Gözler Yine Merkez Bankalarında Olacak!

19.08.2013 08:50
  •  A 

     FED tutanakları ve TCMB'nın yarınki toplantısı bu haftanın belirleyicileri olacak gibi duruyor.

     FED tutanaklarının Eylül ayında tahvil alımını azaltma yönünde mesajlar içeriyor olması halinde altın fiyatlarının olumsuz,  DOW endekslerinin de olumlu etkilenmesini bekliyorum. Ama eğer FED tutanaklarından Eylül ayında tahvil alımının aynı kalacağı mesajı çıkarsa, altının kısmi olarak 1.386 $'ı geçip 1.423 $ seviyesine doğru yükselişini devam ettirdiğini görebiliriz. Yani altında 1.386 yukarı kırılırsa 1.423$'a yükseliş, 1.370 ve 1.357 aşağı kırılırsa  1.325 Dolar civararına doğru gevşeme görebiliriz. Şuanki tekniği yukarı direnci zorlayacak gibi duruyor.

      TCMB yarın faiz toplantısı yapacak. Olası FED kararlarının etkilerini faiz artışı ile frenlemeye kalkıp-kalmayacağı çok önemli. Eğer FED tahvil alımını azaltma kararı alır ama TCMB faizleri son halinde tutmaya devam ederse, kur ve tahvil faizi baskısının daha da artacağını, buna karşılık da borsada satış baskısının görüleceğini düşünüyorum. Ancak faizlerde yaşanabilecek artış, oaranına göre çıkan paranın çıkış hızını kesebileceği gibi, yeniden sıcak para girişini başlatabilir. Bu takdirde borsa ve TL değerlenir. Sağlıklı ekonomi için önemli olan sıcak para girişi ile TL'nin değerlenmesi değildir. Esas olan üretim ve ihracat artışı ile cari açığın kalıcı olarak düşmesi sayesinde yaşanabilecek kalıcı ekonomik düzelmeler olmalıdır. Yoksa sadece faiz kararları ile ekonomiye müdahale etmek, bir seviyeden sonra ekonomiyi zorunlu krize sokar. 

      Önümüzdeki dönem yine hisse bazlı yaşamaya devam edeceğiz. Ben ABD ve AB büyümeleri kalıcı olarak artmaya devam ederse, Türkiye'nin sanayi ihracatının ciddi oranlarda artmasına şahit olacağımızı ön görüyorum. Bu gerçekleşirse, geçen haftalarda da belirttiğim gibi, otomotiv sektörü, demir-çelik sektörü, beyaz eşya sektörü, cam sektörü, enerji sektörü gibi alanlarda önemli ciro artışlarının olmasını bekliyorum. Tabii doğal olarak da ilgili sektör hisseleri ön plana çıkabilir.

      Hepinize iyi haftalar dilerim.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com


  • 16.08.2013
    09:24

    Bir Yerde Bir Yanlışlık Var! ABD tarafından dün gelen işsizlik verilerinde iyileşme sürüyor. Enflasyonda hafif de olsa bir yükseliş var. Bu durumda FED gecikmeden tahvil alımını azaltmaya gidebilir. Eğer bu ihtimal kuvvetlendiyse, ABD tahvil faizi % 2,80 rakamları da geçerken altının da yükselm... Devamı »

  • 15.08.2013
    09:13

    Altı çeyrektir resesyonda olan Euro Bölgesi ülkeleri, Almanya ve Fransa ağırlıklı büyüme rakamları ile beklenti olan % 0.2'yi aşarak % 0.3'lük bir büyüme gerçekleştirdi. Bu Euro Bölgesinin resesyonyan çıkışı için önemli bir veri. Bildiğiniz gibi ben de bir süredir ABD'nin büyüme rakamları sonrasında... Devamı »

  • 14.08.2013
    09:06

    FED'in yarattığı ortam nedeniyle endeks bazında BIST değerlendirmesi yapmak yanıltıcı olur. Bunun nedeni de, bankaların ve diğer sanayi hisselerinin beklenti farklarıdır. Aslına bakarsanız, FED'in parasal genişlemeyi azaltma düşüncesine istinaden yapılan, gelişmekte olan ülkelerin borsalarının ve ek... Devamı »

  • 13.08.2013
    09:29

    Bayram sonrasında BIST'in hemen 75.000'i geçmesini beklemiyordum. Ama dün açıklanan sanayi büyümesi beklentilerin üstünde gelince başta bankalarda olmak üzere BIST belirgin bir yükseliş yaşadı. 75.000 üzerinde kalındığı takdirde, teknik olarak 77.000 - 77.250 seviyelerine doğru yükselişin sürdüğünü ... Devamı »

  • 12.08.2013
    09:09

    Bayramı bitirdik. Piyasalara döndük. Bu süre içinde ABD ve Avrupa endekslerinde bıraktığımız seviyelere göre realizeler yaşanmış. Ama buna karşılık Çin'de beklentilerin üzerinde büyüme ve ihracat artışı verileri gelmiş. Bu nedenle 74.500-75.000 seviyelerinin direnç olacağı, ama sonrasında dışarıdak... Devamı »