İspanya belirsizliğinin artan faizlerinin baskısı ile sürüyor olması, Moody's'in Avrupa geçici kurtarma fonu (EFSF) için de negatif izleme açıklaması, ABD'de Apple'nin beklentilerin altında kâr açıklaması, Troyka'nın Yunanistan ziyareti sonuçlarından pek de umutlu olmayan bir ziyarete başlaması dış borsalar için gözlerin teknik desteklerde olmasını gerektirecek önemli gelişmeler.
İki gün evvel Destek-Direnç Tablosunda DAX için destek seviyelerini aşağıya çekmiş olmam, dün de DOW için destek uyarılarında bulunmam, desteklerin kırılması riskine karşı olası alt seviyelere dikkat çekmek içindi. Dow dün de 12.521'i görüp 12.617 kapattı ama, 12.450 desteğinin kırılması riski henüz ortadan kalkmış değil. Almanya Dax endeksinde ise, muhtemelen iki gün evvel Destek-Direnç Tablosunda verdiğim alt seviyelere doğru bir iniş yaşayabiliriz.
İşte Avrupa için yukarıda saydığımız bu riskler İMKB için de geçerli iken, ayrıca bir de direkt bizi ilgilendiren Suriye gerilimi iyice tırmanıyor. Suriye için bizi ilgilendiren en önemli risk; Kuzey Suriye bölgesinden çekilen Suriye ordusunun boşalttığı yerlere Kuzey Irak Özerk Kürt Bölgesinden kürtlerin yerleşiyor olmasıdır! Suriye'nin kuzeyinde de bir özerk kürt bölgesinin oluşmaya kalkması halinde, Türkiye'nin takınacağı tavır çok önemli olacaktır. Eğer Türkiye buna izin vermek istemez ise, Kuzey Suriye'ye girerek bir tampon bölge kurmaya kalkışması halinde, bu gelişme borsamızda negatif olarak değerlenebilir.
Şuana kadar Suriye riski imkb'de satın alınmadı ama artık gelişmeler tehlikeli bir boyuta gelmeye başladı. Bir an önce Esad'ın devrilmesi sağlanıp da, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler kontrol altına alınırsa, yükselen tansiyon düşer. Yoksa bu durum bizim için ekstra özel ve negatif etki ile izlenmesi gereken bir gelişme olarak karşımızda duruyor! Bu durumun tehlikeli gelişebileceğinden çekinenler, dünkü alımlarını geri verip gelişmeleri izlemeyi tercih edebilirler.
Bugün muhtemelen dış borsalarda negatif açılışlar görebiliriz. Dow future için de, dün Dow için verdiğim omuz baş omuz düşüş formasyonu için kırılmaması gereken destek seviyesi 12.380 olarak görülüyor. Bizim borsamızın açık olduğu saatlerin büyük kısmında Dow kapalı olduğu için takibi Dow future üzerinden yapmak durumundayız. Lütfen dünkü Dow için yazmış olduğum risk uyarısını tekrar okuyunuz. Benzer şekilde Dow açılmadan, Dow futurede 12.380 aşağı kırılırsa, aynı 500 puanlık riskin tetikleneceğini bilmemiz lazım.
Dün endeksimiz için 60.200, 59.500 ve 58.900 seviyelerini verip, alım imkanlarının üçe bölünerek bu seviyelere gelinmesi halinde kademeli olarak alım yapılmasının doğru olacağını yazmıştım. Gelen bir kaç soru üzerine, ek bir izahat daha yapılması gereğini görüyorum! Dünkü beklenti yazım sonrası gelen teknik hisse öngörülerim nedeniyle, alt endeks seviyelerini görme riski azaldı mı soruları geldi? Hemen belirteyim ki, ''Hayır''. Dün imkb için verdiğim alt endeks seviyelerini görme riskimiz aynı şekilde geçerli. Peki o zaman dünkü teknik hisse öngörüleri neydi? Sonuçta yapılan teknik tahminler kitapta yazılı kesin olacaklar değil. Kişisel teknik analiz tahminlerine dayalı görüşlerdir. Alt risk seviyeleri görülmeden de yükseliş yaşanabilir. Bu nedenle ana destekler için kademeli (alım imkanını bölerek) alım yapmak düşüncesi doğru olur. Bunun için 60.200 ilk desteği varsayılarak verilmiş teknik hisse öngörüleri için alım imkanının sadece 1/3'luk kısmı kullanılmalı, kalan kısımları için de, eğer endeks düşerse 59.500 ve 58.900 seviyeleri beklenilmelidir. Endeks düştükçe alım imkanının üçe bölünerek kademeli alım demek budur.
Bugün Avrupa Maliye Bakanları toplantısı var. İspanya için bir hızlandırılmış destek kararı çıkarsa, bu gelişme İspanyol faiz ateşinin düşmesine ve piyasaların olumlu tepki vermesine yarayabilir. Yok eğer ekstra olumlu bir karar çıkmazsa, bu takdirde İspanyol faizleri daha da yükselmeye devam edebilir. Bu durum ise başta Avrupa olmak üzere borsalarda olumsuz değerlemelere neden olur.
Özellikle Dow için teknik destekler kırılıp da yeni bir düşüş yaşanmaya kalktığı takdirde, ABD piyasalarında yaşanacak olumsuz hava esnasında FED devreye girebilir. Umalım da, artık FED'den fazla gecikmeden bir takım hamleler gelsin. Gelsin ki, Avrupa'lı liderlerin hala alamadığı kararlar ABD tarafından alınabiliyor olabilsin.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com