FED'i Beklerken, Operasyon Geldi!

18.12.2013 09:16
  •  A 

    Herkesin gözü FED başkanı Ben Bernanke\'den gelecek kararlardayken, dün hiç beklenmedik bir anda emniyetin gözaltı operasyonları yaşandı. Öyle ki, göz altına alınanlar ya da ifadesine başvurulanlar arasında üç bakanın oğlu, bazı bürokratlar, bir kamu bankasının genel müdürü, önemli iş adamları, belediye başkanı ve bazı siyasilerin yakınları olunca, piyasa bir anda karıştı. Ne oluyoruz paniği ile sert düşüşleri yaşadık. Yapılan operasyonun kara para aklama, altın kaçakçılığı, ususüz vatandaşlık vermek, rüşvet vs. gibi suçlara karışmak nedeniyle yapıldığı açıklamaları, paniğin artmasına neden oldu.

    Hemen düşüncemi ifade edeyim; bana göre mevcut bilanço bilgilerinin doğruluğunu inanırsak bu ve altındaki fiyatlarda BIST ve hemen hemen bir çok hissenin fiyatının ucuz ve önemli alım fırsatları olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu yorumu yaptığım şirketlerin ilan edilen bilanço bilgileri doğru değilse o zaman bu tahmin ve beklentilerim işin doğrusuna göre tamamen değişebilir. 

     Ayrıca borsada fiyat oluşumu başlıklı strateji yazıma bakarsanız, fiyatların her zaman bilanço ederlerine göre oluşmadığını, zaman zaman panik ve piyasa gelişmelerine göre de oluşabildiğini bilmenizi isterim. Belirsizlik ortamlarında hisselerde alıcılar çok azalır. Böyle olunca panik yapan birinin çok düşük bir adeti satmasıyla bile fiyatlar sert düşebilir. Bazen de elinde belli bir hisseden büyük bir yüzde bulunan kişi ya da fonlar, daha da almak istiyorlarsa, küçük bir adetle hisseyi düşürmeye devam edip, panikleyerek elindeki hisseleri satışa yazanların hisselerini toplamak isteyebilirler. Böyle bir amaç için bile düşürmek isteyenleri görebiliriz. 

     Böyle ortamlarda eğer elinizdeki hisselerin bilanço değerlerine inanıyorsanız, geri çekilip sürecin yatışmasını beklemek en doğrusu olur. Yok ama, bu işler daha da karışır, bundan bir hükümet krizi çıkar, yabancı da böyle ortamları sevmez diyorsanız o zaman satıp da çıkayım demek yine size kalmış bir durum. Ben fiyatları kendime göre ucuz gördüğüm için, düşüş risklerini sineye çekerek geri çekilip izlemeyi düşünebilecek grubun içindeyim.

     Teknik olarak 70.000 desteği önemli bir destek. Eğer aşağıya kırılır ve kapanış da altında kalırsa, düşüş daha da artabilir. Ama dediğim gibi, yaşanan düşüş teknik ya da FED nedeniyle olmadı. Dün yaşanan operasyonların sürecini tahmin etmek mümkün değil. Gelişmelerin yönüne göre BIST şekillenecektir. Ancak yaşananlar riskli gelişmelerdir!

     FED Günü
     FED 21.00'de kararını açıklayacak. 21:30'da Bernanke konuşma yapacak. Şu kadarını söyleyeyim ki, tahvil azaltma kararı aldıklarında bile, bu denli bir BIST düşüşü beklemiyordum! O yüzden böyle bir kararın öncesinde fazlası ile düşmüş olduğumuz kanaatindeyim!

     FED sembolik bir azaltma kararı alırsa, ya da bu ayı da pas geçtik derse, BIST'e olumlu yansımasını bekliyorum. Ama dün yaşanan emniyet operasyonlarının belirsizliği her şeyi bozuyor. Çünkü yaşanan düşüş yine dünkü operasyonların devamındaki gelişmelere göre devam edecek ya da tersine dönecektir diye düşünüyorum. Yani artık bizim için önemli olan bu operasyonun gelişimi olacaktır.
     

     Aydın Eroğlu

     Stratejist
  Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
t
witter;borsaanalizci.com


  • 17.12.2013
    14:59

    BIST'de yaşanan düşüş, beklenmeyen anda ve bu sabah yapılan gözaltı operasyonu nedeniyle yaşanıyor. Bu düşüş teknik gerekçelerle ya da FED yüzünden olmadığı için, akıbeti hakkında bir şey söyleyemiyorum. Ancak Gezi olayları sonrasında Türkiye için en önemli belirsizliğin FED değil de 2014 seçimleri ... Devamı »

  • 17.12.2013
    09:01

    Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu toplanacak. 17-18 FED toplantıları öncesinde faiz politikası ile ilgili bir değişikliğe gitmesini beklemiyorum. Belki sıkılaştırıcı para politikası açısından bir takım ek kararlar açıklanabilir. Bunun dışında FED'in kararlarını bekleyecektir görüşündeyim. Bir İ... Devamı »

  • 16.12.2013
    09:06

    17 Aralık'ta FED toplantısı başlayacak. 18 Aralık'ta karar açıklayacaklar. Ne derler bilemiyorum. Ama Şubat'ta görevi yeni başkan Yellen devralacak. Bu kadar bekletilmiş karar, Yellen'e de bırakılabilir. Eğer 5-10 Milyar Dolar'lık bir alım azaltma kararı ya da, bu ayı da pas geçtik kararı ... Devamı »

  • 13.12.2013
    08:42

    FED Herkesi Geriyor! Zaten bunun olmasını beklediğimiz için, patlak lastikle ralli merakı beklenti yazısı başlığı ile ralli yorumları için sizleri uyarmak istemiştim. Gördüğünüz gibi üzerimizde FED riski varken, yükselişler sınırlı kalıyor. Öncesinde 77.000 olan direnç, son yükselişte 75.000 o... Devamı »

  • 12.12.2013
    08:59

    09/12 tarihli ''İçeride Önemli Veriler Var!'' başlıklı yazımda, 75.000 direncinin şimdilik geçilmemesini beklediğimi, bu seviyeye takılabileceğimizi ifade etmiştim. BIST 35 puanlık bir farkla bu düşünceme uygun davrandı. Bu gayet normal bir durum. Çünkü önümüzde 17 Aralıkta başlayıp, 18 Aralık'ta ka... Devamı »