zamandır gelişmeleri sadece ekonomik ve teknik analiz verilerine dayalı açıklamaya çalışıyordum. 

      Hepinize 2013 yılını aratmayacak bir 2014 yılı diliyorum. 

      Saygılarımla 

    Aydın Eroğlu

     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 31.12.2013
    09:30

    İyisi kötüsü ile çok hareketli bir yılı tamamlamak üzereyiz. 2014 yılında belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olması nedeniyle yine hareketli ve zor bir yıl yaşayacağımızı düşünüyorum. Her şeyin başının sağlık olduğu uyarısı ile, hepinize tüm sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve başarılı... Devamı »

  • 30.12.2013
    08:57

    Önemli dış dünya borsalarının rekorlar kırdığı bir ortamda, neredeyse tek düşen BIST diyebiliriz. Bunu başarabilmek için el birliği ile her şey yapılıyor. Doğru ya da yanlış yorumunda bulunmuyorum, ama hükümetin en üstündekiler ''devletin, bürokrasinin, emniyetin, yargının içinde çeteler var'' derse... Devamı »

  • 27.12.2013
    09:33

    Noel tatilinde olan yabancılar tatillerini bitirdiler. Gerçi Türkiye'de pozisyon taşıyan yabancıların yaşananları duyunca çok da uzak kalmış olduğunu düşünmüyorum. Ancak yine de iş başında olmakla, uzaktan internet bağlantısı ile işlem yapmak aynı olmuyor. Neyse bugün işlerinin başına dönecekleri iç... Devamı »

  • 26.12.2013
    11:21

    Önemli olan siyasi krizi kontrol edebilmektir. Yaşananlar rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile başlayan bir siyasi kriz sürecinden kaynaklanıyor. BIST'te bir balon ve hisselerin fiyatlarında çok ciddi şişmeler olduğu için yaşanmadığını sanırım hepimiz görüyoruzdur. Eskiden böyle zamanlarda ya... Devamı »

  • 26.12.2013
    09:25

    Evet yanlış okumadınız, kendinize zaman ayırmanızı tavsiye ediyorum. Böyle ortamlarda ortaya atılan haberler yalan mı, yanlış mı, doğru mu anlamak çok zordur. Günümüz sosyal medya gücü nedeniyle de haberlerin yayılma hızı çok yüksektir. Tabii bu nedenle de anında borsaya yansımalarını görebiliyoruz.... Devamı »