ELEKTRİK DAĞITIM İHALELERİ NİHAYET , HEM DE ÇOK İYİ FYATLARLA GERÇEKLEŞTİ !

10.08.2010 13:45
  •  A 

   Nihayet diyorum, çünkü ilk defa 1999 yılının sonuna doğru ihaleleri yapmaya kalkmışlardı. Hatta o zaman için, medya şirketlerinin patronları en büyük taliplilerdi. Ancak o anki kamu ihale kanunu gereği, medya şirketlerinin kamu özelleştirme ihalelerini değil alması, ihaleye teklif dahi vermeleri yasal olarak mümkün değildi !

   Lakin burası Türkiye olduğu için, teklif dahi verememesi gereken medya şirketleri tekliflerini verdiler. Daha sonra da, bir yasa değişikliği yapılarak , medyada %25\'ten az ortaklığa sahip şirket ya da şahıslar ihalelere katılabilir diye yasa çıkartmışlardı. Bu yasa nedeniyle de, Doğan ve İhlas grubunun patronları, medya şirketlerindeki paylarını %25\'in altına inecek şekilde diğer şirketlerine devretmişler ve ihalelere katılmışlardı. 2000 yılında sonuçlanmalar başlamıştı.Hatta Ihlas\'ın ihalelerden birini aldığı duyulunca, o zaman için fiyatı 63.00-tl olmuştu.

   Hemen akabinde de bu ihaleler iptal edilmişti.Hem o zaman, bugün ortaya çıkan fiyatlar da yoktu!Sonra arada geçen yıllarda, bildiğiniz süreçler yaşandı ve nihayet bugüne geldik.

   Ben özelleştirmelere inanan biri olarak, özellikle elektrik dağıtım ihalelerinin yapılmasından ve de ortaya çıkan 6-7 milyar dolar fiyattan çok memnunum.

    Düşünebiliyor musunuz ! Bir bölgenin elektrik tahsilatında %70-80 kaçak olabilir mi! Bu nedemek?Bu şu demek, o ya da bu sebepten birileri kamunun malını, birilerine ya da bir bölgeye kanunlara aykırı biçimde hibe ediyor ve bunun bedelini de, bizlerin üstüne yıkıyor demektir ! Normal tüketicilerin , kayıp-kaçakları üstlenmesi demektir(kayıp-kaçağı telafi etmek için yapılan zamlar nedeniyle). Aynı durumun özelleşme sonrasında devam etmediğini, mümkün olan en düşük oranlara düşeceğini hepimiz göreceğiz.

    Neyse, elektirik dağıtımlarında ortaya çıkan rakamlar, ekonominin çarklarının en azından Türkiye\'de gayet iyi döndüğünü gösteriyor. Tahsil edilecek rakamlar da, devlete oldukça iyi kaynak yaratmış olacaktır. Kimse, aman şimdi fiyatlar artar demesin. İnanın devletten özele geçen bir çok alanda olduğu gibi, rekabetin artacak olmasından ötürü, bir müddet sonra, fiyatlarda da, makul seviyeleri göreceğiz.

    En kısa zamanda devletin elindeki üretim kanallarının da özelleştirilerek, bu sürecin tamamlanmsı gereklidir.

    Her nedense, bu özelleştirmelere yabancı katılımı olmadı. İhaleler yerli şirketlere gitti.Bence bu da çok iyi oldu.Bir müddet sonra, bu Türk şirketlerinin ne kadar da büyüdüğünü göreceğiz. Ancak şimdi ihaleleri alanlar, uzunca bir süre , verdikleri paranın finansman yükünü bilançolarına yansıtacaklardır.

   Herne olursa olsun, bu ihaleler ülkemiz için çok iyi olmuştur. Devlete ait bir kaynağın, partizanca idaresi sona ermişir. Hazineye de hatırı sayılır bir kaynak girişi sağlanmıştır.

   Aydın Eroğlu
[email protected]


 


  • 03.08.2010
    10:14

    Görüyorsunuz aylardır söylediğim kurların sanayi,üretim,istihdam ve cari açık üzerinde risk yaratacağı uyarıları iyice hissedilir olmaya başlayınca,Merkez Bankası kendince döviz alımlarını arttırarak kurların düşüşüne fren yapmaya çalışıyor. Dün Merkez Bankası günlük alım miktarını 40 milyon,e... Devamı »

  • 17.07.2010
    23:24

    PİYASALARDA NELER OLDU?SÜPRİZ OLAN NEYDİ? Malesef aslında önceden 9700 dow seviyesindeyken,dow un ters omuz baş omuz formasyonu yapabileceğini,ilk etapta 10.123,sonrasında da 10.300-500 seviyelerine gelebileceği yazmış ve sonrasında ise,formasyon ters omuz baş omuz olacaksa,oralardan yeniden gev... Devamı »

  • 06.07.2010
    11:14

    Başlıktaki iki soru içinde kişisel görüşüm ''HAYIR''! Şimdi konuları işleyelim; FAİZ-KUR 2007'de doğrudan yabancı sermaye girişlerinin ciddi boyutlara ulaşması ile birlikte,daha önceki Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti döneminden beri eleştirdiğim faiz-kur politikası hakkında ... Devamı »

  • 10.06.2010
    13:38

    Dünkü BM Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada Türkiye ve Brezilya red oyu kullandı. Son yıllarda Türkiye'nin İsrail ile birçok konuda karşı karşıya gelmeye başlaması Türkiye de olduğu gibi,tüm dünyada yazımın başlığındaki soruyu akıllara getiriyor!Türkiye doğuya mı kayıyor? Şimdi biraz incele... Devamı »

  • 03.06.2010
    16:40

    Yıllardır,neredeyse ekonomi konulu tüm yazılarımın içeriğinde muhakkak faiz konusunu da işlerim.Her zaman eleştirilerimin başında yüksek faiz ve düşük kur politikası vardır. Petro dolarların havada uçuştuğu ortamda bile,en yakın AB ülkesinin neredeyse iki mislinden fazla faiz seviyemiz vardı.A... Devamı »