Soru - Cevap (Nakit)

  •  A 
EK*** PE*** 29.03.2024 21:03
Konu / Hisse Kodu: Nakit
Aydın hocam selamlar
Pazartesi günü yüklü bir miktar nakitim gelecek.Tek seferde borsaya mı koymalıyım yoksa nakit mi tutmalıyım.Nakit tutarsam günlük repo da mı değerlendirmeliyim sizce.Görüşleriniz benim için çok değerli hocam.Saygılarımla
Cevap 01.04.2024 01:34

İyi geceler.

Seçimler ilginç bir tablo yarattı yeniden. CHP Türkiye genelinde birinci parti oldu. İktidar cumhurbaşkanı, bakanlar ve medyanın desteğine rağmen bu tablo çıktı. Şimdi bu durum yabancı yatırımcı açısından yeniden bir süre belirsizlik yaratabilir. O nedenle en azından bayram sonrasına kadar beklemede kalmak doğru olabilir. 

Ama yabancı gözü ile de, demokrasi açısından güzel bir seçim oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasi açısından başarı dedi. Seçmen mesajlarını verdi biz de bundan derslerimizi alacağız dedi. Ekonomi programı aynı şekilde sürer, Şimşek ve TCMB aynı kararlılıkla devam ederse, en geç Nisan ayı TCMB faiz toplantısı sonrası yabancı girişlerinin başlamasını bekliyorum. Bu nedenle borsada yılın devamı için iyimserliğim sürüyor.

Lakin haftaya seçim sonuçlarının iktidarı zora sokacağı düşünülerek satış baskısı söz konusu olabilir. İstanbul'un muhalefette kalması nedeniyle gyo'larda satış baskısı görebiliriz. Ama demokratik bir seçim olması nedeniyle de sonrasında holdingler, bankalar, ulaştırmalar ve otomotivlerde alımlar görülebilir. Yani satış baskısı ile başlasak bile sonra yine dengelenebilir. Ama çok hareketli bir hafta başlangıcı olacaktır.

MHP erken seçim istemediği takdirde erken seçim ihtimali yok. Ama MHP erken seçim dediği anda iktidar değişimi riski olan bir seçim olur. 

Bunları neden anlattım, seçim sonrası bir süre için mevduat güvenli bir alan olabilir. Sonuçta yüksek parada %55-%57 faiz oranları bile veriliyor. Aylık getirisi ciddi tutarlara denk geliyor. Önümüzdeki birkaç ayı görmek gerekir borsa için diyorum. Eğer erken seçim riski doğmayıp, mevcut enflasyon programları kararlılıkla devam ederse, sonraasında borsa daha güvenli yatırım alanı olur. En az %50 mavduat, %50 hisse olabilir. Ama riskleri almak istemiyorum derseniz %75 mevduat ve %25 hisse ile birkaç ay devam etmek tebirli bir davranış olabilir. Tabii bu benim düşüncem. Kararı siz vereceksiniz.

Mevduatı da 3'er aylık yapmak da olabilir, ya da altı aylık yapmak da. Mevcut politikalar kararlılıkla devam ederse, ağustos ayında faiz indirimi gündeme gelmeye başlar. İndirim hemen olmasa da, banka mevduatları düşmeye başlayabilir. Ama Mayıs atından enflasyonda %73 civarı bir enflasyon görülmesini beklediğim için 250 baz puanlık bir faiz artışı daha olabilir diye tereddütüm var.O nedenle 3 aylık yaparsanız, sonraki 3 ayda biraz daha üstünde bir faiz bulunabilir. 

Borsa yıl sonunda faizi geçecektir diye düşünüyorum ama arada olabilecek dalgalanmaların boyutunu ve sürecini tam kestiremiyorum.

Umarım söylediklerimin size bir katkısı olur.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_