Piyasalar ABD'ye Kilitlenmiş Durumda!

08.10.2013 08:50
  •  A 

      ABD bütçe krizi sürüyor. 17 Ekim son tarih olan borçlanma tavanı krizi de yaklaşıyor. Siyasiler arasında uzlaşma sinyallerinden daha çok restleşme görüntüleri var. Hal böyle olunca da, ABD'den kaynaklanan büyük bir belirsizlik var. W.Buffett gibi ABD'nin en zengin iş adamı bile artık dile gelip, borç tavanı krizinin nükleer bomba olduğu uyarısını yapıyor. İlk kez şahit olacağımız borç tavanı krizi haberlerinin de ne kadar sağlıklı ve doğru olduğunu bilemiyoruz! Geçen haftaya kadar, başkanın anayasal yetkisini kullanarak borç tavanını arttırabileceğini biliyorduk. Geçen hafta tv.yorumcularından bu yetkinin de kongre onayına bağlı olduğunu duyduk. Haftaya başlarken ise yine yorumculardan böyle bir onaya gerek olmadığı açıklamaları yapıldı. ABD anayasası uzmanı olmadığım için hangisi doğru gerçekten ben de bilemiyorum. 

      Böyle bir ortamda BIST içinde faaliyet gösteren yabancılar da ister istemez karasızlık gösteriyorlar. DOW tekniklerine bakınca, yatay kanalın yaklaşık destek seviyesi olan 14.740'a çok yakınız. SP500 endeksi ise kendi kanalının ortasında. Ben DOW için desteklerden alım tepkisinin geleceği beklentisindeyim. Ama eğer 14.740 alt destek olan bu yatay kanal aşağıya kırılırsa, bu takdirde 14.400 ve 13.900 seviyelerine düşme riski tetiklenebilir. Ama yine de ben bu beklentide değilim. Alımlara yakın olduğumuzu ve ABD'de son anda uzlaşma yaşanarak piyasaların yukarı döneceği görüşündeyim. Umarım siyasiler beni yanıltıp da, tekniklerin negatif riskinin gerçekleşmesine neden olmaz.

      Bu ortamda yabancı tedirgin iken, BIST işlem hacmi de iyice daralmış durumda. BIST'in en etken hisseleri olan bankalar büyük yön baskısı altındalar. Gelecek dönem banka karlarında düşüşler beklendiği için de, bu baskı daha da fazla hissediliyor. Ama bunlara rağmen ben BIST'ın 74.467 civarını aşağıya kırmadığı takdirde, her an yukarı hamle yapabileceği görüşündeyim. Ancak teknik olarak 74.467 civarı seviye aşağıya kırılırsa, bu takdirde satışların artarak yeniden 70.000'e doğru düştüğümüzü görebiliriz. Ben BIST için de DOW gibi pozitif ihtimalin gerçekleşmesini bekliyorum. Negatif risk için 74.467 seviyesinin aşağı kırılması gereken BIST, 76.041 seviyesinin üstünde kalmaya devam ederse yükseliş potansiyeli taşımaya devam edecek.

      Son dönem tekrarladığım bir düşüncemi yeniden söylemek istiyorum! Ben önümüzdeki dönem ihracata yönelik sanayi hisselerinin  ön plana çıkmasını ve bu hisselerde bankacılık sektörünün üstünde bir yükseliş ortalaması olmasını bekliyorum. Kurların yüksek olması bu şirketlerin ihracat artışı yaşamalarına neden olacak görüşündeyim. Bu nedenle hisse bazlı yükselişlerin bu ortama rağmen yine de yaşanması gayet doğal olacaktır.

      Saat 10:00'da sanayi büyümesi açıklanacak.

        Aydın Eroğlu
          Stratejist
 www.borsaanalizci.com


  • 07.10.2013
    08:53

    ABD borç tavanının yükseltilmesi için son tarih 17 Ekim. Bu riskin fiyatlanması için BIST'in son haftasına girdik. Çünkü 17 Ekim haftası, 14 Ekim yarım gün seansı hariç bayram tatilinde olacağız. Bu yüzden borç tavanını fiyatlandırmak isteyenler bu hafta kararlarını vermek durumundalar. Kiş... Devamı »

  • 04.10.2013
    08:59

    Bu Şerden Bize Hayır Çıkar Mı? Ben bunu yaşatmayacaklarını, son gün dahi olsa anlaşacaklarını düşünüyorum. Ama hadi diyelim ki, son ana kadar anlaşamadılar. Bizim tatilde olduğumuz dönemde borç tavanı yükseltilemedi ve ABD temerrüte düştü. Peki o zaman ne olur? ABD'nin ödeme ihtiyacı nasıl ka... Devamı »

  • 03.10.2013
    08:34

    BIST Korktu! Başkan Obama dün katıldığı Cnbc programında borsacıların korkması gerektiğini söyleyince, bundan en çok korkan DOW ve SP500 borsacıları değil de BIST'in yabancıları oldu! BIST bankalarında yaşanan güçlü alımlar, bir anda yerini satışlara bıraktı. Bu satışların sonradan belli olan... Devamı »

  • 02.10.2013
    09:00

    19 Eylül tarihinde ''Pes Artık Diyorum. Dikkatli Olun!'' diyerek endeksin biraz abartılı yükseldiğini ve 80.000'li seviyelerin üzerinde teknik olarak realize riskinin kuvvetli olduğunu yazmış ve bir gün sonra da, ''Hangi Gap Önce Kapanacak?'', ''Bankaların Gap Seviyeleri'' başlıklarını attığım bekle... Devamı »

  • 01.10.2013
    08:40

    İleri Demokrasi Krizi! Biz ileri demokrasiye ulaşabilmek için demokrasi paketleri açıyoruz, ama ileri demokrasi diye bilinen ülkeler ise, fazla ileri demokrasinin krizini yaşıyorlar! Bu işin bir kararı yok mu acaba? ABD'de bütçe krizinde kilitlenen devlet mekanizmasından bahsettiğimi a... Devamı »