AB liderlerinin adım adım ilerleyen krizi seyretmenin ötesine geçemedikleri, son liderler zirvesinde aldıkları kararların uygulamaya geçiş sürecinin uzun olması nedeniyle, piyasalardaki ateş düşemiyor. Bu ortamda ratingçiler birbirleriyle yarışır gibi not indirimleri yapıyorlar. Son olarak Egan Jones İtalya'nın üç kademe birden notunu indirdiğini ve 3C+ olarak açıkladığı notu negatif izlemeye aldığını açıkladı.
AB liderleri ise, hala şunun olması gerekir, bunun yapılması gerekli, olmazsa sıkıntı büyüyecek ...falan filan gibi tespitlerde bulunmayı sürdürüyorlar. Malumun ilanını yapmak zamanı değil. Bu tespitleri artık neredeyse bilmeyen, duymayan kalmadı. Bu nedenle artık gecikmeden hemen uygulamaya geçilecek kararlar alınmalı. Ya da başka bir ifade ile, son liderler zirvesinde alınmış kararların uygulanmasına vakit geçirilmeden başlanılmalı. Ama şimdilik son zirvede alınan kararları uygulayacak kurulların bile nasıl oluşacağı belirli değil.
AB'nin izleyicilikten yönetmenliğe geçemediği bir ortamda, çare yine FED'den bekleniyor. FED'in önümüzdeki hafta toplantısı olacak. Piyasalar yine FED'in yeni kolay para kararı alması için bastırıyor. Bugün ABD istihdam verisi açıklanacak. Kötü bir veri FED'in beklentiler yönünde sıkışmasına neden olabilir.
TCMB Enflasyon Raporu Açıklanacak
Saat 10:00'da Türkiye'nin enflasyon raporu açıklanacak. % 6,5 olan beklentinin aşağı çekilmesi halinde, faiz indiriminin gündeme gelmesi beklenildiği için, banka hisselerinde pozitif beklentiler sürüyor. Olası bir aşağı enflasyon revizesi halinde bankacılık kârları olumlu etkileneceği için, sektörün beklentisini olumlu desteklemiş olacak. Tabii bankacılık sektörünün iyi olması endeksimizin de yüksek seyretmesine, düşüşlerinin daha sınırlı kalmasına neden oluyor.
Aşağı revizyon gelir mi konusunda bir şey diyemiyorum. Son faiz kararında sessiz kalan MB, piyasalardaki gelişmelere bakınca şimdilik acele etmemekte haklı gibi görünüyor. Ama dünyada paranın faizinin olmadığı kadar düşük olduğu bir ortamda, faizlerden çok da korkulmaması gerekli diye düşünüyorum. Ama bunu ben böyle düşünüyorum. MB ne düşünüyor, yine hep birlikte göreceğiz.
Kuzey Suriye'deki Kürt Oluşumu Müdahale Nedeni Olur Mu?
Başbakanımız cevap olarak tabii ki olur dedi. Anlaşılan o ki, eğer bu oluşumun bir şekilde gelişimi önlenemezse, Türkiye'nin de Suriye krizine dahil olma riski artıyor.
Dün, Suriye ile mevcut riske rağmen ve Dış dünyada sıkıntıların daha da artıyor olmasına rağmen borsalarda toparlanmalar görüldü. Herkes sorunların aşılması için, yeni ekonomik paketlerin açılmasını bekliyor. Bu beklenti de borsaların dinamik kalmasına neden oluyor. Açıkçası AB kendi kendini lav etmeyecekse ben de aynı beklentiye sahibim. Hem Avrupa, hem de FED'den bu yönde kararların geleceğini bekliyorum ama zamanlamasını kestiremiyorum. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin 13:15'te bir konuşması olacak. Bu konuşmada da bir takım destek mesajları gelebilir beklentisi var.
İşte bu ortamda teknik olarak gördüklerimi yazmaya devam ediyorum. Umarım gelişmeler teknik görüntüleri destekleyecek şekilde oluşur.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com