TCMB 250 Baz Puan Faiz İndirdi!

24.10.2019 14:01
  •  A 

TCMB PPK, politika fazilerini % 16.50'den % 14'e indirdi.

Beklenti yazımda 100 ile 250 baz puan aralığında indirim normal olur diyordum. Ben 150 baz puan düşünüyordum ama TCMB 250 yapmış oldu.

Faiz indirimlerini olumsuz gören akademisyen ya da yorumcuların hiç birine katılmıyorum. Nedenini de detaylı izah ettim. Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin birkaç kademe altında. Bu nedenle zaten fonlar bizden uzaklaşmışlardı. Aynı zamanda güven sorunu nedeniyle hane halkında da 191 Milyar Dolar civarında DTH stoğu oluştu.

Şimdi soruyorum; eğer ABD ile anlaşma sonrasında F-35 konusu da çözülecek olursa, sizce devamı nasıl gelişir? Ben hemen beklentimi söyleyeyim. F-35 sorununu çözdüğümüz anda, Trump tarafından ticaret anlaşması yine gündeme taşınır. Liderlerin Kasım ayında planladıkları zirveden bu yönde bir anlaşma çıktığı anda, ratingçilerin not artışlarının başladığını görürüz. Bu durumda Türkiye'ye uzak duran fonlar yeniden ilgilerini başlatırlar. DTH taşıyanlar da, dövizde yükselişten ziyade daha fazla düşüş olacağını görürlerse ve ABD ile olası bir ticaret anlaşmasını da görecek olurlarsa, o zaman ellerindeki dövizdeki beklentileri tersine döner. Kısmi bir satış da DTH'lardan gelmeye başladığı zaman, biz kurlar daha fazla nereye düşer diye konuşmaya başlarız diye düşünüyorum!

Cari denge sorunu nedeniyle, ihracat avantajı kaçmasın diye TCMB bir yerde muhakkak dövizi tutmak isteyecektir. Bana göre bu seviye 5.35 civarları olabilir. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_