Geçen ay 15 Euro bölgesi ülkesinin notunu indirim için izlemeye aldığını açıklamış olan S&P, Cuma günü aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya’nın da bulunduğu 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşürdü.
Fransa ve Avusturya’nın ‘AAA’ olan kredi notunu birer puan düşürerek ‘AA+’ya çeken S&P, Fransa’nın görünümünü de ‘negatif’ olarak belirlediğini duyurdu.
Euro Bölgesi’nin bir numaralı ekonomisi Almanya’nın ‘AAA’ notunu koruyan S&P, İtalya’nın notunu ‘A’dan ‘BBB+’ya, İspanya’nın notunu da ‘AA-’dan ‘A’ya çekti.
S&P, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin notlarını iki puan düşürürken, Malta, Slovakya ve Slovenya da notu düşenler grubuna girdi.
Cuma akşamı piyasaların kapanmasından sonra açıklanmış detaylı not indirimlerinin asıl etkisi bugün piyasalar açıldıktan sonra daha belirgin olacaktır. Ancak yapılan indirimlerin malumun ilanı olduğunu düşündüğüm için, olası düşüşler sonrasında yeniden piyasalar toparlanacaktır diye düşünüyorum. Kısacası ilk hamle düşüşleri görebiliriz ama devamında alımlar da gelecektir. Yapılan not indirimleri tedbirlerin alınması açısından da faydalı olabilir.
Kısacası bu not indirimlerinin panik yaratacak bir düşüş trendi yaşatmasını beklemiyorum.
Aslına bakarsanız, şimdiye kadar duran S&P'nin tam da ülkelerin faizleri düşerken bu hamleyi yapmış olmasını da düşündürücü buluyorum. Bence 2008-2009 ABD mortgage krizi ile başlayan ve devamında da Euro bölgesi borç krizine dönüşen bu krizde rating şirketleri sınıfta kalmışlardır! Yatırımcılarını doğru zamanlarda uyarmayı başamadılar. Krizin en derin zamanlarında en yüksekte tuttukları notları, düzelme sinyalleri verilirken düşürmeleri, bu şirketlerin çalışma prensipleri üzerinde ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini gösteriyor. Ulaşılan borç seviyeleri çok önceden de biliniyordu. Gidişatın iyi olmadığı görülüp aylar evvel not indirimleri yapılabilmeliydi.
Ayrıca geçen aylarda bazı ekonomilerin notlarında üçer kademe indirimleri dahi bir anda yaptılar! Bu davranış şekilleri de çok hatalı. Rating neden yapılır? Yatırımcılar ratinglere bakıp da, ilgili ekonomiler için geleceğe doğru tedbir alsınlar diye yapılır. Doğru zamanlama ile doğru yapılan incelemerin artış ya da azalışı da kademe kademe yapılması gerekir. Neredeyse iflasını ilan etmiş olan bir ekonomi için sonradan üç kademe birden not indirimi yapmak, kaçırmış olduğunuz trene sonradan atlamaktır. Yatırımcılara da hiç bir fayda sağlamaz. Zaten piyasalar gereğini yapmıştır. Şimdi önceki notlarına bakıp da, Yunanistan tahvilleri almış olanlar, acaba alacakların ne kadarı silinecek korkusu yaşamıyorlar mı?
Bu Hafta Hazine İhaleleri Başlıyor.
Hazinenin önemli borçlanma ihalaleri bu haftaki 14 ay ve 6 yıl vadeli iki ayrı ihalesi ile başlayacak. İlk çeyrekteki borçlanma ihaleleri hazinenin borçlanma gereğinin büyük kısmına denk geliyor. Oluşacak talep önemli olacaktır.
Satılan kâğıtların getirisi yıllık yüzde 11 civarında bileşik faiz vaat ederken, bu rakam hem mevduat faizinden daha yüksek hem de yılsonu enflasyon hedefine göre yaklaşık 6 puanlık reel getiri sunuyor. Bu rakam dünyada faizlerin sıfırlandığı bir dönemde görülmemiş bir getiri anlamını taşıyor.
Teşvik Paketi Şekilleniyor.
Cari açığa yapısal tedbir almak için hazırlanan tedbir paketi de son halini almak üzere. Maliye Bakanlı'ğının da düzenlemeleri sonrasında son hali açıklanmış olacaktır. Muhtemelen bu hafta kısmi açıklamaları duymaya başlarız diye düşünüyorum.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com