BİST Yeni Rekorlara Mı Gidiyor?

07.08.2017 09:34
  •  A 

BİST Rekora Doymuyor!
           BİST cuma günü hem kapanış, hem de TL bazında 108.648 ile en yüksek endeks rekorunu kırdı. Haftayı da neredeyse günün en yükseğinden 108.545 seviyesinden kapattı. Alım iştahının halen güçlü olduğunu görüyoruz.

Aynı şekilde ABD Dowj. endeksi de BİST gibi rekor kapanış yaptı. Gelen tarım dışı istihdam ve işsizlikteki düşüş verileri Dow. J.'da rekor getirdi. Enflasyonda istenilen yükselişin olmaması FED'in faiz artışında ağırdan almak zorunda kalacağı beklentisi yaratıyor. Bu durum da Dow'da yükselişin sürmesine neden oluyor.

BİST Yeni Rekorlara Mı Gidiyor?
           TL bazlı grafiklerde zirveler kırıldığı için, Dolar bazında grafiklerine bakmayı tercih ettiğim BİST'de, 30.898$ seviyesi önemli bir direnç. 3.5275 kur karşılığı ile 108.992, 3.53 kur karşılığı ile ise,109.069'a denk gelen bu direnç kırılacak olursa, teknik olarak büyük bir çanak formasyonu kırılır. Olası bu teknik formasyonun ilk hedefi 31.993$ olur. Sonraki hedefleri de; 32.750$ ve 33.568$'a denk gelir. Siz artık bu seviyeleri o anki kur kaşılığı ile çarparsınız. Ama görünen o ki, eğer yaklaşık 109.070 civarı direnç de kırılırsa, BİST yeni rekorlara doğru hızlanabilir. 

Gerçekten de, soluksuz bir şekilde bu denli güçlü ve sürekli bir yükselişin yaşanmasını en azından kesintisiz yaşanmasını beklemiyordum. Ama borsa benim beklentilerime göre davranmıyor. Kendi bildiğini okuyor gördüğünüz gibi. Şimdi, ''düşüş, teknik bir düzeltme bekliyorum'' falan demeyeceğim. Teknik seviyeleri paylaşmak ve sonrasını borsaya bırakmak daha doğru olacak diye düşünüyorum. Yoksa dışında kaldığımız 5 Bin puanlık son yükseliş gibi, bundan sonra da olabilecek yükselişlerin dışında kalırız. Bu nedenle paylaştığım Dolar bazlı teknikler kırılırsa, BİST'de118.000'lere varabilecek yeni bir rekorlar zincirine bile şahit olabileceğimize dikkat çekiyorum. İş artık sizlere kalıyor. Kim bu seviyelerden sonra cesaret eder, kim izlemede kalır bilemem. 

Başta Almanya ve ABD olmak üzere yaşadığımız önemli gerginliklere bakınca içim ürperiyor. Ama son rüzgar ihalesindeki katılımcılara ve oluşan dünya rekoru fiyata bakınca ise, ekonomik iştah sürüyor diye görüyorum. Şimdi yeniden ekonomiye odaklanılacağı açıklamalarını da duyuyoruz. O yüzden ben kişisel yön öngörüsü yapmayı bir kenara bırakıp, tekniklere dikkat çekmek ile yetineceğim. Umarım doğru kararları alırsınız.

Hepinize bol kazançlı iyi bir hafta diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.08.2017
    09:37

    1 Ağustos tarihinde ''BİST Düşmek İstemiyor! 2 Ağustos tarihinde ''BİST Yine Telafi Edecek Mi?'' başlıklı yazılar yazmıştım. BİST yine yazılarımın içeriğine uygun davrandı ve üç gün evvel yaşadığı düşüşü telafi edecek şekilde yükseldi. Ancak 108.605 seviyesine yaklaştıkça direnç satış ri... Devamı »

  • 03.08.2017
    09:23

    ABD başkanı D.Trump, seçim öncesi yapacağım dediklerini şu ana kadar yapamadığı gibi, tam tersi işlemleri de yapmaya başladı. Hatırlarsanız Rusya ile ilgili seçim ittifakı soruşturması gündeme gelmişti. Hatta seçimler öncesinde Trump'ın Putin ve dolayısı ile Rusya ile sıkı ilişkileri olabilecek bir ... Devamı »

  • 02.08.2017
    09:15

    Düne ait beklenti yazımı hatırlıyorsanız, ya gün içi eksi gün sonuna doğru azalarak kapanış yaşanıyor, ya da birgün önceki eksi kapanış bir gün sonra yükseliş yaşanarak telafi ediliyor diye yazmıştım. Bugün BİST için önemli. Bakalım bugün yine yükselişe dönerek dünkü düşüşü telafi edebilecek mi göre... Devamı »

  • 01.08.2017
    09:14

    Bir süredir teknik olarak artık bir düzeltme yapmalı diye çekindiğimiz BİST, gördüğünüz gibi bir türlü düşemiyor. Seans içinde görülen eksi rakamlar, seans sonuna doğru çok daha düşük oranlara gelip kapanış yaşanıyor. Ya da, bir gün önceki eksi kapanışlar birgün sonra yeniden yükseliş yaşanarak tela... Devamı »

  • 31.07.2017
    09:31

    Piyasalarımıza Temmuz ayı içinde 2.1 Milyar Dolar sıcak para girişi yaşanmış. Bunun 1.8 Milyar Dolar'lık kısmı tavhil piyasalarımızda gerçekleşmiş. Kalan kısımda hisse seneti alımları olarak görülmüş. Kısacası yıl başından beri süregelen sıcak para girişi sürüyor. Bu para girişi bitmeden ya da tersi... Devamı »