S&P Notumuzu Teyit Etti. Ama..!

09.05.2015 14:05
  •  A 

        Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye\'nin yabancı para cinsinden BB+ olan notunu ve negatif olan görünümünü teyit etti. Ancak TL cinsi kredi notumuzu ise BBB'den BBB-'ye indirdi.

        Zaten genel kanı da S&P'nin bir değişiklik yapmayacağı yönündeydi. Kredi notunda önemli olan yabancı para cinsi not ve görünüm değerlendirmesidir. Yerel para cinsinden not değeri ikinci derecede önemlidir. Yani TL'cinsinden notun düşürülmesi ilk etapta büyük bir sorun değil, ama dikkat edilmesi gereken bir uyarıdır. 

        S&P not ve görünümü teyitlemesine gerekçe olarak Türkiye\'nin düşük olan kamu borcunu ve güclü ihracat yapısını öne çıkarmış. Benim de bir çok yazımda Türkiye\'de kamu borcunun düşük olmasından ötürü büyük bir kriz beklemediğime dikkat çektiğimi görmüşsünüzdür. Aynı şekilde özellikle bir  süredir Avrupa'nın büyüme oranlarının yükselmesi beklentimi ve bunun Türkiye'nin ihracatına olumlu katkısına dikkat çektiğimi biliyorsunuz. S&P benim öne çıkardığım tespitlerime dayanarak not ve görünümü korumuş. Böylece değerlendirmelerimdeki tespitler de rating teyiti almış oldu:)

       TL Notunun İndirilmesi Önemsiz Mi?
       Tabii ki değil. Ama yabancı için ikinci planda önem taşıyan bir konudur. Fakat TL cinsi kredi notunu düşürürken yaptığı tespit önemlidir! S&P, bu kararı alırken, demokrasinin olmazsa olmazı olan güçler ayrılığı konusunda uyardı. TCMB'nın bağımsızlığı konusundaki baskılara dikkat çekti. 

        İşte bu konuda bir kez daha uyarı yapmak istiyorum! Cuma günü yazdığım ''Seçim Sonuçları Neden Önemli?'' başlıklı yazımın da içeriğinde dikkat çektiğim gibi, eğer seçim sandığından hükümetin tek başına iktidarını tehlikeye sokacak bir sonuç çıkarsa, ortaya çıkacak kur baskısının TCMB faiz artışı ile dengelenmesi gerekebilir. Böyle bir durum halinde TCBM faiz artışı yaparsa, banka hisselerinin değer kayıpları nedeniyle BIST'de düşüş yaşarız. Yok eğer siyasi baskı nedeniyle TCMB yine de faiz artışı yapmamakta direnirse, işte o zaman artacak kur riski nedeniyle S&P'nin not indirimi yapma ihtimali artabilir!

        Ancak, seçim sonuçlarından ille de kötü riskler çıkacak diye bir iddiam yok. Ben sadece ne olursa ne olur kapsamında uyarılarımı yapmaya çalışıyorum. Yukarıdaki korkumun tam tersi, eğer seçimlerden Ak Parti tek başına iktidarı fazla oy kaybı yaşamadan, ya da oyunu arttırarak çıkarsa, buna bir kaç ay sonra AB'den gelen talep artışının yarattığı ihracat büyümesi de eklendiğinde, not artışlarının olduğunu da görebiliriz. Böyle bir ortamda da faiz ve kurlarda düşüş görülecek, BIST ise bankalar destekli yeni bir yükseliş ivmesi kazanacaktır. Ama arada yaşanacak başkanlık gündemi dalgalanmalar yaratabilir.

        Benim seçimlerde borsa için riskli olabilecek bir sonuçtan çekindiğimi biliyorsunuz. O nedenle ben tedbirli duruşuma devam edeceğim. Yaptığım değerlendirmelere göre sizler nasıl bir seçim sonucu bekliyorsanız, ona uygun kararlarınızı  alabilirsiniz.

        İyi hafta sonları dilerim.          
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.05.2015
    15:35

    ABD tarım dışı istihdam değişimi aylık +223.000 kişi olarak açıklandı. (Beklenti; 233.000 kişi, Önceki; 126.000 kişi) İşsizlik oranı ise % 5.4 (Beklenti; % 5.4, Önceki; % 5.5) Tv yorumlarına bakarak gelen verinin beklentiden düşük kaldığı açıklamalarına takılmayın. Önceki v... Devamı »

  • 08.05.2015
    10:31

    Bildiğiniz gibi hisse öngörülerimde teknik analiz görüntülerine göre paylaşımlar yapıyorum. Ancak benim için bilançolar da çok önemli. Bilançolardaki kar artışları, yüksek bedelsiz potansiyelleri, büyük çaplı yatırımlar ilgili şirketlerin uzun vadeli beklentilerinin sürmesine neden olan gelişmelerdi... Devamı »

  • 08.05.2015
    10:12

    Mevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış Sanayi Üretimi Mart Ayında Aylık % % 2.2 (Önceki; % 1.7) TUIK Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart ayında yıllık % 4.7 (Önceki; % 1) Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre % 1... Devamı »

  • 08.05.2015
    09:21

    BIST'in direnci konusunda küçük bir revize yapılmış, direnç seviyesi 83.743 olarak düzeltilmiştir!   Devamı »

  • 07.05.2015
    08:57

    Endeks için bir süredir yaptığım uyarıların paralelinde bir süreç yaşanıyor. Seçimlere kadar en az % 50 nakit disiplini içinde kalarak yatırım kararları almanın doğru olacağı görüşümü koruyorum. Bugün seans öncesi beklenti yazım olmayacaktır.   Devamı »