Soru - Cevap (bankalar)

  •  A 
AH*** AT*** 08.09.2023 10:46
Konu / Hisse Kodu: bankalar
Merhaba , bankaların tekrar benzer yüksek eski artışlarının yoluna girmesi için enflasyonun düşmeye başlaması ve mali disiplin tasarruf tüm ekonomi yasalarının eğilip bükülmeden istisnasız uygulanması mı gerekiyor . Geçmişteki hızlı artışın sebebi en önemli sebebi MB nin bankaları çok düşük faiz oranları ile fonlaması mıdır . Faiz düşmeden daha fazla kar etmeden tekrar yüksek değer artışları göremeyecek miyiz .
Cevap 08.09.2023 11:45

Günaydın. 

Şimdi tüm bunların cevaplarını yazılarımda hep yazıyorum. Aslında bu sorulara gerek olmaması lazım. Eğer uygulamazlarsa enflasyon ve kar artışları ile giderler, yok eğer faiz artışları olursa, aslında faiz artışları bankalar için olumsuz olur ama bu sefer de yabancı fonlar Türkiye doğruları yapıyor diye not artışları yapar, alıma gelir, fon girişleri başlar. O zaman da gelmeye başlayan yabancı için hala ucuz olan bakalar ilk alacakları sektörlerden olur diye birçok kez yazdım.

Yani şu anki fkları ile zaten halen çok ucuzlar. Ek kar yapmasalar da ülke ödevlerimizi doğru yaparsak alınırlar. Ama burada endişe şu; eğer faiz artışlarınızı yapmazsak bu takdirde yüksek enflasyon bizim için çok sürdürülebilir durum olmaz. Mevcut ekonomi ekibi faiz artışları yaptırılmadığı için yükselecek kur ve enflasyon halinde aflarını isteyebilirler. Böyle bir durumda ise, ilk anda bankalara ciddi satışlar gelir.

Umarım yeterli şekilde bir kez daha izah edebilmişimdir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_