Soru - Cevap (Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri)

  •  A 
ÖZ*** ÇÖ*** 04.04.2024 09:48
Konu / Hisse Kodu: Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri
Aydın Bey merhaba, uzun vade yatırımcısı olarak geçmiş yıllardaki paylaşımlarınızı arar oldum. Şöyleki bu hisselerden 3-5 adet alıp beklemeye geçerdim ve yüksek gerçekleşme oranlarından dolayı ( tsk ederim ) kazançlarım olurdu. Evet enflasyon muhasebesi ama en azından uzun vade baz alındığında iskontolu gördüğünüz hisse paylaşımları yapmanız mümkün mü ? Öneri sadece..Tşk ederim.
Cevap 04.04.2024 10:19

Bakın önce de yazdım. Benim için değerlendirme yapma iş yükü değil. Rakamlar çok farklı gelebiliyor. Misal thyao dolar bazlı hesaplıyor diye muaf. Ama o bile 73.4 Milyar TL ertelenmiş vergi geliri göstermiş. Enflasyon muhasebesi ve ertelenmiş vergi detayları bilançoları anlaşılmaz hale getirdi. Enflasyon muh. uygulayanlarda sonrasında stok üzerinden değer artış vergisi kesilenler olacak. Bu nedenle 3 aylık bilançolarda da şaşırtan rakamlar söz konusu olacak. Yani enflasyon muhasebesi 12 aylıkları da üç aylıkları da etkileyecek.

Son bilanço ederleri olarak bir rakam yazsam, üç aylıkta bir anda düşük karlar gelip eder beklentilerinin düşme riski de yüksek. 

Yoksa değerlendirmeleri sizler istemeden ben yapmaya başlamıştım. Sanırım üç aylık bilançolarla birlikte kısmen oturmaya başlar ama, altı aylık bilançolarda normalleşir diye düşünüyorum. Yanlış algılara neden olmamak için yapmadığımı bilmenizi isterim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_