Dış borsalar ve özellikle ABD borsalarında iyi gelmeye devam eden veriler sonrası artan risk iştahı borsa endekslerinin rekor tazelemesine neden oluyor. Bizde ise, on günlük hızlı ve ısrarlı yükselişin düzeltmesi yaşanıyor. Düzeltmenin zaman zaman yukarı tepkilerini yaşasak da realizelerin bir kaç bin puan daha (Olası yukarı tepkiler sonrasında) sürmesini bekliyorum.
Şu an için endeksin görmüş olduğu zirveleri yeniden görmesi ve geçmesi için erken diye düşünüyorum. Bu düşüncemi değiştirecek iki önemli etkken olabilir. Biri gelebilecek not artışı. Diğeri de PKK'nın silah bıraktığını açıklaması ve ortaya çıkabilecek ülke genelinde topyekün bir siyasi rahatlama olabilir.
Not artışının olası yansımalarını şimdiye dek bir çok kez yorumladım. Bunun tahmini çok daha kolay, ama PKK'nın silah bırakması ve devamındaki gelişmelerin de bu yönde sürmesinin ilk andaki ve orta vadedeki etkisini yorumlamak, hiç tecrübe etmediğimiz bir konu olduğu için oldukça zor. Ama bu sorun nedeniyle yıllardır harcanan askeri paraların artık harcanmayacak olması, bölgenin topyekün bir kalkınma alanına dönüşmesi bence ciddi etkiler yaratacaktır. Bir taraftan büyük bir tasarruf kaynağı oluşacak, diğer taraftan da bölgenin artacak dinamizmi nedeniyle ekonomik büyümeye olumlu katkısı oluşacaktır.
Her şeyden önemlisi kendi evlatlarımız artık kendi kendisini öldürmeyecektir. Bu sınırların hepimize ait olduğunu anlayacaktır. Herkes bu sınırlar içinde eşit vatandaş olduğunu bilecektir. Türkiye'nin bütünlüğünün parçalanamayacağını da dost düşman her kes görmüş olacaktır. İşte bu gelişmenin olumlu tepkilerinin boyutunu tam olarak ölçemiyorum. Bu nedenle çok yakın olduğumuz bu uzlaşı nedeniyle, beklediğim düzeltme sınırlı kalır mı bilemiyorum.
Bir süredir bir kaç kez dikkat çektiğim bir konu olumsuz gelişimini sürdürüyor! O da tahvil faizlerinin yükseliyor olması. % 5,87 üstünde yükseliş sürerse % 6'ların geçilmesi mümkün olur. Tahvilfaizlerinin yükselmesi banka kârları açısından olumsuz olur. Yani Ocak ayında iyi geldiği söylenen banka bilançoları sonraki aylarda bu pozitif görüntüyü sürdüremeyebilir.
Bugün dün yurt dışında görülen yüksek endeksler nedeniyle alışlarla ve yükselişle başlayabiliriz. Düzeltmenin tepkilerini dediğim gibi görebiliriz, ama kalıcı olabilir mi o önemli. Hisse bazlı hareketler ise sürecektir. Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablosu'nda takip edebilirsiniz.
Aydın Eroğlu
Stratejist
www.borsaanalizci.com