TCMB Enflasyon Beklentisini Yine Yukarı Revize Yaptı!

28.10.2021 13:42
  •  A 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etti.

Kavcıoğlu, enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 18,4 olarak gerçekleşeceği, 2022 yıl sonunda yüzde 11,8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini söyledi. Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 14,1, gelecek yıl için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyordu.

Kısacası yanlış beklentiler yapıp, sonra da bunları yukarı revize etmeye devam eden, güven vermeyen bir MB ekibi var. Bu nedenle sayın başkanın yaptığı açıklamaları pek de tutarlı, gerçekçi, ciddi bulmuyorum.

Kur artışı bu şekilde enflasyon yaratacak iken, biz faiz indirimlerine devam edince, kurlar yine de artmaya devam etmeyecek mi? Kurlar artarken en büyük ithal kalemi olan enerji faturamız da devamlı artmayacak mı? Bu durumda cari denge nasıl oluşacak? GTS'ye göre dün açıklanan ihracat ürünleri içinde payı sadece % 2.8 ile sınırlı olan yüksek teknoloji ürünleriyle mi bunu başaracağız. En büyük girdiyi turizm ile sağlayabiliriz. Ama pandemi ya da sınırlarımızdaki riskler, ya da darbe denemesinde bir anda kesilen turizm gelirleri de düşünüldüğü gibi hızla artmayabiliyor.

Açık açık söylenmesi gereken, faiz indirimleri ile üretim yatırımlarını teşvik edip, sonrasında daha yüksek üretim düzeyine ulaşarak enflasyondan kurtulunması yönünde politika değişikliğine gidiliyor diye görüyorum. Bunun yapılmasını yıllardır yazıyordum. O zaman iktidara bugünle kıyaslanmayacak bir güven vardı. Ülkemizin başında devamlı saydığımız hergün yenisi eklenen riskler ve belirsizlikler yoktu. TCMB'nın net rezervleri vardı. Şu anki gibi swap hariç eksi 40 Milyar Dolar değildik. TCMB yedek akçeleri sıfırlanmamıştı. 

Ne diyelim hayırlısı olsun. Bakalım daha kaç revize yapmak durumunda kalacağız. Ama yakında başkanın da revizyona uğrayacağını düşünüyorum. Kendi dediklerine uymayan uygulamalarla TCMB daha çok başkan değişimi yapar diye düşünüyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_