Sonu Tatlıya Bağlandı mı Acaba?

13.03.2015 09:16
  •  A 

         Erdem Başçı ve Ali Babacan'ın cumhurbaşkanımıza dün yaptıkları brifing'in sonunda cumhurbaşkanımız ''Sonunu tatlıya bağladık'' demiş. Peki bu gerilimin iki aydır piyasalara yansıması, Dolar kurunun 2,27'den 2,64'e yükselmesi de tatlı bir sonuç mu yarattı yani? Bir çok ülkeden daha şanslı görüldüğümüz bir anda, tam tersi ülkelerden ve piyasalardan neredeyse tek negatif ayrışan ülke ve piyasa olduk. 

        Öncesinde sarf edilen o denli sert sözler sonrasında, şimdi bu şekilde bir ifade acaba ne kadar ortamı yumuşatacaktır hep birlikte göreceğiz. Görüş ayrılıklarımızda tüm piyasaları gerecek şekilde değil de, daha sakin ve kendi aramızda çözmeye çalışsak kötü mü olurdu? Peki acaba iç gerilimler ve kur artışları nedeniyle iki ay evvel bizim için fazla bir risk görmeyen ratingçiler şu an aynı görüşlerini koruyorlar mıdır?  

        Ancak bu gerilimde durduk yerde 3 Şubat enflasyon verisine bakar, gerekirse 4 Şubat'ta PPK'yı olağan üstü toplayabiliriz diyen TCMB başkanının, sadece % 0,07 eksik kalan iyileşme nedeniyle faiz toplantısı yapmayacağız demesinin de çok büyük payı olduğunu göz ardı etmemek lazım. 

        Kaçırdığımız aradaki iki ay çok önemliydi. Şimdi önümüzde 17 Mart PPK, sonra FED toplantısı, Haziran'da seçimler varken çok rahat olacağımızı düşünmüyorum. Bir süre sıkıntılı günler geçirmeye hazır olun diyorum.

        Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.03.2015
    08:56

    Evet benim görüşüm bu. BIST bu seviyelerden düştükçe alımlara devam etmeli, verip de çıkalım mı değil de, düştükçe alalım diye düşünmek daha doğru bir karar olur görüşündeyim. BIST 91.000 dirençlerindeyken realizelerin yapılması gerektiğini, FED faiz artışı sürecine ve seçimlere kadar en az % 50 nak... Devamı »

  • 11.03.2015
    09:06

    Bugün 16:45'de TCMB başkanı ve Ali Babacan cumhurbaşkanına brifing verecek. Bakalım bu toplantı nasıl geçecek ve devamındaki gelişmeler ne olacak göreceğiz. Ancak, dün başbakanın başkanlığında yapılan ekonomi zirvesi sonrasında başbakanlıktan ''Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda ... Devamı »

  • 10.03.2015
    08:56

    Dün açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi rakamları beklentilerin tersine düştü. Bu durum eğer 2015'in sonraki aylarında da benzer şekilde negatif görüntü verecek olursa, Türkiye'nin 2015 için bir çok hedeflerinin olumsuz revize edilmesine neden olur. Siyaset Ön Plana Mı Çıkacak? Seç... Devamı »

  • 09.03.2015
    09:16

    Cuma günü tam kurlarda düşme, BIST'de yükseliş yaşanırken gelen ABD tarım dışı istihdam verisi bir anda piyasaları tersine çevirmiş(İkinci seans olmadığım için sonradan yorumluyorum). Beklentilerin üstünde gelen istihdam artışı ve düşen ABD işsizlik oranı nedeniyle FED faiz artışını başlatabilir kor... Devamı »

  • 06.03.2015
    08:48

    Dolar'ın göstere göstere yükselişi sürüyor. Faiz gerilimi ile TCMB'nın eli bağlandığı için geçen yıl Ocak sonunda 2,39'u gören Dolar nedeniyle bir anda faiz silahını çekerek sert bir müdahale eden TCMB, bu yıl Dolar 2,6284'ü görmesine rağmen sessizliğini koruyor. Böyle olunca da Dolar'daki yükseliş ... Devamı »