Borç Tavanı Riskinde BIST İçin Son Hafta.

07.10.2013 08:53
  •  A 

     ABD borç tavanının yükseltilmesi için son tarih 17 Ekim. Bu riskin fiyatlanması için BIST'in son haftasına girdik. Çünkü 17 Ekim haftası, 14 Ekim yarım gün seansı hariç bayram tatilinde olacağız. Bu yüzden borç tavanını fiyatlandırmak isteyenler bu hafta kararlarını vermek durumundalar.

      Kişisel görüşüm halâ son gün bitmeden ABD'nin borç tavanı uzlaşmasını sağlayacağı yönünde. Hatta bu konuda uzlaşma çıkarsa, muhtemelen bütçe krizinde de anlaşmaya varmış olabilirler. Bayram sonrası bütçe ve borç tavanı uzlaşması sağlanmış bir piyasaya dönersek, pozitif bir ortama gelmiş olabiliriz. Ama eğer ki uzlaşmalar olmadan 17 Ekim tarihi dolarsa ve ABD'nin temerrüte düştüğüne şahit olursak, bu takdirde de bayram tatilimizin avantajı ile ne olup bittiğini gördükten sonra piyasalarımız başlamış olacak. 

      4 Ekim tarihli beklenti yazımda ABD'nin temerrüte düşmesi halinde de Türkiye'nin lehine olabilecek gelişme ihtimalinden bahsetmiştim. Bu düşüncelerim gerçekleşir mi, bunların hepsini en geç bayram tatilimiz esnasında görmüş olacağız. Eğer 17 Ekim tarihinde bayram tatilimiz olmasaydı, olası riskin piyasalarımıza ilk anda negatif yansıması riski nedeniyle nakit durmak doğru olur diyebilirdim. Ama 18 Ekim tarihinde geldiğimizde dünya ABD'nin temerrütü nedeniyle ciddi düşüşler yaşayıp, 21 Ekim BIST'in açılışına dek, bu krizden çıkışın yöntemini bulmuş olabilir. Bu yöntem bulunduğu için de, bizim piyasalarımız başlarken, yeniden tüm piyasalar ve BIST pozitif bir haftaya başlayabilir.

     Anlayacağınız bayram tatilimizin olası ABD temerrüt krizi haftasından bir hafta sonra bitecek olması, ilk andaki olası kriz yansımalarını dikkate almamıza engel olan bir durum yaratıyor. Tabii temerrüt olacak mı bilinmez. Ama eğer olur ve sonraki bir hafta içinde de sorun çözülmez ve daha da kötüleşmiş bir dünya piyasasına dönersek, bu takdirde bizim için de dönüşümüzde satıcılı günler riski olabilir. İşte tüm bunları düşünerek, riski ne kadar üstlenmek isteyip-istemediğinize göre bu hafta kararlarınızı vermelisiniz. 

      IMF Politika Faizlerinin Yükseltilmesi Görüşünde.
      İncelemelerini tamamlayan IMF heyeti pozitif reel faiz vermemizi tavsiye etti. Bunun için de politika faizlerinin yükseltilmesine işaret etti. Biliyorsunuz benim de politika faizlerinin artırılması yönünde görüşüm var. Tüm bunların nedeni de Türkiye'nin bir türlü çözülemeyen cari açığı nedeniyle duyacağı dış kaynak ihtiyacından kaynaklanıyor. Artmış olan kurlar nedeniyle cari açık için olumlu olacak bir süreçteyiz. Eğer cari açığımız düşerken, ilk aylarda duyacağımız fon ihtiyacını karşılarsak, sonrasında ihtiyaç duyacağımız dış fonlar için ekstra faiz vermemize gerek olmaz. Ancak, aylık fon ihtiyaçlarımızı karşılamakta sıkıntı görülürse, bu takdirde politika faiz artışı gündeme gelebilir diye düşünüyorum.

     ABD'nin olası temerrüt riski bizim için de önemli olacaktır. Cuma günü beklenti yazımda bahsettiğim gibi bir temerrüt süreci yaşanır ve FED devreye girmek durumunda kalırsa, bizim için kaynak finansmanı sorunu ötelenmiş olur. Ama faizlere dokunmayacaksak, kurların fazla düşmemesi lehimize olur. Yaşayıp göreceğiz.
 
     Haftaya ABD temerrüt riski baskısıyla düşüşle başlayıp, gelişmelere göre de bayrama gireriz düşüncesindeyim. Hepinize iyi bir hafta dilerim.   
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 04.10.2013
    08:59

    Bu Şerden Bize Hayır Çıkar Mı? Ben bunu yaşatmayacaklarını, son gün dahi olsa anlaşacaklarını düşünüyorum. Ama hadi diyelim ki, son ana kadar anlaşamadılar. Bizim tatilde olduğumuz dönemde borç tavanı yükseltilemedi ve ABD temerrüte düştü. Peki o zaman ne olur? ABD'nin ödeme ihtiyacı nasıl ka... Devamı »

  • 03.10.2013
    08:34

    BIST Korktu! Başkan Obama dün katıldığı Cnbc programında borsacıların korkması gerektiğini söyleyince, bundan en çok korkan DOW ve SP500 borsacıları değil de BIST'in yabancıları oldu! BIST bankalarında yaşanan güçlü alımlar, bir anda yerini satışlara bıraktı. Bu satışların sonradan belli olan... Devamı »

  • 02.10.2013
    09:00

    19 Eylül tarihinde ''Pes Artık Diyorum. Dikkatli Olun!'' diyerek endeksin biraz abartılı yükseldiğini ve 80.000'li seviyelerin üzerinde teknik olarak realize riskinin kuvvetli olduğunu yazmış ve bir gün sonra da, ''Hangi Gap Önce Kapanacak?'', ''Bankaların Gap Seviyeleri'' başlıklarını attığım bekle... Devamı »

  • 01.10.2013
    08:40

    İleri Demokrasi Krizi! Biz ileri demokrasiye ulaşabilmek için demokrasi paketleri açıyoruz, ama ileri demokrasi diye bilinen ülkeler ise, fazla ileri demokrasinin krizini yaşıyorlar! Bu işin bir kararı yok mu acaba? ABD'de bütçe krizinde kilitlenen devlet mekanizmasından bahsettiğimi a... Devamı »

  • 30.09.2013
    09:10

    Hem iç, hem dış piyasalarda çok önemli gelişmelerin olacağı bir haftaya başlıyoruz. İçeride; Bugün dış ticaret verileri gelecek. Hafta içinde de enflasyon açıklanacak. Saat 11:00'de başbakanımız Demokratikleşme Paketi'ni açıklayacak. Özellikle kürt vatandaşlarımız açısın... Devamı »