Rekabet Kurulu, rekabeti ihlal ettikleri gerekçesi ile 12 bankaya toplam 1.1 Milyar TL ceza kesti. Yıllık gayri safi cirolarının % 0,3 ile % 1,5 arasında kesilen cezalar yıllık kârlarının yaklaşık % 5'i civarındaki kısma denk geliyor.
Cezalar kartel oluşturdukları kararı alınırsa çok daha yüksek olur korkusu varken, sadece rekabeti ihlal kararının alınmış olması nedeniyle korkulandan daha düşük kaldı. Muhtemelen bu duyumun da etkisi ile zaten banka hisselerinde geçen yaklaşık on gündür alım yapıldığını düşünüyorum. Cezaların beklenenden düşük kalması pozitif yansımalar yaptırabilir diyeceğim ama zaten bu yansımayı gördük. Önemli olan 2013 kârlarının ne şekilde gelişeceği olacaktır.
Ancak Geçen hafta BDDK'nın açıkladığı bankalar Ocak ayı finansallarına göre bankaların işlerinin yine iyi olduğu gözüküyor. Görüyorsunuz ki, kafam ciddi karışık. Bankaların ve endeksin realizesinden korkuyor olmama rağmen, tekniklerine bakınca halâ yükselmeyi sürdürebilecekleri görüntülerini görüyorum. Bu nedenle Destek-Direnç Tablosu'nda vereceğim teknikleri takip ediniz. Orada yer alacak olan destek ve dirençlerin kırılması halinde bir sonraki destek ve direnç seviyelerine yönelme beklenebilir.
Yurt Dışındaki Tablo
ABD tarım dışı istihdam rakamları oldukça iyi geldi. Büyümede de benzer görüntüler var. Böyle bakınca işler iyiye gidiyor görüntüsü var. Dow endeksi rekor seviyelere ulaşmış durumda. Korkulan; eğer işler iyiye giderse parasal genişleme politikaları sona erer mi düşüncesi! Bu konuda unutmamak gereken; esas olanın parasal genişlemenin sürmesi değil, ekonominin iyiye dönmesi olduğudur. Sonuçta parasal genişleme işler kötü olduğu için başvurulan bir çaredir. Ben işlerin düzelmesini yeğlerim. İlk anda likiditenin geri çekilme korkusu satış getirebilecek olsa da, sonrasında daha sağlıklı yükselişlere imkan verir.
Fitch İtalya'nın Notunu Kırdı
Aynı zamanda negatif izlemeyi de sürdürüyor. Bu gelişme İtalya için olumsuz olsa da, Avrupa'yı karıştıracak düzeyde değil.
Endeks Ne Olur?
Endeks zirvelerine yaklaşmış durumda. Bankaların ve endeksin tekniklerine bakınca yükselişin sürebileceği görüntüleri var. Ama bu denli bir yükseliş sonrası kısmen de olsa realizelerin görülmesi de çok doğal olur. Endeksin şimdilik zirvesini kırması için bu verilerin dışında olumlu başka gelişmelerin de olması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle zirveye yaklaştıkça realize satışlarının gelebileceğini düşünüyorum.
Ancak geçen hafta da belirttiğim gibi; her ne kadar zirveyi yeniden görmeyi şu an için beklemiyor olsam da, eğer 86.787 yeniden görülür ve geçilirse, bu takdirde çanak formasyonu denen bir yükseliş direnci kırılmış olur. İşte o zaman endeks 95.000,96.000 seviyelerine yönlenir beklentisine sahip olurum. Bu nedenle ben beklenti olarak realize bekliyor olsam da, esas olan teknik hareket olacaktır diyorum.
Hisse bazlı yükselişleri bu ortamda da görmemiz mümkün olacaktır. Hepinize iyi haftalar dilerim.
Aydın Eroğlu
Stratejist
www.borsaanalizci.com