Soru - Cevap (Eregli)

  •  A 
İL*** MA*** 10.01.2024 12:13
Konu / Hisse Kodu: Eregli
Hocam enflasyon muhasebesinden nasıl etkilenir ?
Cevap 10.01.2024 13:00

Kapsam tam netleşmedi hala. Bankalar ve sigorta şirketleri kısmen kapsam dışı deniyor. Ama aynı şekilde dolar ve euro bilanço tutan şirketler de muhaf spekülasyonları var. İçinde bazı demirçelik şirketleri, ulaştırma, bilgisayar-bilişim üretim pazarlama şirketlerinin olduğu bir muaf listesi dolanıyor. Ne kadar gerçek teyitleyemedim. Netleşince görüş yazmak daha doğru ve sağlıklı olur.

İşin mantığını kısaca özetliyim. Enflasyon muhasebesi enflasyon oranı TL’de yüksek olduğu, özellikle son 3 yıldır ardı ardına yüksek oranlar kaydedildiği için firmaların reel kazançlarını görebilmek ve daha sağlıklı bir finansal değerlendirme yapabilmek için uygulanacak. Bu doğrultuda, fonksiyonel para birimleri Dolar Euro vs olanlar zaten bu kapsamda olmayacakmış. Çünkü bu para biriminde TL'de olduğu gibi 3 hanelere yakın enflasyon seviyeleri görülmedi. O sebeple bilançosundaki fonksiyonel para birimi döviz olanlar etkilenmeyecek. Ama bunların resmi açıklaması olmadan ne desek spekülasyondan öte olmaz.

Eğer muaf olacaksa hala ödenmiş sermaye kadar zarar vardı dokuz aylıkta. Bu tablo kısmen düzelse de, bu fiyatı karşılayacak kadar kara dönüşmesini beklemiyorum. Büyümede de düşüş yaşanması beklendiğini unutmamak lazım. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_