ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den Gazze'de ateşkes ve esir değişimi konusunda boşlukları dolduran bir teklif yaptıklarını ve Netanyahu'nun da bu teklifi kabul ettiği açıklaması yapıldı. Şimdi Hamas'ın bu teklifi kabul edip-etmeyeceği önemli olacak. Ama ateşkes için bu açıklamalar yapılırken, İsrail dün akşam Hizbullah'a ait çok büyük bir cephaneliği vurdu. Lübnan'ın kuzeydoğusunda Baalbek'e hava saldırısı ile cephaneliklerin vurulduğu ifade ediliyor. Yani İsrail her türlü ateşkes açıklama ve çalışmalarına rağmen saldırılarına aynı şekilde devam ediyor. Bu ortamda Hizbullah ve Hamas'ın İsrail Gazze'den çıkmadan ateşkes kabul etmelerini çok anlamlı bulmam. İran da misilleme konusunu olası ateşkese bağlamış durumda. Eğer ateşkes ilan edilirse, misillemeden vazgeçip, tüm batının hedefi olmaktan kaçınmaya çalıştığını düşünüyorum. Sonuçta savaşlar hiç bir şekilde istenmemesi gereken gelişmeler olduğu için, umarım ateşkes sağlanır ve bölgemizde bizim için de riskler barındıran jeopolitik ortam normalleşmeye başlar.
Gözler TCMB ve Jackson Hole'de Olacak!
Bugün 14:00'te TCMB faiz kararını duymuş olacağız. Ben bir değişiklik beklemiyorum. Sıkı maliye politikası konusunda kararlılık ve enflasyonda düşüş beklentilerine dikkat çekilen bir açıklama olacağını düşünüyorum. Açıklamada bu yılın sonraki aylarında bir faiz indirimi beklentisi yaratılmasını da beklemiyorum. Bunu şimdilik doğru da bulmuyorum. Eğer enflasyonda aylık bazda da belirgin bir düşüş birkaç ay görülecek olursa, yılın son aylarında indirim konu olabilir. Ama şu anki tabloda indirimleri 2025 yılına bırakmak doğru olacaktır.
FED Ne Yapar?
Merkez Bankaları Başkanlarının toplandığı Jackson Hole'den gelecek haberlerde ABD için faiz indirimi açıklamaları ne yönde olacak bu önemli. Son gelen enflasyon verileri FED'in indirim konusunda elini güçlendirmiş olsa da, işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında kalması, resesyon riskinin düşük olduğunu gösteriyor. Yani erken bir faiz indirim süreci başlarsa, talep enflasyonu yeniden risk yaratabilir. Bu nedenle ben kasım seçimlerinden önce FED'in faiz indirimi yapmasını beklemiyorum. Ama eylül'de 25 baz puanlık bir indirim yapıp, seçim sonuna kadar gelişmeleri izlemeyi de tercih edebilir. Yani eylülde de indirim yapmaz beklentim olmakla birlikte, eğer bir indirim yapacak olursa da, bu oranın 25 baz puanla sınırlı kalmasını beklerim.
ABD'de olası faiz indirimlerinin fazlası ile satın alındığını, indirim süreçleri başladığında ABD borsalarında olası yükselişlerin realizasyonlarla karşılanmasını bekliyorum. Yani 2025 FED için de faiz indirimlerinin daha çok olacağı bir dönem olsa da, borsaları için toz pembe bir tablo yaratmasını beklemiyorum.
Koza-İpek Holding Şirketleri Varlık Fonu'na Devredildi!
Kayyum kontrolünde olan şirketler dün akşam cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Varlık Fonu'na devredildi. Bu aşama sonrası olası satış spekülasyonları artacaktır diye düşünüyorum. Doğal olarak da buna yönelik spekülatif hisse hareketleri de artacaktır. Kozal için zaten açık öngörülerimiz yer alıyor. Olası yükselişler halinde gerçekleşme ile kapanmaları desteklenmiş olur.
Megap Konkordato İlan Etti!
Şirket faaliyetlerinin icra takipleriyle aksamaması için konkordato başvurusu yapılmış olması olumsuz bir gelişme olsa da, şirketin ulusal pazar şirketi olmasına rağmen genel endeksi etkileyecek boyutta bir şirket olmamasından ötürü, bu gelişmeyi BIST üzerinde çok etkili görmüyorum. Zaten birkaç yıl öncesinden beri şirketin hakim sahibinden şirket hisseleri ve nakit akışları ile ilgili alınan kararlar, şirkete bakışı çok önceden bozmuştu.
BIST Yükselişe Geçer Mi?
Dün asıl Akbank hissenin desteklediği bir bankacılık alımı ile eksiden artıya geçip, sonrasında bu artısını arttıran bir BIST endeksi gördük. Ama yükseliş için 10193 direnci yine önemli olacaktır. Eğer bu direnç kırılacak olursa, o zaman 10415 seviyesinde bulunan gap boşluğunun kapanması umudu artabilir. Ateşkes ve Varlık Fonu açıklamaları dün yaşanan yükselişi izah edebilir. Bugün de bunun dediğim seviyelere doğru devamını görebiliriz. Ama açıkçası şimdiden çok daha üstüne denk gelecek bir yükseliş dönemine girmeyi beklemiyorum. Olası yükseliş halinde 10193 ve 10415 gap seviyesine kadar her an yeniden realizasyonlara sahne olabiliriz endişem sürüyor.
Yeni zirvelere yönelmek içinse, yukarıda yazdığım dirençlerin de üzerinde yer alan 10680 ve 10880 seviyelerinin üzerinde kapanışlar gerekir. Enflasyon düşerken ekonomik olarak daralmanın daha çok hissedileceği, işsizliğin artacağı ve şirketlerin bilanço karlarının azalacağı, bankaların kredi geri ödemelerinde olumsuz artışlar olacağı bir döneme gireceğimizi düşündüğüm için, yabancı da hala satış yönünde olduğundan şimdilik olası yükselişleri tepkilerle sınırlı kalacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle porföylerde nakit ve faiz içeren mevduatlar hala en yüksek dilim olmalıdır. Bunun yanında gram altın da, ons ve kur artışları ile desteklendiği için elde olması gereken yatırım araçlarından biri olarak düşünülebilir. Endeks için 9958 seviyesi önemli. Üstünde kalmamız olumlu. Ama yeniden altına inmesi halinde, bu sefer de 9700 desteği önem kazanır. Üç-dört kez 9800 altını görüp alım tepkileri gördük. Her seferinde 9700'lerde tepki gelmesi bu seviyenin güçlü bir destek olarak algılanması açısından iyi. Fakat bir şekilde aşağı kırılması halinde de, bu sefer çok güçlü bir destek bölgesi kırıldı diye satışların yeniden hızlanmasına neden olur. Bu risk tamamen ortadan kalktı diye düşünmediğim için, temkinli durmayı, öngörüler gerçekleştikçe realize edip, yeni pozisyonlar için aceleci davranmamayı tedbirli ve doğru bir davranış olur diye düşünüyorum.
NOT: Biden tarafından Hamas'ın ateşkes görüşmelerinden çekildiği yönünde açıklama yaptığı spekülasyonu var. Beklentim de bu yönde. Doğru ise jeopolitik risklerin artması ve BIST için olumsuz olur.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_