Soru - Cevap (Borsa)

  •  A 
KI*** TU*** 24.08.2023 04:36
Konu / Hisse Kodu: Borsa
Merhaba,
Tl bazında yüksek olan bu borsada .Yabancının ne kadar etki edeceğinden çok merkez bankasının kararlarından dolayı önümüzdeki dönemde mevudata bağlamayı ne kadar mantıklı görüyorsunuz ?
Cevap 24.08.2023 09:16

Mevduat her zaman garantili bir gelirdir. Eğer mevduat artarsa borsa için ciddi bir alternatif yaratır. Lakin bunları öncesinde çok yazdım. Eğer TCMB olması gerekeni yani enflasyona uygun %30'lar, hatta üstünde bir faiz artışı yaparsa, ilk anda ciddi artacak mevduat faizleri cazip olur. Borsadaki riski almak istemeyen ciddi yatırımcı sayısı mevduata kayar ve borsada satış baskısına neden olur.

Ama böyle bir karar Türkiye'nin kur riskini düşüreceği için yabancı tarafından olumlu görülür ve ülke varlıklarına ciddi bir talep süreci başlar. Bu durum yerlinin sattığından çok daha fazla yükseliş yaratır. Kısacası doğru kararlar faizi cazip hale getirse de, bu durumda ülkeye yeniden girmeye başlayacak yabancı fonlar nedeniyle yabancı takas oranı %40-%50'lere doğru çıkacak olursa, hisselerde %100'lerin üstünde yükselişler yaşanır. Mevduat faizinde bir yıl için alacağınız getiriyi, borsada bir-iki ay içinde alırsınız. Eğer pariteleri doğru zamanlarda yaparsanız bu getiri daha da katlanır.

Ama ilk anda mevduat cazip ortam yaratacaktır. Ben borsayı her zaman tercih ederim ama ara pariteler tabi ki yapılır. Yani bazen borsadan çıkıp mevduatta durulabilir. Şu an bize has durum düşük yabancıyı geri getirecek bir kararın karşı etkisini de göz ardı etmemek gerekir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_