İletişim

Mesajınızı göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.
0 / 500

Sitenin tüm verileri Gold(ücretli) üyeler haricinde 20 gün gecikmelidir. Siteyi güncel görebilmek için öncelikle ücretsiz üye olmanız, sonrasında Gold(ücretli) üyelik işlemlerini yapmanız gerekmektedir. Siteyi incelemek ve ücretsiz üye olmak için tıklayınız.

  •  A 

İletişim Mesajları

E.*** TA*** TE*** 28.07.2011 09:26
Günaydın Aydın Bey,
Bahsettiğiniz kur çipasından biraz bahseder misiniz?
Bu terimin ingilizcesi ne?
Bunu uygulayan ülke var mı?
Taban-tavan neye göre belirleniyor?
Örneğin ülkeye çok fazla döviz girdiği durumlarda çipa nedeniyle kurlar tabanın altına inemiyor mu? Bu durumda kuru dengelemek için ekstradan TL mi basması gerekir MB'nin?
Cevap 29.07.2011 12:42

   Tarık Bey,
   Cevapların bir kısmını eski streteji yazılarımda yazmıştım. Önemli kısmı uygulama şeklidir. Başka hangi ülkelerin uyguladığı ya da başardığı- başaramadığı bir ölçü olamaz. Her ülkenin şartları bir birinden farklı olabilir. Birinin rezervi yüksek ama siyasi istikrarı düşük olur olmaz. Diğerinin siyasi istikrarı normal ama rezervleri yetersiz olur. Yapamaz.

   Şuan için biz de bu uygulama için tüm alt yapı hazır. Siyasi istikrar ve güçlü hükümet mevcut. Ciddi bir döviz rezervi mevcut. Aynı zamanda da dış kaynak girişleri sürekliliği var.

   Kur çipası, bir sabit kur değildir. Tabanı ve tavanı uygulayıcının hedef aldığı dövizin ülkesi ile kendi ülkesinin belli bir dönemlik enflasyon rakamlarının hesaplanmasıyla da tahmini yapılabilecek bir olması gereken denen kur seviyesi tespit edilir. Bu seviye ya da üstündeki bir rakam taban ve üzerinde de olası bir yüzdelik fark taban olarak ilan edilir. Tabana gelince MB döviz alımlarını, tavana yaklaştığında da döviz satımlarını devreye sokarak çipa aralığını korumaya çalışır. Yur dışından giren döviz kadar piyasaya TL verilebilir. Ama ku aralığı sadece matematiksel yapılmayabilinir. Kendi ülkesindeki tüketimi ya da üretimi etkileyebilecek seviyelere göre de, çipa aralığı oluşabilir.

   Burada yatırımcı, üretici, tüketici bilir ki, bu seviyenin altında ve üstünde döviz fiyatı olmayacak. Böyle olunca da, aramal üretimi gibi alanlara yatırım yapmayı göze alabilir. Burada bahsedilen risk, eee, kura ciddi bir talep gelirse tavandan ısrarla döviz alınmaya kalkılınca ne olur? Bu yönde üst çipa fiyatından çok yoğun talep geldiği görülürse, gerekirse çipa aralıklarını değiştirebilirsiniz.

   Ülkeye giren döviz arttıkça, karşılığındaki emisyon yani dolaşımdaki para da artar. Doğal olarak giren döviz karşılığı da para basılabilir. Önemli olan paranın bir karşılığı karşı basılmasıdır.

  



Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

AL*** DE*** 27.07.2011 17:27
hocam herşey tam düzelme,toparlanma yoluna dogru gidiyorken,s&p analisti çıkıyor, ortalıgı toz duman ediyor,ne kadar kırılgan bir borsamız var,gerçektende insanları panige sokmak çok kolay oluyor.borsa gerçektende beklentileri iyi yönetenlerin ve yönlendirenlerin işi....
Cevap 27.07.2011 22:06

   Alper Bey.
   Dow'daki düşüşü gördünüz mü? Bizdeki yanında hiç bir şey kalır:) Biz değil sadece, şu sıra her yer benzer şekilde karışık. Ama Türkiye'nin üzerine anlattığım gibi özellikle geliyorlar ki, kur ve faiz artsın, borsa da düşşün. Bu sayede kur riskleri onlar açısından düşşün ve yüksek kurdan bozdukları paralarını faiz de yükselirse tahvile koysunlar. Bu arada düşen hisseleri de alttan alsınlar. Bu nedenle söylenen ve yazılanları sadece duyduklarınız olarak görmeyin. Gerçeği mi yoksa yaptırtmak istediklerini mi söylüyorlar anlamak lazım.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

NA*** DU*** 27.07.2011 16:20
Aydin Bey isinize karismak gibi olmasinda ISFIN fiati düsük gibi alinabilir mi? teknik olarak tsk
Cevap 27.07.2011 22:01

