Soru - Cevap (Endeks Yönü)

  •  A 
CA*** ER*** 12.10.2023 10:14
Konu / Hisse Kodu: Endeks Yönü
Aydın Bey merhaba; thy tupras bim gibi hisselerde iyi bilançolar bekleniyor; bunlar endekste ağırlığı yüksek olan şirketler. Bilanço beklentisi ile yukarı gitme ihtimallerini düşününce endeksin yukarı gitme ihtimali artmıyor mu, ne dersiniz?
Cevap 12.10.2023 10:38

Bım 15 gün önce 274.00 TL iken 320.00'lere gelmesi de zaten bu nedenle. Ama endeks için etkisi bu kadar. Şimdi genel hata şu; hisselerin öncesindeki yükselişleri görülmeden, bilançoları açıklanınca üstüne daha da ekstra yükseliş bekleniyor. Evet, eğer gerçekten bunu gerektiriyorsa, öncesinde yükselmiş olsalar da, bilanço ile yine yükseliş yaşayabiliyorlar. Ama bu her zaman olacak diye bir beklenti yanlış. Belki de onlar sayesinde endeksin fazla düşmesi engelleniyor diye de düşünebiliriz.

Ayrıca, endeks içinde ağırlığı yüksek olan bir grubu alırken, benzer başka bir gurupta da satışlar gelebiliyor. Bu nedenle üç hisse için endeksi yükseltir demek doğru olmaz. Nitekim 15 gün öncesi 274.00 olan bımas şu an 320.00 olmasına rağmen endeks yine aynı eyrlerde.

Endeks için sonrasındaki beklentilerim iyi. Ama yakın vade için neden tereddütler yaşadığımı yazılarımda detaylı şekilde izah ediyorum. BIST eğer yeni zirvelere girecekse, bu genel bir alım dalgası ile olur. Bankalar, holdingler ulaştırma, tuprs gibi hisselerin hep birden yükselmesine sahne olmadan birkaç hisse ile bu durumun yaşanmasını beklemiyorum.

Dokuz aylık bilançolar bittikten sonra, 12 aylık bilançolar için bu durumu daha yüksek bir ihtimal görüyorum. Hem böylece hisseler de mevcut seviyelerini güçlendirmiş olurlar. Bu benim görüşüm. Ama piyasa bana göre davranacak diye de bir şart yok.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_