BIST 75.638 Seviyesinde Haftaya Başlıyor.

25.11.2013 09:17
  •  A 

     ABD borsaları yeni rekorları zorluyor.  Avrupa ülkelerinin de borsaları Fazla realize yaşamadan 2013 için gördükleri yüksek endeks seviyelerinde tutunmaya devam ediyorlar. Özellikle Almanya Dax en iyi performans gösterenlerin başında geliyor. Gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki toparlanma beklentileri endekslerini de dinamik tutuyor. Özellikle ECB dahil düşük faiz politikası, hisse senetlerini düşük faiz sürecinde cazip kılıyor.  

      Böyle bir ortamda Türkiye olarak BIST'in de çok daha yüksek olması gerekirdi. Ancak bizim kendi özelimizdeki cari açık ve kredi büyümesini kontrol etme sorunumuz nedeniyle, alınan sıkılaştırıcı tedbirler yüzünden bu yükseliş havasına aynı coşku ile katılamıyoruz. 

      Yine de bu ortamda BIST 75.638 kapatmayı başardı. Cuma günü beklenti yazımda belirttiğim 75.600 seviyesinin az üzerinden haftaya başlıyoruz. Aynı zamanda İran ile yapılan nükleer anlaşmasının da pozitif etkisi ile haftaya başlayacak olduğumuz için, endeks 75.600 üzerinde 77.000 direncine yönelebilir. Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz. Teknik olarak destek ve dirençlerin aşağı, ya da yukarı kırılması halinde, o yöndeki sıralı destek ve direnç seviyeleri yeni hedefler olacaktır. 

      İran Anlaşması Türkiye'nin Lehine Olur!
      Türkiye'nin İran ile yaptığı ticaret üzerindeki baskı azalır. Petrol fiyatlarında düşüş görülebilir. Kur ve faiz bu durumdan olumlu etkilenebilir. Tüm olası gelişmeler Türkiye ve BIST'in lehine olur. İran ile batılı ülkelerin anlaşması sürpriz bir gelişme olmuştur. Görüyorsunuz, hiç bir şey görüldüğü gibi gelişmeyebiliyor. Birkaç yıl evvel İran'ı ne zaman vuracakları üzerinde tahminler yapılıyordu. Ama bu olmadığı gibi, şimdi anlaşma sağlanıyor. Umarım dünya barışı için, bu anlaşma kalıcı ve daha uzun süreli olur. 

      Önümüzdeki En Önemli Tarih 6 Aralık!
      ABD tarım dışı istihdam verileri, özellikle BIST'in kısa vadeli gidişatı için çok önemli olacaktır. 

      Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 22.11.2013
    08:34

    S&P Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu teyit etti. Görünüm durağan. Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığına, cari açık kaynaklı risklere ve pahalı dış finansmanın olumsuzluğuna dikkat çekerken, para politikalarının esnekliğinin bu risklere tampon oluşturduğunu ifade etti. Not Artışı... Devamı »

  • 21.11.2013
    09:07

    Dün ilk yayınladığım beklenti yazımdan sonra 11:57'de sitemizin ''Duyurular'' kısmında, ''Yine Gap Stresi Yaşanıyor!'' başlığı altında BIST ve bazı ana bankaların 14/11 tarihinde oluşmuş gap boşluklarını vermiştim. Devamında özellikle bankalarda hızlı bir realize başladı. Listede belirttiğim gap'ler... Devamı »

  • 20.11.2013
    08:59

    Ne hikmetse Hükümet kanadından yapılan her türlü kredi ve cari açık uyarılarına rağmen, FED kaynaklı şimdi olmasa bile, önümüzde bekleyen risklere rağmen bir ralli söylemimiz halen sürüyor! Doğrudur, genelde fon yönetenler yıl sonu yaklaşınca, fonlarının yıllık getirilerini yüksekten bağlamak ve bu ... Devamı »

  • 19.11.2013
    10:02

    Dün yaşanan teknik bir sorun nedeniyle site erişimi sağlayamadık. Böyle durumlarda sizler gibi ben de eli-kolu bağlı olarak kalıyorum. İlgili arkadaşlar sorunun tespitinin yapıldığını ve bu sabahtan itibaren giderileceğini bildirdiler. Muhtemelen şu an ben yazımı yazıyorum ama sizler üye panellerine... Devamı »

  • 15.11.2013
    08:59

    Yeni FED başkanı olacak olan Yellen, dün akşam ABD senatasunun bankacılık komitesine yaptığı sunumda, henüz yeterli istihdam ve ekonomik gelişmelerin yaşanmadığını. Bu nedenle piyasaya yapılan alım desteklerinin sürmesi gerektiğini söyledi. Tahvil programının azaltılması ile ilgili bir tarih vermedi... Devamı »