   Naciye Hanım,
   Sizleri emin olun anlıyorum. Yükselişleri görünce nakitiniz  varsa ya da gerçekleşme oldu da giden bir öneriniz olduysa, yükselişi de görünce nakitte kalmaktan rahatsız oluyorsunuz. Hemen ne alsam diye düşünüyorsunuz. Ama beklenti yazımda da, sorularınızda da ne dediğimi biliyorsunuz. Hissede olanlar gerçekleşmelerin olmasını takip etsinler. Henüz düşük olanlar ise izlesinler demiştim. Ben gördüğüm zaman ve olası risklerin azaldığını hissettiğimde emin olun öneriyorum. Ama biliyorsunuz ki, ABD için şu günleri bir görelim diyorum. Boş verin borsa çıkarsa çıksın. Elinizdekiler giderse yeterki hedeflerinden gitsin. Sizler hiç merak etmeyin, yeterki ortam düzelsin. Alacakları buluruz. 

   Ama bakınız Dow çok ciddi düşüş yaşamış. Hele bir bu gevşemesini görelim, sonra duruma karar veririz. Ama tabii biliyorsunuz, kararı her zaman verecek olan sizlersiniz. Uygun görüyor ve alacağım diyorsanız da karar zaten sizin.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

BA*** KU*** 27.07.2011 15:33
akgrt önerisi için tşk ederim... sabrın sonu selametmiş... :)))
Cevap 27.07.2011 21:54

   Rica ederim. Bol kazançlar dilerim.

   Saygılarımla.

ÖZ*** SE*** 27.07.2011 12:17
Aydin bey globalde döviz/altın al-sat ı yapamıyor muyuz? İthalatın dolayısıyla da üretimin kur artışıyla zorlaştırılması -sizin tezinize göre eğer faiz indirimi yapılıp ara malı üretimi teşvik edilmezse- piyasaları kontrollü aşağı çekecektir. Sizin teziniz vuku bulmadı diyelim. Bu kontrollü aşağı inişlerde dur durak bilmeden bir iniş mi olur.Yoksa 2 gün önceki gibi depresif düşüşlerde tepki alımları yaşanır mı? Zira ben bu depresif düşüşler dışnda portföyü döviz/altın sepetinde tutmak istiyorum.
Cevap 27.07.2011 14:48

   Özgün Bey,
   Dikkat ederseniz eski bir beklenti yazımı 25 Temmuz tarihinde yeniden okumanız için koymuştum. Yazının içeriğinde kurlardaki artış beklentim yer alıyordu. Hatta yüzde 15 gibi bir alt taban olması gerektiğini söylüyordum. Yazının yazıldığı tarihteki kur seviyesine beklentimdeki 'i uyarladığınızda artık dediğim seviyelere yaklaştığımızı görürsünüz. Bundan sonra çok fazla bir kur artışı ( kısmen biraz daha olabilse de) beklemiyorum. 1,75-1,82 mesela dolar için bence olabilecek yüksek seviyeler olur.

  Site İçi aramada ise altın için düşüncelerimi zaten fazlası ile bulabilirsiniz.

  Sorunuzda yanlış bir ifade var! Kur artışı ile üretim zorlaştırılmaz. Daha kolaylaştırılmış olur. Ama ithalat zorlaşmış olur. 

  Bu kur seviyeleri sonrasında, faiz indirimi olmasa da, sonuçta ithalat ve cari açık dizginlenecektir. Tabii kurların serbest düşmesine müsade edilmemesi halinde. Eğer kurlar bırakılırsa yeniden düşer, o zaman da yapılanın bir manası kalmaz. 

  Yani şuan benim tezimin bir kısmı yani kurlar kısmı gerçekleşiyor. Ben bunun kur rejimi değiştirilerek yapılmasını öneriyordum ki, sonrasında yeniden düşmesin diye. Geriye faiz indirimi ve aramal üretiminin teşvikleri kalıyor. Faiz indirimine bir şey diyemem ama aramal üretim teşviklerinin de olacağını düşünüyorum. Çünkü ilgili bakanların açıklamaları bu yönde geliyor. 

   Kısacası dış bir panik sebebi yaşanmazsa, Türkiye için dur durak bilmeden bir düşüş sebebi görmüyorum. Olmasını da beklemiyorum. Ama ABD temerrüt durumu oluşursa, geçici bir düşüş dalgası önceki düşük seviyemizin de altına inmemize neden olabilir. Fakat devamında hemen tepki değil, gerçek alımlar gelir. Yabancılar için düşen fiyatlarla bir de kurlar arttığı için, göreceli ucuzlama daha çok olmuştur. Bir süre sonra nasıl alıma geçtiklerini hep birlikte görmeyi bekliyorum.

