Seçim İlanı Öncesi Son Sahne!

17.08.2015 09:07
  •  A 

            En başından beri seçime gidileceğini savunan biri olarak, bu kararın ilan edilmesinden önce son bir perde de MHP ile görüşmede oynanacak. Perde diyorum, çünkü sergilenen bir tiyatro oyunu olarak geliyor bana. Koalisyon kurma tiyatrosu yaşandığını söylüyorum. Seçmeni, halkı takan yok. Ülke yangın yeri olmuş, her gün şehitler veriyoruz, kur hareketlerinden ithalatçı da, ihracatçı da ne yapacağını bilemez olmuş. TCMB sadece seyirci rolünde.

            Hiç bir şekilde koalisyon kurma niyeti olmayan Ak Parti ile, koalisyona çok hevesli CHP ve kabul edilmeyecek şartlarla koalisyon yaparım diyen MHP arasında koalisyon görüşmeleri yapıldığını sandığımız bir oyun oynanıyor. Bana göre oyunun sonu seçim kararı ile biten bir final olacak. Umarım bu ilan en kısa sürede yapılır da, en azından seçimin ne zaman yapılacağını bilelim. 

            Bir hafta tatil yaptım, geldim bıraktığımdan daha kötü seviyelerdeyiz. Bunun bence bütün nedeni, gereksiz bir şekilde bu belirsizlik sürecini uzatmamızda yatıyor. MHP TBMM başkanlık seçiminde tutumunu belirlediği anda(Hediye Edilen Sadece Meclis Başkanlığı Mı?) yeni bir seçim olması kaçınılmazdı. Anlamsız bir şekilde çok önemli bir zamanı harcıyoruz. Cumhurbaşkanımız, sadece halk tarafından seçilmiş olmakla tüm yetkilerin kendisinde olduğunu ve sadece halka karşı sorumlu olacağını tekrarlayıp duruyor. Anayasa falan manasız. Mevcut duruma yasaları uydurmamız gerekiyormuş. Fiili durum bunu söylüyormuş. Yani aslında cumhurbaşkanını seçtikten sonra neden meclisi oluşturan milletvekillerini seçiyoruz o da çok anlamsız. Öyle ya, çünkü millet vekillerinden bu duruma hiç bir itiraz gelmiyor. Biz süper maaşları, emeklilik paralarını alalım yeter. Kafamızı ülke meselelerine neden yoralım, ne yapılmamız gerekiyorsa evet der geçeriz deniyor sanki! 

            Borsa da doğal olarak bu süreçten olumsuz etkileniyor. Ama bunun böyle olacağını en başından söyleyip, (Yeni Bir Seçime Hazırlıklı Olun!) % 50 nakit bulundurma uyarılarını paylaşıyordum. Aslında hisselerde bilançolar bir iki tanesi hariç kötü de değil. Ama belirsizlik moral bozduğu için, düşüşler yaşanıyor. Yapacak bir şey yok. İzleyeceğiz. Hisselerin eder değerinin yüksek olması gereken ortamlarda yaşanan düşüşler dış etken gelişmeleri nedeniyledir. Bu düşüşlerden çekinerek zararına satış yaparsınız, sonra hisse kendisine özel bir gelişme nedeniyle BIST'den pozitif ayrışırsa, boş yere zararınızı realize etmiş olursunuz. Bekleyince bu zararların telafi edileceği görüşündeyim. Karar tabii ki sizlerin. 

           Yukarıda paylaştığım iki linki sırası ile okuduğunuzda, BIST ve Kur için görüşlerimi detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Değişen bir şey olmadı. Ara teknik seviyeleri de destek-direnç tablosundan görebilirsiniz. 

           Hepinize iyi bir hafta diliyorum.


 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.08.2015
    12:52

    7 Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurma görevini vermek için bile gereksiz zaman harcandı. Sonrasında TCMB seçimlerinden çıkan sonuç ile birlikte yazdığım yazılarımda yaşanan görüşmelerin bir oyalama taktiği olduğu, asıl isteğin erken seçim olduğu düşüncelerimi tekrarladığımı biliyorsunuz. Bana ... Devamı »

  • 07.08.2015
    09:02

    Bugün Moody's'in Türkiye kredi not açıklaması bekleniyor. Aynı zamanda da ABD tarım dışı istihdam verisi ile ABD işsizlik verisi açıklanacak. Pazartesi günü ise bir süredir heyetler vasıtası ile koalisyon müzakereleri yapan Ak Parti ve CHP liderleri bir araya gelecekler ve görüşmeler için ya birbirl... Devamı »

  • 04.08.2015
    08:48

    İki gün evvel 1.630 puan yükselen BIST, dün ise 1.745 puan düştü. Peki bu iki gün arasındaki BIST'i etkileyen fark neydi? Tamamen koalisyon ihtimaline yönelik beklentilerden kaynaklandığı görüşündeyim. İki gün evvel başbakan ve bakanlardan gelen MHP ile koalisyon görüşmelerinin yapıldığı yönündeki a... Devamı »

  • 03.08.2015
    09:00

    Haftaya saat 10:00'da Temmuz ayı enflasyon açıklaması ile başlayacağız. 7 Ağustos'da Moodys'in Türkkiye not değerlendirmesi açıklanacak. Aynı gün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisini de öğrenmiş olacağız. Enflasyon için kötü bir sürpriz şimdilik beklemiyorum. Tarım fiyatlarının desteği ile r... Devamı »

  • 31.07.2015
    08:57

    7 Haziran seçim sonuçlarından beri yeni bir seçimi en güçlü ihtimal olarak gördüğümü ve böyle bir seçime de meclisteki partilerin temsilcilerinin oranlarına göre oluşturacağı bir geçici seçim hükümeti ile gitmeleri halinde, bakanlıkların diğer partilerle paylaşılacak olması, geçici hükümetle devlet ... Devamı »