Soru - Cevap (Kchol ve Sahol)

  •  A 
İS*** ÖZ*** 17.05.2024 18:48
Konu / Hisse Kodu: Kchol ve Sahol
Aydın abi merhaba. Uzun bir süredir holdinglerin çok ucuz ve primsiz olduğunu söylüyorsunuz. Bu 2 hissede gelinen bu noktada hala aynı düşüncede misiniz. Teşekkürler
Cevap 17.05.2024 21:35

Merhaba.

Bakın öncelikle hisse ederi hissenin o ana kadar gördüğü fiyatla ilgili değildir. Bilanço ederi ile ilgilidir. Ayrıca, ülkeye özellikle yabancı fon girişleriyle de ilgilidir. 

Şimdi bilanço ederi olarak zaten bilanço değerlendirmelerimde her ikisi için de daha üst fiyat beklentilerim var billiyorsunuz. Artık yabancı kurumlardan da benim fiyat beklentilerimi de aşan raporlar çıkmaya başladı. Her neyse, yani bilanço ederi olarak evet, bu fiyatların hala iskontolu olduğunu ve yükselme potansiyelinin sürdüğünü düşünüyorum. Bilançoları inceleyip, yukarı revize eder miyim-etmez miyim onu düşünüp, bir kaç güne yapacaksam revizeleri yapacağım.

Diğer taraftan, strateji olarak çok önceden beri para politikasındaki dönüşüm sonrası, faizlerin yükselmesi gerektiği, bu yapılırsa kurlarda yükselişin duracağını, hatta sonra düşüş ivmesi başlayacağını, not artışlarının geleceğini, KKM ve döviz tevdiat hesaplarından insanların mevduat ve borsaya yöneleceğini, bu durum yüzünden kurlarda düşme yaşanacağını, bu ortamda TCMB'nın rezerv alımları ile kurların fazla düşmesine izin vermemesini defalarca yazılarımda yazdım. TV. bağlantılarımda hep tekrarladım. Yabancı takası %27 iken bunun artacağını ve bu nedenle de yüksek faize rağmen borsanın yükseleceğini hep yazdım. Bu yönde bilanço değerlendirmelerimi ve teknik hisse paylaşımlarımı yaptım.

Şimdi gelişmelere bakınca, bu dediklerimin hepsi şu ana kadar sıra ile yaşanır oldu. TCMB döviz alımları geçen hafta yılbaşından bu yana 41.8 Milyar Dolar olmuştu. Sanırım bu rakam 3 milyar Dolar civarında daha arttı. Yabancının Türk tahvillerinde alımları başladı. Şimdi bunun devamında TCMB rezervlerindeki eksiyi kapatıp, artı rezevrvlere de geçince, güven daha da artıp, CDS'lerimiz 200 puana doğru inmeye başlayacak. Haziran ayında Gri Listeden çıkacağız diye bekliyorum. Bu olursa, devamında ek not artışları daha olacak. Tüm bunlar yabancıların ülkeye ilgisinin daha da artmasını sağlayacak. Yabancı takası %45-%50 düzeyine doğru yükselecek diye bekliyorum. Bu durum yaşanırsa Borsa 13000-15000 arası bir seviyeyi yıl bitmeden görecek görüşündeyim. İşte bunlar olursa, yabancı fonların en çok ilgi göstereceği hisselerin başında aghol, aefes, kchol, sahol olmaya devam edecektir. Böyle olunca, bir de yabancı fon alımları nedeniyle hisselerin fiyatları yükselir. Hatta yabancı fonların vadeleri çok daha uzun süreleri içerdiği için, onlar şu anki ederlere göre değil, aynı zamanda gelecekteki ederlere göre de alımlar yaparlar. 

İşte bu açıdan bakınca da, bu hisseler için beklentilerimi ve görüşlerimi korumaya devam ediyorum. Hatta şunu diyebilirim! Bir yerde ben bile revize ederek fiyatları yükseltmeme rağmen, hisseleri kaçıracağım. Yükselişlerini belki de izlemek durumunda kalacağım. Yeter ki, ülkede ekonomi, finans, yargı, adalet, siyaset olarak doğru şeyler yapılsın. O zaman öyle bir yabancı fon akımı başlar ki, inanamazsınız alımlarına. 

Tabii bir de temmuz sonrası falan enflasyon da düşmeye başlayacak bence. Hatta TCMB önünde durmazsa dokar kuru 30.00 TL altını görebilir. Bu durumda ithal ürünler başta birçok şeyde fiyat düşüşleri yaşanmasını, eksi enflasyon olan ay bile görmeyi bekliyorum. Bu durumda şu an gördüğünüz mevduat fazileri düşmeye başlayacak, bir süre sonra mevduat faiz yatırımcısı da borsaya akmaya başlayacaktır.

Bitti :)

Umarım devamlı yazdığım düşüncvelerimi, bir kez daha net ve detaylı şekilde izah edebilmişimdir? 

İyi hafta sonları


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_