Borç Yiyen Kesesinden Yer!

27.11.2013 09:31
  •  A 

     Cari açığa tedbir olarak taksitli satışlara kısıtlamalar yapılacağı açıklandı. Malumun ilanındır bu. Bir süredir BDDK zaten bu yönde karar alacağını açıklamıştı. Gelecek sınırlamalar, aslında tüketimin kısılması ve bireysel borçluluk açısından olumlu bir gelişmedir.

     İlk anda düşündüğümüzde bankaların kredileri üzerinde, kısıtlanacak taksit alanlarındaki ürünlerin satışları üzerinde olumsuz yansıma beklenebilir. Ancak, bir süre sonra başayacak kısıtlamalar nedeniyle, tüketim taleplerini öne çekeceği için, ilk anda kısıtlama gelecek alanlardaki satışların geçici olarak, olağan adetlerin üstünde artmasına neden de olabilir. Bu kararlardan etkilenecek şirketlerin bir sonraki bilançoları yanıltıcı bir yükseliş gösterebilir.

     Ben kredili alış-verişlerin bir sınır ve kontrol altına alınmasını olumlu bir karar olarak görüyorum. Gelecekteki gelirin garantisi olmadığı halde, insanların geleceğe de uzun vadeli taksit bırakarak yaşaması kötü ve tehlikeli bir alışkanlıktır. Bu nedenle peşin yaşamak, ayağı yorgana göre uzatmak en doğrusudur. Borçsuz insan en huzurlusudur. Taksitle sahip olabileceğiniz tüketim malları eğer gerçek bir ihtiyaç ise bir şey diyemem. Ama çocuğunuza alacağınız önemli bir tutardaki cep telefonu ise, boşverin alamadığınız için mutsuz olsun gerekirse. Ona bunun bir eksiklik olmadığını izah edin. Çünkü sonuçta sizin borçsuz olmanız, sonrasında çocuklarınız için de, gerçek ihtiyaçlarının sıkıntıya uğramadan karşılanması gibi pozitif yansımalar yaratacaktır. Hem nasılsa alınmayacak olan, zaten var olan telefonun ya da ıpad'in son modeli olacaktır. Nasılsa ellerinde kullandıkları bir model vardır. Bırakın da onu iyice kıymetini bilerek kullansınlar:) 

     İlk Gap Kapandı.
     Dün dikkat çektiğim ilk gap kapandı. Ama biliyorsunuz bir önceki 14/11 tarihli gap'lerden bankalara ait olanların bir çoğu kapanmış olmasına rağmen, BIST'in gap'i kapanmamıştı. Bu gap 72.326'ya denk geliyordu. O da hemen kapanır mı bilemiyorum. Ya da, o gap de kapanacaktır demiyorum. Sadece o teknik riskin henüz mevcut olduğunu ifade ettim. Artık ne olur göreceğiz. 

    TCMB'nın yarın yapacak olduğu ek sıkılaştırma uygulaması endeks üzerinde etkili olacaktır. Önemli bir sıkılaştırma uygulaması satış baskısı yaratır. Ama çok büyük etkisi olmayacak kararlar ise yükseliş tepkisi yaratabilir. 

     Yüksek Bedelsiz Potansiyelli Hisseler!
     Yaklaşık bir ay hatta biraz daha öncesinden yıl sonu yaklaşırken hareketlenmesini beklediğim yüksek bedelsiz potansiyelli hisselere dikkat çekmiştim. Bilmem son dönem hangi hisselerin hareketli olduğunu farkediyor musunuz? 

      Aydın Eroğlu
       Stratejist
     Finans Yazarı

www.borsaanalizci.com
twitter;borsaanalizci.com


  • 26.11.2013
    08:55

    Her Gün Beklenti Yazım Olmayabilir! Ana sayfa bilgilerinin içinde ''Günlük beklentiler her gün değil, dikkat çekilmesi gereken konular olduğunda girilecektir''. uyarımı görmüşsünüzdür. Bu nedenle her gün beklenti yazım olmayabilir. Bu takdirde yakın zaman içindeki beklenti yazılarımın içerikle... Devamı »

  • 25.11.2013
    09:17

    ABD borsaları yeni rekorları zorluyor. Avrupa ülkelerinin de borsaları Fazla realize yaşamadan 2013 için gördükleri yüksek endeks seviyelerinde tutunmaya devam ediyorlar. Özellikle Almanya Dax en iyi performans gösterenlerin başında geliyor. Gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki toparlanma beklentile... Devamı »

  • 22.11.2013
    08:34

    S&P Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu teyit etti. Görünüm durağan. Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığına, cari açık kaynaklı risklere ve pahalı dış finansmanın olumsuzluğuna dikkat çekerken, para politikalarının esnekliğinin bu risklere tampon oluşturduğunu ifade etti. Not Artışı... Devamı »

  • 21.11.2013
    09:07

    Dün ilk yayınladığım beklenti yazımdan sonra 11:57'de sitemizin ''Duyurular'' kısmında, ''Yine Gap Stresi Yaşanıyor!'' başlığı altında BIST ve bazı ana bankaların 14/11 tarihinde oluşmuş gap boşluklarını vermiştim. Devamında özellikle bankalarda hızlı bir realize başladı. Listede belirttiğim gap'ler... Devamı »

  • 20.11.2013
    08:59

    Ne hikmetse Hükümet kanadından yapılan her türlü kredi ve cari açık uyarılarına rağmen, FED kaynaklı şimdi olmasa bile, önümüzde bekleyen risklere rağmen bir ralli söylemimiz halen sürüyor! Doğrudur, genelde fon yönetenler yıl sonu yaklaşınca, fonlarının yıllık getirilerini yüksekten bağlamak ve bu ... Devamı »