Neden Hala Yeni Öngörüm Yok?

10.02.2021 14:55
  •  A 

Bir süredir açık öngörülerimin gerçekleşmeleri ile yetindiğimi, destek-direnç paylaşımlarım dışında pek yeni öngörü vermediğimi görüyorsunuz. Beklenti yazılarımda bunun nedenini birkaç kez yazdım. Bir daha izah edeyim. 

Genelde yıl sonu bilançoları bitince hisselerde realizasyonlar yaşanır. Beklentiler bitmiş olur çünkü. Aynı zamanda yıl sonu bilançoları bağımsız deneticiye tabi olduğu için Şubat ortası Mart başı gibi biter. Ama üç aylık bilançolar ise, bağımsız denetime girmedikleri için daha çabuk gelirler.

Peşin vergi uygulaması nedeniyle şirketler genelde üç aylık karlarını yüksek açıklamayı pek tercih etmezler. Bağımsız deneticiye tabi olmadığı için de, üç aylık bilançolar çok cazip gelmeyebilir. Bu nedenle yıl sonu bilanço beklentileri aynı şekilde üç aylıklarda sürmez. Bu da kâr satışlarının devam etmesine ve hisse fiyatlarında baskı oluşmasına neden olur.

Zaten teknik olarak 1.560 ve sonrasında 1.582 seviyesinin üzerinde kapanış yapamazsak, 1.500 altına salınım halinde omuz baş omuz denen olası düşüş formasyonu başlayabilir. Bu teknik düzeltme riskinin güçlü olduğu düşüncesinde olduğumu yazdığımı biliyorsunuz. 

İşte bu nedenle maliyetli yakalanmamak için izlemede kalıyorum. Olası yeni bir düzeltmenin öncekinden de daha derin ve biraz daha uzun sürme riski olabilir.

Peki bu arada hiç pozitif ayrışan hisse olamaz mı? Olabilir elbet. Ama geneli böyle bir düşüşe uyar. O zaman arada pozitif ayrışabilir diye birkaç hisse için riski göze almak doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü eğer beklenen düzeltme yaşanırsa hisselerin çoğunluğu düşeceği için, gerekirse ayrışan birkaç hisseyi kaçırmış olun. Nasılsa düşecek hisselerde çok sayıda yeni alım fırsatı doğacaktır.

Eğer yanılırım ve düşüş olmadığı gibi, BIST 1.582 üstünde kapanışlarla yeni zirvelere yönelecek olursa, o zaman da gerekirse daha yüksek seviyelerden yeni öngörüler yaparım. Sonuçta hissettiğime ve tekniklere göre öngörülerimi yapıyorum. Her zaman doğruyu öngöreceğim diye bir iddiam zaten yok. Kimbilir belki bu sefer ben yanılmış olurum. Sonuçta bu işte doğru tahmin etmek gibi, yanılmak da var.

Kısacası yaptığım uyarılar neticesinde kesinlikle kredili durulmaması gerektiğini bilmenizi isterim. En azından yarı yarıya nakit hisse pozisyonu daha tedbirli bir davranış olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.02.2021
    14:00

    Zaman zaman yaptığım bu uyarıyı yenilemek istiyorum! Değerli Üyeler, Sizlerden hisselerle ilgili yorum soruları geliyor. Benim ne düşündüğümü, bir beklentim olup-olmadığını vs. soruyorsunuz. Üyelik Sözleşmesi ve soru paneli üst uyarı notunda da g&... Devamı »

  • 10.02.2021
    10:28

    Kasım 2020 işsizlik oranı % 12.9 olarak açıklandı. Ekim ayında bu oran % 12.7 idi. İşsizlik oranı geçen yıl aynı döneme göre ise, 15 yaş üstündekiler için % 0.4 azalış gösterdi. Tarım dışı işsizlik de geçen yıla göre % 0.6 azalışla %... Devamı »

  • 09.02.2021
    23:54

    Değerli üyeler, Sizden ricam, gerçekleşme teşekkürlerinizi iletişim panelinde paylaşmanız. Böylece bazen çok sayıda gelen teşekkürler nedeniyle önemli soru ve cevaplar arada gözden kaçmasın. Aynı zamanda, sorulan soruları ve cevaplarını okumak i... Devamı »

  • 05.02.2021
    16:46

    Bu başlıkla bu uyarıyı zaman zaman yapıyorum ki, özellikle yeni üyelerimiz bu konunun önemini iyi kavrasınlar. ''Siteyi Tanı'' kısmında tüm bölümler gibi, destek-direnç tablomuz da izah ediliyor. Özellikle yeni üyelerimiz bu izahatl... Devamı »

  • 03.02.2021
    15:28

    İlgilenenler için İnforce'dan faydalı bir eğitim! Bilginize... Özellikle piyasaların düştüğü bu günlerde portföy değerinin belirli bir seviyenin altına düşmesi engellenirken kazanmaya devam etmenin yöntemlerini örnekler eşliğinde öğren... Devamı »