AB liderler zirvesinden İngiltere dışındaki ülkelerin uzlaşması ile bir mutabakat sağlandı. Bütçe açığına sınır getirmek ve kurallara uymayanların cezalandırılması gibi önlemler için anlaştılar. Orta ve uzun vadede bu kararlar kısa vadeli sorunlarının çözümü için çok önemli olabilir. Ama içinde bulundukları finansal sıkıntının nasıl aşılacağı henüz belirlenmedi. Bunun net çözüm yöntemi açıklanmadı.
Moody's de yukarıdaki kısaca bahsettiğim acil sorunlar için ne yapılacağını kısa zamanda ortaya koymazsanız notlarınızı indiririm diye uyardı. Görünen o ki, AB zirvesi sonrası acaba bu mutabakat ile bir yükseliş yaşarmıyız demişken, Moody's o kadar da aceleci olmamamız gerektiğini söylemiş oldu. Euro birliği finansal krizinin ne şekilde aşılacağının da en kısa zamanda açıklanması ve piyasaların likidite açısından rahatlatılması gerekiyor. Şimdilik temkinli olmak durumundayız diye düşünüyorum.
Büyüme ve Cari Açık Verileri Gelecek.
Bugün Ekim cari açık ve büyüme verileri gelecek. Cari açıkta bir düşme, ekonomik büyümede yavaşlama başladı mı bu veriler neticesinde kısmen görülebilecek. Bu verilere göre de, olası ek MB tedbirlerini görebiliriz.
Yani işin özü, şimdilik Euro bölgesinin likidite sorunlarının ne şekilde aşılacağı belli olmadan bize de huzur yok gibi duruyor:)
Sabah Çıkarken Bir Kendimi Unutmamışım!
Sabah evden çıkıp yaklaşık 10 dk.lık bir yol mesafesini kat ettikten sonra, cep telefonumu unuttuğumu farkedip geri dönmek zorunda kaldım. Cep telefonu için eve girdiğimde, seyahat için yedek takım elbisemi de kapının önünde bıraktığımı gördüm. İyiki de telefonu farketmişim. Yoksa, takımı da unutacakmışım:) Bu nedenle yazım gecikti. 07:30'da çıkacakken, 08:03'te çıkmak zorunda kaldım. Sabahları belli bir saat sonra trafik daha da artıyor. Yolum 45 dk.sürdü. Bir de kayıp zaman olunca, güne geç başlamak durumunda kaldım.
Salı Günü İTÜ'lü Gençlerleyim.
Salı günü İTÜ'li öğrenci arkadaşların daveti üzerine İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde finansal stratejiler üzerine bir konuşmam olacak. Bu nedenle Bugün 16:00 gibi ekran başından ayrılacağım. Akşam sorularınızı cevaplarım ama Salı günü seans öncesi yazım dışında, muhtemelen ekran açabilme imkanım olmayabilir. Öğlen Mynet'te olacağım. Öğleden sonra İTÜ'de bulunacağım. Akşam da üniversiteden arkadaşlarla yemek yiyeyeğiz. Salı gecesi geç saatlerde sorularınızı görebilme imkanım olacak. Çarşamba öğleye kadar ekran başındayım. Öğleden sonra İstanbul'dan İzmir'e uçağım var.
Moody's nedeniyle eksi bir açılış yaşanabilir. Piyasalarda euro bölgesin likidite sorunlarının nasıl aşılacağı anlaşılana kadar temkinli olmaya devam etmeliyiz diye uyarımı tekrarlıyorum. Ama hisse bazında hareketlenmeler olabilir.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com