Karşılıklı Kur Tepkileri Yaşanıyor!

23.01.2014 09:25
  •  A 

      Dikkat ederseniz kur artışı yaşandığı anlarda ya da açılışlarda, ilk anda hemen yerli yatırımcıların satış tepkilerini görüyoruz. Bugün şu anda viop'da olduğu gibi, birgün önceye göre çok sert bir düşüş ile güne başlıyoruz. BIST de ilk anda olumsuz tepki veriyor. Ancak daha sonra alımlarının geldiğini görüyoruz. Bunun nedeni olarak düne ait beklenti yazımda da dikkat çektiğim gibi, artan kur kadar daha BIST'in ucuzladığını gören yabancıların alıma yönelmesi olduğunu düşünüyorum.

      BIST'in, bankaların ve bir çok hissenin aslında olması gereken değerlerinin çok altında işlem gördüğünü, iç siyasi gerilimler ve önümüzdeki yerel seçimlerin bu durumun nedeni olduğunu çok kez belirttim. Ancak, ''Borsada Fiyat Oluşumu'' başlıklı strateji yazımda izah ettiğim gibi, eğer halka açık bir şirket yönetim hakkı el değiştirecek şekilde bir alım satıma tabi değilse, hisselerin fiyatları içinde bulunulan gelişmelerin beklentilerine göre göreceli olarak her seviyeyi görebilir. Bu şirket ve hisselerin değerleri ile ilgili değil, tamamen yatırımcıların o andaki psikoloji ve parasal ihtiyaçları ile ilgilidir.

      Önümüzdeki günlerde de hem yıl sonu bilanço beklentileri, hem kur hareketlerinin yerli ve yabancıya etkisi ile, hem de seçimlerin yarattığı belirsizlikler nedeniyle benzer ani yön değiştirmelerine şahit olacağız. Yine hep tekrarladığım gibi, böyle zamanlarda gerektiğinde uzun vadeli yatırımcı olmanız gerektiğini bilerek yatırım kararlarınızı alınız.

      Güne kur artışının yerli yatırımcı üzerinde ilk anda yaratacağı etki ile düşerek başlanmasını bekliyorum. Ancak artık BIST'in genel hareketlerinin dışında hisse bazlı fiyat hareketlenmelerini de yaşayabileceğimizi, bağımsız hisse hareketlenmelerini görebileceğimizi düşünüyorum.   
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 22.01.2014
    09:19

    Evet bu sözümü BIST ve hisseler için söylüyorum. Normal bir dönemde olsaydık, bu günler hisselerin kıpır kıpır olması gereken, çok ciddi yükselişlerin görüldüğü günler olurdu. Çünkü 12 aylık bilançoların gelmeye başlayacağı günlere giriyoruz. Şubat ayında şirketlerin 2013 yıl sonu bilançoları gelmey... Devamı »

  • 21.01.2014
    08:54

    Bugün TCMB PPK toplantısı var. Gözler kurulun özellikle faiz konusunda artış yapıp yapmayacağında olacaktır. Açıkçası benim TCMB'na güvenim kalmadı. Bendeki kredibilitelerini tükettiler. Aylardır yapması gerektiğini yazıyorum. Ama ne yaptığı belli olmayan politikalarına ve anlaşılmayan açıklamaların... Devamı »

  • 20.01.2014
    08:58

    Bana göre BIST'i bu şekilde sarsan, bir anda tersine çeviren son dakika gelişmeleridir! ''Yeni gözaltılar başladı!'', ''Üç tır durduruldu!'', ''Gözaltı savcı ve polislerinin görev yerleri değiştirildi!'', ''Yeni gözaltılar bekleniyor!'', ''BDDK'da deprem!'', ''Tuprs'a büyük ceza!'', ''Dolar rekora d... Devamı »

  • 16.01.2014
    08:52

    Piyasalar ve BIST için düşüncem ve beklentilerimi son yazılarımdan nasılsa biliyorsunuz. Ben çok kısa başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum! Türkiye'nin dünya genelinde yaşanan ekonomik ve talep durgunluğu esnasında, hem faizleri, hem de büyümesi gelişmiş dünyanın oldukça üzerinde olduğu ... Devamı »

  • 15.01.2014
    08:54

    Son dönem yaşanan realizelere bakınca, devamında bankalarda alımları ve bu sayede endekste toparlanma yaşandığını görüyoruz. Dün de benzer şekilde oldu. Güne ciddi bir eksi ile başladık. Bir ara 1.200 puan civarında eksi endeksteydik. Ama günün sonuna doğru bu eksinin kapandığını hatta çok küçük de ... Devamı »