Operasyon Ayrışması Yaşıyoruz.

20.12.2013 08:59
  •  A 

     FED sonrası gelişmiş ülke borsalarında ciddi yükselişler yaşandı. Yazık ki biz bu şansı kaçırdık. 5-10 Milyar Dolar'lık bir indirim halinde bunun BIST tarafından olumlu algılanacağı görüşümü bir kaç hafta öncesinden yazmıştım. FED bizim için de olumlu algı yaratacak bir oran olan 10 Milyar $ indirim yaptı. Ama maalesef bir anda içine düştüğümüz operasyonlar ortamının yarattığı psikoloji ile bu yükselişlere katılamadığımız gibi, bir de ciddi bir negatif ayrışma gösteriyoruz.

     Endeksimiz bizim için çok önemli bir destek olan 70.000 seviyesinin altına indi. Eğer bu seviyenin üstüne atamazsa, olası alt destekleri Destek-Direnç Tablomuzun verilerinden görebilirsiniz. Endeksler ve hisseler bazen şu an bizim yaşadığımız gibi değişik dış etkenler nedeniyle olumsuz ya da ekstra olumlu ayrışmalar gösterebilirler. Ama dış etken etkisi bir gün geçer. O zaman esas olan yeniden hisselerin bilanço ederleri ve bilanço beklentileri olur. İşte bu nedenle, içine düştüğünüz gündemin bunalımına girmeyiniz. Maalesef bunlar zaman zaman olan şeylerdir. Umalım da hızlı yatışsın.

     Önümüzde 2014 mahalli seçimlerinin olması, yaşadığımız gündem risklerinin etkisini daha fazla arttırıyor. Şu günlerde yaşanan siyaset etkisi yaşanan yolsuzluk ve rüşvet gelişmelerinin belirsizliğinden kaynaklanıyor. Bu durum yakın zamanda savuşturulur, ya da daha da devamı gelebilir demek için henüz erken. İktidar için ilk kez böyle bir kriz yaşıyoruz.

     Düşüşlerde Alıma Yönelmek Doğru Olur!
     Aslına düşüş esnasında hisselerin indikleri bireysel seviyelere bakınca, çok da avantajlı fiyatlar görülüyor. Ama dediğim gibi, yaşanan gündemin ateşi düşer mi, yoksa daha da artar mı bundan emin olamadığımız için tekniklere bakıp da, burası alımlara uygun desteklerdir demek zor oluyor. Ancak nakit olup da alım fırsatı kollayanlar, alım imkanlarının 1/3 gibi bir kısmının riskini alabilirler. Olur da daha da düşüşler yaşanırsa, her % 5'lik endeks düşüşünde geri kalan 1/3'leri alıma dahil etmek bir tercih olabilir. Çünkü nihayetinde bu işlerin tam dibini bilmek böyle zamanlarda mümkün olmaz. Hiç risk almadan da, alım fırsatlarını yakalamak mümkün olmaz. 

     Son olarak yaşanan düşüşlerin, BIST ve hisselerin bilanço ederlerinin gereği olarak olmadığını, yaşanan soruşturmanın yarattığı siyasi tansiyon artışından kaynaklandığı görüşümü yenilemek istiyorum. Böyle ortamlarda uzun vadeli yatırımcı olunması gerektiğini ve yatırım kararlarınızda da bunu göze almanız gerektiğini biliniz. Olası alımlarınızı uzun vadeyi göze alarak yapsanız da, sonrasında yukarı tepkilerde çok kısa vadede iyi primleri yakalamak da mümkün olabilir. Ancak, seçimlere kadar benzer dalgalanmalar ve gündemler yaşanabileceği için, olur da düşük fiyatlardan yapılan alımlar sonrasında hızlı primler yakalanırsa, realize fırsatlarının kaçırılmaması gerektiği görüşündeyim. Çünkü bu dalgalanma bir anda yatışacak bir durum olmayabilir.       
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 19.12.2013
    08:36

    Aylardır ne zaman tahvil azaltımını başlatacak diye merak edilen FED, nihayet bu süreci başlattı. FED'in görevi bırakacak olan başkanı Bernanke, tahvil alımlarında 10 Milyar $'lık azaltıma gidildiğini ve bu uygulamanın Ocak ayından itibaren başlayacağını açıkladı. Böylece, Yellen'e bırakmadan tahvil... Devamı »

  • 18.12.2013
    09:16

    Herkesin gözü FED başkanı Ben Bernanke'den gelecek kararlardayken, dün hiç beklenmedik bir anda emniyetin gözaltı operasyonları yaşandı. Öyle ki, göz altına alınanlar ya da ifadesine başvurulanlar arasında üç bakanın oğlu, bazı bürokratlar, bir kamu bankasının genel müdürü, önemli iş adamları, beled... Devamı »

  • 17.12.2013
    14:59

    BIST'de yaşanan düşüş, beklenmeyen anda ve bu sabah yapılan gözaltı operasyonu nedeniyle yaşanıyor. Bu düşüş teknik gerekçelerle ya da FED yüzünden olmadığı için, akıbeti hakkında bir şey söyleyemiyorum. Ancak Gezi olayları sonrasında Türkiye için en önemli belirsizliğin FED değil de 2014 seçimleri ... Devamı »

  • 17.12.2013
    09:01

    Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu toplanacak. 17-18 FED toplantıları öncesinde faiz politikası ile ilgili bir değişikliğe gitmesini beklemiyorum. Belki sıkılaştırıcı para politikası açısından bir takım ek kararlar açıklanabilir. Bunun dışında FED'in kararlarını bekleyecektir görüşündeyim. Bir İ... Devamı »

  • 16.12.2013
    09:06

    17 Aralık'ta FED toplantısı başlayacak. 18 Aralık'ta karar açıklayacaklar. Ne derler bilemiyorum. Ama Şubat'ta görevi yeni başkan Yellen devralacak. Bu kadar bekletilmiş karar, Yellen'e de bırakılabilir. Eğer 5-10 Milyar Dolar'lık bir alım azaltma kararı ya da, bu ayı da pas geçtik kararı ... Devamı »