Yeni Trend Petrol Fiyatları!

27.01.2016 09:01
  •  A 

Hatırlarsanız BIST için zaman zaman bir çok farklı konu daha çok ön plana çıkmıştır. Bir ara ülkelerin cds'leri(Cds, Credit Default Swap kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Ülkelerin kredi risk primini gösterir), Rusya borsası, Brezilya borsası gibi ülkelerin borsaları dikkate alınmıştır. Bir ara Dow ve Dax gibi gelişmiş ülkelere, bir ara Yunanistan'ın durumuna yakından bakar olmuştuk. Hatta ABD senatosunun borçlanma yetkisini onaylayıp, onaylamayacağının takip edildiği günler de vardı. 

İşte şu sıra da, petrol fiyatı endeksler için önemli bir trend olmuş durumda. Petrol fiyatlarının hareketine göre borsa endekslerinin ve özellikle BIST'in yön belirlediğini görüyoruz. Bu açıdan bakınca brent için 34,40 $ civarında bir düşüş trendi var. Bu seviye yukarı kırılırsa, ekstra yükselişler yaşanabilir. Yok eğer kırılmayacaksa, o zaman bren'tin fiyatına paralel BIST'de de direnç oluşup, kar realizasyonu riski yaşayabiliriz.

Şiimdilik durum böyle ama ben bunun çok da sağlıklı bir ölçü olduğuna inanmıyorum. Tamamen zaman zaman ön plana çıkan diğer kriterler gibi, geçici bir kriter olacaktır. Bir süre sonra brentin bu etkisi bire bir borsalara yansıma yapmaktan çıkacaktır. Şu an yaşanan tam bir algı operasyonudur görüşündeyim. Hele ki, özellikle Türkiye ve BIST için bu durumun çok mantıklı olduğu görüşünde de değilim. Hatta tam tersi de çalışması gerektiği görüşündeyim. Brent düştükçe Türkiye için başta cari açık ve enflasyon olmak üzere, önemli bir ekonomik, finansal katkı ortaya çıkmaktadır. Şu an için Türkiye'nin diğer kendi özel gelişmeleri nedeniyle bu durumun belki çok faydasını göremiyoruz ama, Türkiye kendi özelindeki riskleri azaltmayı başardığı takdirde pozitif ayrışma sürecine girmesini beklemek çok dağal olur. Tabii bu riskleri azaltmak yerine daha da arttıracak olur ise, o zaman da bu beklentimiz tam tersi yönde olacaktır!

Bir süredir özellikle gelişmiş ülke borsalarında ve BIST'de petrol fiyatları paralelinde hareketler yaşanıyor. Anlaşılan o ki, bir dönem için petrol fiyatlarını yakın takip etmek zorunda kalacağız. Ama bunun da geçici olacağı görüşündeyim.

MB Başkanı Ne Dedi?
           Dün Erdem Başçı'nın açıklamalarından enflasyon için yeni bir milad başladığını duyduk! O zaman yılardır verilen hedeflerin şakacıktan mı olduğu aklıma takılmadı değil doğrusu! Başçı, 2016 sonu için enflasyon tahminini % 7,5 olarak ifade etti. 2017 için % 6 ve 2018 için % 5 rakamı hedefleniyor. Petrol fiyat tahminlerini de 2016 yılı için 54$'dan 37 $'a düşürdüklerini açıkladı. Şimdilik tek faize geçilemeyeceğini ve faiz koridoru uygulamasına devam edeceklerini açıkladı. 

Açıkçası yıllardır % 5 enflasyon hedefi veren bir kurumun başkanından, enflasyon için 2016'nın bir milad olacağı açıklamaları bana güven vermekten uzak açıklamalar olarak geldiğini söylemek isterim. Ne hikmetse, Türkiye'de enflasyon, büyüme, faiz, istihdam, üretim vs, gibi müzmin sorunlar sürmeye devam ediyor ama bu konuda kimse başarısızlığı üstlenmiyor. Üstlenmediği gibi de, ciddi bir hareket planı göremiyoruz. Umarım bu sene hükümet ve MB tarafından açıklanan beklentiler gerçekleşir.

FED Ne Yapar?
           Çok tekrar ettiğimiz için kısa yazacağım. Faiz artışı yaparsa borsalarda düşme, yapmazsa kısmi yükseliş sürebilir. Faiz konusunda geri adım atacağı bir açıklama gelirse, yani 2016 için bir süre yeni bir faiz artışı olmayabilir, ya da şartlar 2016 için yeni bir faiz artış adetlerini azaltacaktır vs. gibi ifadeler kullanılırsa borsalar olumlu tepki verecektir. Ama benim için faiz artışının olması çok daha iyidir! Çünkü faizler ekonomiler düzelmeye başladığı için artar. Aksi durum ise, ekonomilerin hala düze çıkamadığının işaretidir. Bu durum sonrasında farklı sorunları getirir.

Neyse, şimdilik dediğim gibi petrol fiyatalrından yön buluyoruz. Petroldeki önemli direnci de en başta paylaştım. O seviye kırılamazsa, hatta görülmezse borsalardaki yükselişler sınırlı kalabilir. Ben BIST bu duruma uyacak olsa da, yıl sonu bilançoları nedeniyle hisse bazlı ayrışmaların olmasını bekliyorum. Bu nedenle bazı hisseler endeksten bağımsız hareketler yapacaktır. Destek-Direnç ve Al/Sat tablolarımızda bu hisseler hakkındakipaylaşımlarımı görebilirsiniz. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_

 

 


  • 26.01.2016
    08:47

    Petrolde yaşanan üç günlük tepki sonrasında yine düşüş yaşanıyor. ABD'de son 150 yılın en soğuk, en yoğun karlı kışı yaşanıyor, dünyanın diğer bir çok ülkesinde de sert kış şartları var, Orta Doğu'da ISİD krizi nedeniyle savaşlar sürüyor, Rusya Suriye'de yeni üsler kurma hazırlığında. Kısacası bunla... Devamı »

  • 25.01.2016
    08:53

    Draghi ve ABD'deki kar fırtınası sonrasında petrol fiyatlarında kısmi toparlanma yaşanıyor. Şu an için 33,36$'da direnç var. Geçer mi, yoksa takılır mı göreceğiz. Ayrıa bu hafta FED toplantısı da var. FED'iin faiz ile ilgili açıklamaları 2016 faiz politikası için yönlendirici etki yaratacaktır. Tü... Devamı »

  • 22.01.2016
    08:51

    ECB Başkanı M.Draghi piyasadaki şartların daha da kötüleştiğini ve ellerinde her türlü imkanın olduğunu gerekirse politikalarını yeniden gözden geçirebileceklerini söyledi. Draghi'nin açıklamaları ile tüm Avrupa borsalarında, ABD borsalarında ve Asya borsalarında sert yukarı yönlü tepkiler görülüyor... Devamı »

  • 21.01.2016
    15:50

    Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet, ailesine, tüm Koç Holding camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.   Devamı »

  • 21.01.2016
    09:27

    Neredeyse tüm borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. Daha detaylı incelenirse, düşüşleri asıl gelişmiş ülke borsalarında yaşanan sert düşüşler tetikliyor. Gelişmiş ülke borsalarındaki düşüşler çok daha fazla yaşanıyor. Bu düşüşlerin ana nedeni bana göre Çin'in büyüme verilerinin düşmesi ve-veya bu nede... Devamı »