4,5 G Beklentileri Aştı!

27.08.2015 08:55
  •  A 

        Bir süredir yapılacak mı, yapılmayacak mı denen 4,5 G ihalesi nihayet dün yapıldı. Bir süredir ciddi yükseliş yaşayan kur seviyelerine rağmen bile getiri beklentisini aşan çok başarılı bir ihale oldu görüşündeyim. 2,3 - 2,5 Milyar Euro ihale geliri beklenirken, 3.9 Milyar Euro'luk bir ihale geliri oluştu. İçinde bulunduğumuz ortamda Türkiye'nin potansiyelini koruduğuna bir mesaj olarak algılıyorum. Siyasi sıkıntıyı seçimlerde aşarsak (ki, ben tek başına iktidar çıksa da, çıkmasa da bu seçimler sonrasında bir hükümetin kesin kurulmasını bekliyorum) BIST pozitif ayrışma imkanını bulabilir. 

        Dış borsalardaki beklentilerde de düzelme görüyorum. FED'in bu ortamda faiz artışını yine ötelemesi ve Eylül'ü pas geçmesi bekleniyor. Bu beklenti benim için de doğru. FED düşen emtialar ve borsalara bakarak faiz artışını sonraki aylarda yapmayı düşünebilir. Ama benim söylemek istediğim, öyle ya da böyle FED bir gün faiz artışına başlamak zorundadır. Anormal olan bu dönemdir. Normalleşme için faiz artışlarının yapılması gerekiyor. Ancak enflasyon şartına kendilerini bağladıkları için, gıda, brent ve diğer emtialardaki düşüşler enflasyonun yükselmesini bırakın düşmesine neden olacak gelişmeler. Bu nedenle de ABD'de istenen enflasyon artışı bir türlü görülemiyor. Eğer FED faiz artışı yapmak istiyorsa, enflasyon şu seviyeye gelsin de arttıracağım demekten vaz geçmeli. Enflasyon şartını kaldırmalı. Yoksa faiz artışını 2016 yılına ertelemek zorunda kalacaktır diye düşünüyorum. 

        Neyse şimdi demek istediğim; FED yakın tarihli faiz artışı yapamayacaksa, yaşanan borsa düşüşlerinin muhtemelen tepki yükselişlerini görmeyi bekliyorum. Dış borsalar ve BIST'de yükseliş tepkilerine hazır olun diye uyarmış olayım. Ama yaşanan düşüşler özellikle gelişmiş ülke borsalarında teknik bozulmalar yaratmış. O yüzden olası yükselişler ilk anda gelen tepkiler olarak kalabilir. Bir süre sonra benzer satışlarla yine karşılaşma riskimiz güçlü diye düşünüyorum. BIST'in bu riskten çıkması için 80.000 üstüne kendisini atması gerekir. Yoksa 80.000'in altında kalacak toparlanmalar, teknik tepki yükselişleri olarak kalır ve yeniden satışları görebiliriz. 

         Kısacası bugün 4,5 G'nin başarısını da hesaba katarak güne yükselişle başlamayı bekliyorum. Son öngörülerimizin bu yükselişte gerçekleşmesini umarım.   

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.08.2015
    08:59

    Beklenen 4,5 G İhalesi Bugün! Ertelenen ve cumhurbaşkanının müdahalesi ile 5 G'yi de kapsayacak şekilde revize edilen ve adı hem 4G'yi, hem de 5G'yi kapsadığı için 4,5G olan ihalenin bugün 10:30 yapılması bekleniyor. İhalenin yapılması halinde, satılan frekanslardan 1 Nisan 2016 tarihind... Devamı »

  • 25.08.2015
    09:00

    Meclis başkanı ile görüşen cumhurbaşkanı Kasım seçimini ilan etti. Böylece kendi kendine ne koalisyon yapabilen, ne de seçim kararı alabilen meclis, cumhurbaşkanına bir ilki yaptırmış oldu. İktidar partisine % 60 muhalefetle oluşmuş bir meclisten kendi aralarında koalisyon beklenirdi. Ama sadece ikt... Devamı »

  • 24.08.2015
    09:22

    Erken Seçim Kararı Bekleniyor! 45 günlük hükümet kurma süresi dolduğu için, bugün cumhurbaşkanının meclis başkanı ile görüşerek erken seçimi ilan etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanının daha evvel dile getirdiği 1 Kasım tarihinde erken seçimin yapılacağının ilan edilmesini bekliyoruz. Cumhurbaşk... Devamı »

  • 20.08.2015
    09:26

    Bir Ülke Krize Nasıl Sokulur? Bu soruyu gerçekten merak edenler ülkemizde yapılanlara bakacaklar. Bir ülkenin kendi kendine nasıl krize sokulacağını, kendi bindiği dalı nasıl kesebileceğini iktidar- muhalefet davranışlarına bakarak tam bir ders gibi görebilirler! FED ile ilgil... Devamı »

  • 19.08.2015
    09:05

    Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümeti kurma görevini cumhurbaşkanına iade etti. Böylece seçim öncesi son dönemece girmiş olduk. Cumhurbaşkanı görevi Kılıçdaroğlu'na verirse, kısa bir hükümet kurma denemesini de CHP genel başkanı yapacak. Ya da, cumhurbaşkanı yapılan görüşmelerin neticelerine, liderlerin... Devamı »