Kasım'da Seçim Kesinleşti!

25.08.2015 09:00
  •  A 

        Meclis başkanı ile görüşen cumhurbaşkanı Kasım seçimini ilan etti. Böylece kendi kendine ne koalisyon yapabilen, ne de seçim kararı alabilen meclis, cumhurbaşkanına bir ilki yaptırmış oldu. İktidar partisine % 60 muhalefetle oluşmuş bir meclisten kendi aralarında koalisyon beklenirdi. Ama sadece iktidara değil, birbirlerine de muhalefet oldukları için maalesef yeni bir seçime gitmek zorunda kaldık. Ne diyelim hayırlısı olsun. 

        Başkanlık Sisteminin Uygulamalarını Görebiliriz!
        cumhurbaşkanı geçici hükümet için birini görevlendirecek. Muhtemelen yine Davutoğlu olacaktır. Ancak görevlendirilmiş başbakan teklif götüreceği diğer parti üyelerinden kabineye girme konusunda olur alamazsa, bu sefer başkanlık sisteminde olduğu gibi, parlamento dışından kişileri de kabineye alabilecektir. Bunun örneğini geçmişte rahmetli Demirel'in cumhurbaşkanlığı zamanında yaşamıştık. Yeni örneklerini bu dönemde de görebiliriz. 

       Çin Dünyayı Salladı!
       Çin ve devamında Asya borsalarında yaşanan sert düşüşler tüm dünya borsalarında aynı sertlikte düşüşlerin yaşanmasına neden oldu. Bugün kısmen bunun tepkisi bir alım görülebilir. Ama artık benzer gelişmelere hazır olmalıyız. Çünkü günü gelecek ABD faiz artışları başlayınca, beş yıldır borsalara faizsizlikten park etmiş paralar geri çıkmaya başlayacak ve bu durum borsaların düşmesine neden olacaktır.

        Bu gelişmeleri yeni bir mortgage krizi gibi algılamak doğru değildir. Bu durum normalleşme nedeniyle yaşanacaktır. Ancak oldu bitti mi demek için daha çok erkendir. Çünkü henüz FED faiz artışı başlamamıştır. Asıl FED faiz artışı başladığında, faiz artış sürecinin hızına göre benzer dalgalanmaları daha bir çok kez göreceğiz.

       Türkiye Riskli Mi, Şanslı Mı?
       Durduk yerde PKK krizini hortlatan, Suriye krizine bulaşan, bunlar yetmezmiş gibi hükümet kuramayan ülkemiz, bu seçimlerde hükümet sorununu çözmelidir. Bunu başarırsa, düşen brent petrolün de desteği ile riskten daha çok şanslı olacaktır. Ancak, eğer hükümet kurmayı başaramadığı için, faiz ve döviz baskısı yaşayan Türkiye, bu ortam nedeniyle kaçırdığı petrol fiyatı düşüşü avantajını erken seçimden sonra da değerlendiremezse, o zaman şans falan kalmaz, riski en yüksek ülkelerin başına geçer!                
       

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.08.2015
    09:22

    Erken Seçim Kararı Bekleniyor! 45 günlük hükümet kurma süresi dolduğu için, bugün cumhurbaşkanının meclis başkanı ile görüşerek erken seçimi ilan etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanının daha evvel dile getirdiği 1 Kasım tarihinde erken seçimin yapılacağının ilan edilmesini bekliyoruz. Cumhurbaşk... Devamı »

  • 20.08.2015
    09:26

    Bir Ülke Krize Nasıl Sokulur? Bu soruyu gerçekten merak edenler ülkemizde yapılanlara bakacaklar. Bir ülkenin kendi kendine nasıl krize sokulacağını, kendi bindiği dalı nasıl kesebileceğini iktidar- muhalefet davranışlarına bakarak tam bir ders gibi görebilirler! FED ile ilgil... Devamı »

  • 19.08.2015
    09:05

    Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümeti kurma görevini cumhurbaşkanına iade etti. Böylece seçim öncesi son dönemece girmiş olduk. Cumhurbaşkanı görevi Kılıçdaroğlu'na verirse, kısa bir hükümet kurma denemesini de CHP genel başkanı yapacak. Ya da, cumhurbaşkanı yapılan görüşmelerin neticelerine, liderlerin... Devamı »

  • 18.08.2015
    08:59

    Bugün TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplanacak. TCMB'nın özerk olduğunun farkında olup-olmadığını bugün bir kez daha test etmiş olacağız. Gerçi bir çok kez test ettik ama, bugün içinde bulunduğumuz mevcut ortamda da test etme imkanına sahip olacağız. İsterseniz kısaca içinde bulunduğumuz ortama bir... Devamı »

  • 17.08.2015
    09:07

    En başından beri seçime gidileceğini savunan biri olarak, bu kararın ilan edilmesinden önce son bir perde de MHP ile görüşmede oynanacak. Perde diyorum, çünkü sergilenen bir tiyatro oyunu olarak geliyor bana. Koalisyon kurma tiyatrosu yaşandığını söylüyorum. Seçmeni, halkı takan yok. Ülke yangın yer... Devamı »