Soru - Cevap (Sorduğum bir önceki soru hakkında)

  •  A 
TA*** SÜ*** 01.04.2024 13:32
Konu / Hisse Kodu: Sorduğum bir önceki soru hakkında
Sorumun cevabını başka bir arkadaşımıza yazmışsınız esasında şimdi gördüm kusura bakmayın aynı soru gibi oldu benimde.Cevabımı almış oldum ben.
Cevap 01.04.2024 14:48

Rica ederim.

Ama önceki soruya verdiğim cevapta da yer aldığı gibi, seçim gündeme gelmez, iktidar da son dönem uyguladığı kararlı enflasyon politikasını aynı şekilde devam ettirirse, diğer konularda da olması gerekenleri yapmayı sürdürür, anayasa değişikliğini ilk dört maddenin de değişimi ile gündeme getirmezse, borsa ve piyasalar için beklentilerim sadece ötelenir. Değişmez. Ama erken seçim şartı doğduğu anda, gündem çok karışır. Fakat o durumda da endeks tümden değil, kazanacak tarafa göre farklı tepkiler verir. En azından ilk anda genelde bir baskı oluşsa da, sonrasında pozitif ayrışanlar da muhakkak olur. 

Sonuçta BIST ve şirketlerin bir çoğu ciddi iskontolu. Normalleşme başladığı her ortamda pozitif tepkileri görülür. Sorun erken seçim riski halinde, iktidar değişiminden tedirgin olacak olan ve elinde ciddi hisse bulunan yatırımcıların böyle bir tedirginlik esnasında satmaya kalkmaları halinde, karşılarında bu satışları karşılayacak alıcı yoksa, BIST'in bu satışlar esnasında kayıplar yaşama riskinde yatıyor. Yabancı böyle bir ortamda yine de gelecek olursa, o zaman bu risk ya da olası kayıplar daha sınırlı olur.

Şu an için böyle bir erken genel seçim yok. TCMB doğru politikalar uyguluyor. Maliye ve ekonomi alanında da Mehmet Şimşek benzer kararlılığı sürdürürse, seçimleri bir süre sonra unutur yeniden yükselişe odaklanırız. Sonuçta ülke yönetimi doğru yapılırsa, yerel yönetimlerde muhalefetin çoğunlukta olması kesin kriz nedeni olmaz. Hatta iktidarın doğruları çoğaltması halinde, yerelde de kayıplar ileriki seçimde talafi olabilir. Ben şu anki tabloya göre değerlendirme yapıyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_