  



Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

ÖZ*** SE*** 27.07.2011 11:55
Aydın bey dolar 1,72 leri gördü ENKAI neden diğer hisselerden ekstra bir yükseliş kaydetmiyor? Olası bir ulusal krizde bu tip döviz geliri olan hisseler önce hep birlikte düşüp sonrasında mı yükseliş kaydeder? Eğer böleyse kontrollü ya da kontrolsüz kriz beklentisi içinde olanlar bu süreçte bu hisseyi taşımak yerine döviz/altın sepeti yapması sonradan büyümüş portföyle alttan bu tip hisseleri alması daha doğru bir hamle olmaz mı? Saygılarımla.
Cevap 27.07.2011 14:33

   Özgün Bey,
   Böyle bir genel kural olmadığı için bunu yapmak doğru olmaz. Hatta normal olarak döviz geliri olan hisselerde bilhassa yükselen döviz ile fiyatların da yükselmesi beklenir ama enkaı'da farklı yansıma var. Ben bu sebepten olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen normal yatırımcının yaşadığımız düşüşlerde yaptığı panikten kaynaklanan satışların, alıcının kendisini göstermediği bir ana denk gelmesinden kaynaklanan bir düşüş yaşandığını öngörüyorum. Dikkat ederseniz enka holding sistemli bir şekilde hisse alım yaptığının bilgilerini yolluyor. Yani hisselerinin bu fiyatlarını onlar da kabul etmiyorlar anlaşılan.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

AH*** ÖZ*** HA*** 27.07.2011 11:33
Aydın bey 1440 nolu Alctl önerinizin gerçekleşme işaretini sehven yanlış işaretlemişşiniz galiba.Dikkatinize saygılarımla
Cevap 27.07.2011 13:40

Çok teşekkürler Ahmet Bey.
Vakbn de öyle olmuş, düzelttim.

;

 

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

ÖZ*** SE*** 27.07.2011 10:57
alctl i arti esit yapmissiniz sanirim yanlislikla.
Cevap 27.07.2011 14:29

Çok teşekkürler Özgün Bey.
Vakbn de öyle olmuş, düzelttim.



Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

FI*** LÖ*** 27.07.2011 10:14
Hocam ben maliyet düşürmek bilgi sahibi değilim.Bir hissede nasıl zarar etmeden maliyet düşürülür?Ek alım yaptığımız hisseleri hiç satmayacağız mı?
Cevap 27.07.2011 13:39

   Fikret Bey,
   Maliyet düşürmek demek, önceden almış olduğunuz ve şuanki fiyata göre alış fiyatınız yüksek kalmış olan ve zararda olduğunuz bir hisseden ek alım yaparak, yeni alacağınız hissenin fiyatı düşük olacağı için totaldeki maliyetinizin ilk alım maliyetinizin altına inmesi demektir.

   Eğer elinizdeki hissenin fiyatının geçici düştüğünü düşünüyorsanız ve yükseleceği hatta hedefi göreceği beklentiniz varsa, yeni alım yaparak ilk maliyet aşağı indirilmiş olur. Böylece belki de ilk alım fiyatına dahi sattığınızda totalde kâra geçmiş olabilirsiniz.

   Kısacası ek alım esnasında zararınız ilk alım sebebi ile halen vardır. Eğer hisse sonradan yükselir ve sonradan aldığınız kısmın kârı, ilk aldığınızdakinden uğramış olduğunuz zararı geçtiği an, o hisse ile ilgili zarardan kurtuldunuz demektir.

   Ek alım yapılır ve hisse yükselir ama ilk önerinin hedefinden oldukça uzak fiyatlarda kalırsa dahi, yeniden düşebilir diye düşünüldüğü zaman tabii ki satılabilir. Satmamk diye bir şey yoktur. Hatta bir hissenin düşeceğini hissettiğiniz takdirde zarara dahi satmak ve düştüğü takdirde yeniden alt fiyatlardan yerine koymak doğru bir yöntemdir. Zararkes'ler, o fiyat görüldüğünde alt desteğe kadar hissenin düşeceği teknik olarak beklenen seviyelerdir. Zararkeslerde gerekirse hisseler zararına verilip, düştüğü alt destekten sattığınız para ile daha fazla adet alarak aradaki fark kadar da maliyet düşürülebilir. Böylece, hisse yeniden ilk alış fiyatına geldiğinde dahi kâr geçmiş olursunuz.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com

UF*** ÖZ*** 26.07.2011 21:18
Konu / Hisse Kodu: aksa
aydın bey iyi geceler aksa için tşk ben satımadım yarın 5.50 yazmayı düşünüyorum yanlız daha önceki yazılardan edindiğim 4.46 sanırım önemli bi direnç var ayrıca boyr için verdiğiniz bilgi için çok tşk ederim 4.20 yazacam
Cevap 27.07.2011 08:36

   Ufuk Bey,
   5,46 diye rakamı düzelteyim. Evet o seviyede bir ara direnç var. Ama genel beklentilerimde hiç bir değişiklik yok!

   Boynr için de rica ederim. Umarım gönlünüzdeki fiyattan satabilirsiniz.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
http://www.borsaanalizci.com