Likidite Sorunu Tüm Piyasaları Düşürüyor.

15.12.2011 09:10
  •  A 

    AB'nin 26 ülkesinin kabul etmiş olduğu mali birlik mutabakatına rağmen, hala likidite ve finansman sorunu konusunda tedbirler ve çareler açıklanmadığı için likidite ihtiyacı tüm piyasalarda satış getiriyor. Özellikle de uzun zamandır para birimlerinden kaçarak sığınılan gold (altın) sert düşüşlere sahne oluyor. Muhtemelen sıkışan Avrupa'lı merkez bankaları ve fonlardan altın satışları yapılıyor. Altın konusunda 1.900'lere çıktığında da düşüncelerimi biliyorsunuz.

   Altın krizlerin sığınılma alanlarınından birisi ama bir noktadan sonra o da büyük riskler içerir. Birisi fazla değerlenmenin getirdiği satışlar. Diğeri de, ihtiyaç duyulan likidite nedeniyle yapılan zorunlu satışlardır. Şöyle düşünün ki, bu dünya finans krizi başladığı zaman 2008 yılında altın 800 dolardı. 2010 yılında 1.000 usd, 2011 Şubat'ında 1.320 usd civarındaydı. Kısacası kriz başlıyor diye altın alanların, altına sığınanların çoğunda hala ciddi karlı pozisyonlar var. Doğal olarak da likidite sıkıntısı nedeniyle altını da kaynak yaratmak için kullanmaları gayet normal. 

   Tabii bir de, dün FED'den ve bir süredir de ECB ya da AB'den beklenilen yeni likidite kararları çıkmayınca, likidite arayışlarına hedef alanlardan birisi altın oluyor. Şimdi likidite ihtiyacı satışları ile altının düşmesine şahit oluyoruz. İleride piyasalar krizi aşmaya başladığı zaman da, korku bitti kaynaklar gelir yaratıcı alanlara kaydırılmalı diye satışlar yaşayacağımızı düşünüyorum. Ama ara dönüşler onda da olacaktır. Fakat bir iki yıl sonra altında çok da düşük seviyeleri beklediğimi biliyorsunuz.

   Neyse ne kadar altınımız varki, bu kadar uzun altından konuştuk?
   Bunu şundan yapıyoruz; altın bazen de diğer piyasalarda diplere yaklaşıldığının sinyali olarak düşmeye başlar. Diğer piyasalarda yaşanan düşüşlerde alımlar yapmayı planlayanlar, önce altında satış yapıp, bu düşüşün moral bozukluğu yaratmasını, bu panikle piyasaların daha da düşmesini hedefleyebilirler. Bu esnada da, tam ortam çöküyor dendiği anlarda farkettirmeden ciddi alımlara yönelirler. İşte bundan altını uzun anlattım. Altının düşmesi aslında diğer alternatif piyasalar için iyiye işaret de olabilir!

   FED'den faiz ve likidite için yeni bir karar çıkmadı.
   AB'de hala likidite sorunu için tedbirler alınmadı. Çareler söylenmedi.
   Merkel, krizin çözümü yıllar alacak diyerek ve ECB'nin kaynak kullandırma limitinin arttırılmasına karşı çıkarak moralleri bozuyor.
   Fitch bazı bankaların notlarını indirdi.

   Tüm bunlar düşüşleri yaşatıyor. Panikle düşmeye devam edebiliriz. Ancak endeks ve hisselerde teknik alım yerlerine gelmiş durumdayız. Stochasticler ciddi düşüşler yaşadılar. Nakit olanlar nakitlerinin bir kısmını alıma çevirebilirler. Ama hepsini değil. Çünkü hala daha gelebilecek kötü haberler var. Ama düşmüş olan bu fiyatlar ve düşebileceği ilave seviyeler hisselerin gerçek değerleri bu rakamlar olduğu için bu düşüşleri yaşamadığımızı biliniz. Anlattığım diğer sebepler nedeniyle düşüşler yaşanıyor. Seviyelere, alınacak çözüm kararları yön verecektir.

   Destek-direnç menüsünde olası seviye beklentilerimi görebilirsiniz.
   
         Aydın Eroğlu
 www.borsaanalizci.com
    


  • 13.12.2011
    09:12

    Büyüme rakamları yine beklentilerin üzerinde yüz de 8.2 gibi çok ciddi bir oranda geldi. Cari açık kısmen düşmüş olsa da, düşünüldüğü kadar sert olmadı. Bu nedenle MB'nın henüz büyümenin önüne set çekemediğini görüp, ekonomiyi soğutucu yeni tedbirleri gelirmi korkusu da İMKB'de satışları getirmiş ol... Devamı »

  • 12.12.2011
    09:39

    AB liderler zirvesinden İngiltere dışındaki ülkelerin uzlaşması ile bir mutabakat sağlandı. Bütçe açığına sınır getirmek ve kurallara uymayanların cezalandırılması gibi önlemler için anlaştılar. Orta ve uzun vadede bu kararlar kısa vadeli sorunlarının çözümü için çok önemli olabilir. Ama içinde bulu... Devamı »

  • 09.12.2011
    13:35

    AB'nin tamamı değil de, euro kullanan ülkeler bir uzlaşıya varırlarsa dahi, bu önemli ve olumlu bir gelişme olur. Sorun zaten ağırlıkla euro bölgesi ülkelerinin içinde bulunduğu bir finans sorunuydu. Eğer oto kontrol, ortak bir maliye birliği gibi denetim konularında anlaşmaya varılırsa finansman so... Devamı »

  • 09.12.2011
    09:19

    AB liderler zirvesi biraz erken sonuçlandı diyebiliriz. Beklenenden erken gelen açıklamalara göre, AB bütününde tam bir anlaşmanın olamadığı görülüyor. AB müktesebat değişikliği İngiltere ve Macaristan'ın engellemesine takıldı. İngiltere euro birliğine girmediği için zamanında çok doğru bir k... Devamı »

  • 08.12.2011
    14:52

    Forward sözleşmeleri Forward işlemleri, belli miktarda malın ya da finansal aracın (hisse senedi, tahvil, döviz vb.) önceden belirlenmiş bir fiyattan ve önceden belirlenmiş, gelecekteki bir tarihte satın alınması ya da satılması yükümlülüklerini içeren, kontratlara dayalı işlemlerdir. Bu işlemlerde... Devamı »