Bir çok yorumcuya göre,bugün süpriz bir toplantı kararı alan PPK'nun uzun zamandır beklediğim faiz indirimini yapması bekleniyor.
Bunu yaparsa, önceden de yazdığım gibi, doğru bir davranış olur . Bankaların karlarını da arttırmış olur. Ama bu yöndeki karar döviz kurlarının biraz daha yükselmesine neden olur. Bu da çok doğru ve yararlı olur ama dünkü duyuru yazımda da belirttiğim gibi, kur hareketlenmesinde döviz alımlarından vaz geçmiş olduğu için, kurları yükseltecek bir faiz indirimi kararını en azından şimdilik almayabilir.
Döviz karşılıklarında indirimler yapabilir.
Ben olsam, kurları arttırmasına aldırş etmeden faiz indirimini yapardım. Böylece de, enflasyon rakamları sonrasında her şeyin kontrollü yapıldığını göstermiş olurdum. Kaldı ki, ilk anda kurları yükseltse de, sonrasında Türkiye piyasasının iyi olduğunu gören yabancı fonlar, özellikle de bu indirim sürecinin bankaların karlarını arttıracağını görecekleri için yeniden bankacılık sektörüne yönelmeye başlayabilirler. Bunu yaparken de, yeniden döviz göndermek durumunda kalırlar.
Zaten amaç sıcak para denen sadece kısa vadeli faiz ve kur avantajları için gelen yabancı oynak paraya set çekmek değil miydi! Bu sebeple yılbaşından sonra sıkılaştırıcı kararlar içerisinde munzamların karşılıkları arttırılıp da sıcak para l,kaçırılmaya çalışılmamış mıydı ! O zaman demek ki faizler indirilse bunda hiç bir çelişki olmaz. Ama yapabilir mi bunu bilemem.
Şimdi deniyor ki, faizlerin inmesi dış kaynak girişlerini ya da dış döviz girişlerini azaltır! Evet ilk bakışta bu düşünce doğrudur. Ama bu sıcak para girişi için böyledir. Ama tam tersi, doğrudan yatırım planlayanlar için de, ülkenin sağlıklı bir yapıya kavuşuyor olmasından ötürü de, gerçek manada istenen yatırım sermayesi ülkeye yönelme hızını arttırabilir. Bu sermaye kalıcı kaynaktır.
Eğer düşük faizler ülkeye para girişini azaltıyorsa, o zaman AB ülkeleri, ABD ve Japonya'ya hiç döviz girişi olmaması gerekirdi. Bu konu tamamen ülkeye giren paranın hedefi ile ilgilidir. Hedef faiz rantı ve giren de sıcak para ise, bu azalır ve faiz indirimleri negatif etki yaratır. Ama hedef doğrudan yatırım alanları ise, faiz indirimleri ülke kaynaklarının daha azının faizlere gittiğini gösterdiği için, ekonomik risklerin azaldığını gösterir ve uzun vadeli sermaye yatırımlarının artmasına, büyük ve uzun vadeli yatırım fonlarının girmesine neden olur.
Kararları gördükten sonra detaylı yorumlayacağız.