ABD Temerrüte Düşerse Ne Olur?

04.10.2013 08:59
  •  A 

      Bu Şerden Bize Hayır Çıkar Mı?
      Ben bunu yaşatmayacaklarını, son gün dahi olsa anlaşacaklarını düşünüyorum. Ama hadi diyelim ki, son ana kadar anlaşamadılar. Bizim tatilde olduğumuz dönemde borç tavanı yükseltilemedi ve ABD temerrüte düştü. Peki o zaman ne olur? ABD'nin ödeme ihtiyacı nasıl karşılanır? Dünyaya yansıması nasıl olur? 

      Benim hemen aklıma gelen, bu takdirde devreye yine FED girmek zorunda kalır. Bahardan beri bu ay mı, sonraki ay mı tahvil alımını azaltma kararı alacaklar diye beklerken, bir anda temerrüt krizini önünde bulan FED daha fazla tahvil alımı kararı açıklamak zorunda kalmaz mı acaba? Evet bu soru ilginç değil mi? Bence gerçekten de ilginç olur. Çünkü böyle bir gerçekleşme yaşanırsa, gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye için yeni bir ralli oluşur. Hemen uyarıyorum ki, böyle bir ihtimal halinde yaşanacak oldukça ciddi yükselişler sonrasında yeniden önemli düşüşler yaşamak durumunda kalırız. Çünkü ilk anda sıcak para heyacanı ile hızla yükselecek olan BIST, bir süre sonra siyasilerin uzlaşmaları ile yeniden sıkılaştırıcı parasal önlemleri tartışmaya başlar. Hem de yapılan ek alım tutarını aynı hızla geri çeken kararların çıktığını görürüz. Sıcak paranın yarattığı yüksek fiyatlar aynı hızla çıkan sıcak paranın etkisi ile yeniden hızlı düşüşler yaşarlar. Eğer böyle bir süreç yaşanırsa, yaşanacak yükseliş sürecinin bir yerlerinde satmayı bilmemiz gerektiğini unutmamak lazım.

       Ama bakın hemen uyarıyorum; bu düşüncelerim tamamen ABD temerrüte düşerse ne olur sorusuna cevap ararken aklıma gelenler. Yoksa benim beklentim, anlaşmanın son anda da olsa sağlanacağı yönünde. Bu arada yaşanan bütçe krizinin uzamasının da faydalarını göreceğiz diye düşünüyorum. Bu iş uzadıkça, ABD'nin ekonomik büyüme vs.gibi verileri sonraki dönem için bundan olumsuz etkilenecektir. Böyle olursa FED'in işsizlik, enflasyon ve büyüme kriterleri sekteye uğrayacaktır. Bu da FED'in tahvil alımını azaltma sürecini geriye bırakmasına neden olabilir. Ya da en azından başlatsa bile çok düşük tutarlarla çok daha uzun süreye yayabilir. Bu da bizim işimize yarar. 

     BIST'in tekniklerine bakınca 80.200'lerdeki seviyelerin yeniden test edilebileceği izlenimini ediniyorum. Eğer yukarıda bahsettiğim ihtimal gerçekleşirse o zaman BIST'in 80.300 civarındaki ilk dirençlerini kırarak etap etap 81.146 - 82.218 ve 84.867'de bulunan 31 Mayıs gap boşluğunu kapatmaya yöneldiğini görebiliriz.

     Dün ABD borsaları ciddi düşüşler yaşadılar. Eğer bunun etkisi ile bizde de düşüşle açılan bir piyasa görürsek, bunun alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Ancak teferruatlı düşünmeden ilk anda aklıma gelenlere göre düşündüğüm temerrüt süreci tecrübem yok. Bu nedenle belki de çok basite alıyor olabilirim. İşin şu an bile düşününce bir başka tarafını görüyorum; ya likiditede sıkışan mesela kamu fonları vb. gibi fonlar ABD dışı piyasalarda varlık satışına yönelirse ne olur? ABD'nin bu tarz kamu fonları var mıdır acaba? Bilmiyorum ki. Neyse, siz yine de benim bu düşündüklerimi çok ciddiye almayın. Benimkisi sadece kendi kendine sesli düşünme diyelim.      

     Hepinize iyi ve dinlendirici bir hafta sonu dilerim. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 03.10.2013
    08:34

    BIST Korktu! Başkan Obama dün katıldığı Cnbc programında borsacıların korkması gerektiğini söyleyince, bundan en çok korkan DOW ve SP500 borsacıları değil de BIST'in yabancıları oldu! BIST bankalarında yaşanan güçlü alımlar, bir anda yerini satışlara bıraktı. Bu satışların sonradan belli olan... Devamı »

  • 02.10.2013
    09:00

    19 Eylül tarihinde ''Pes Artık Diyorum. Dikkatli Olun!'' diyerek endeksin biraz abartılı yükseldiğini ve 80.000'li seviyelerin üzerinde teknik olarak realize riskinin kuvvetli olduğunu yazmış ve bir gün sonra da, ''Hangi Gap Önce Kapanacak?'', ''Bankaların Gap Seviyeleri'' başlıklarını attığım bekle... Devamı »

  • 01.10.2013
    08:40

    İleri Demokrasi Krizi! Biz ileri demokrasiye ulaşabilmek için demokrasi paketleri açıyoruz, ama ileri demokrasi diye bilinen ülkeler ise, fazla ileri demokrasinin krizini yaşıyorlar! Bu işin bir kararı yok mu acaba? ABD'de bütçe krizinde kilitlenen devlet mekanizmasından bahsettiğimi a... Devamı »

  • 30.09.2013
    09:10

    Hem iç, hem dış piyasalarda çok önemli gelişmelerin olacağı bir haftaya başlıyoruz. İçeride; Bugün dış ticaret verileri gelecek. Hafta içinde de enflasyon açıklanacak. Saat 11:00'de başbakanımız Demokratikleşme Paketi'ni açıklayacak. Özellikle kürt vatandaşlarımız açısın... Devamı »

  • 27.09.2013
    09:23

    Bugün beklenti yazısı yazmayacağım. Dünkü yazımın içeriklerini bugüne ait Destek-Direnç Tablosu verileri ile birlikte değerlendiriniz. Gap'lerden Halkb de dün kapandı. Geriye 75.165 BIST kaldı. Sanırım O da kapanacaktır. Ama dün dediğim gibi biraz daha alta sarkma riskleri gördüğüm için, BIST... Devamı »