Soru - Cevap (Yabancı Direnç)

  •  A 
ER*** AV*** 10.08.2023 10:27
Konu / Hisse Kodu: Yabancı Direnç
Aydın bey merhaba;

"En zoru da burada zaten! Çünkü alımı yapan yabancılarsa, yerliler dirençlerde devamlı dökülürler"

Burayı anlamadım, mümkünse açabilirmisiniz .

İyi çalışmalar

Teşekkürler
Cevap 10.08.2023 10:49

Yerli alırken yurt içindeki gelişmeleri bir şekilde duyarak ve alan kurumları görerek yapıyorlar. Böyle olunca bu bilgiler bir şekilde yayılıyor. Ama yabancı kurumlar alım yaparken, bizlerin henüz duyamadığımız bazı gelişmelere istinaden yapıyorlarsa, teknikte zaten dolar bazında baktıkları için, dolar bazında hala ucuz görülen hisseleri alıyorlar. Ama TL bazında biz bakarken TL olarak çok ciddi artmış hisse grafikleri görüyoruz. Bu da bizde bende de olduğu gibi dirençlerde satmak yönünde baskılar yaratıyor. 

İşte bizler TL grafiklerin etkisi ile dirençlerde dökülürken, dolar bazlı grafiklere göre alan yabancı dolar dirençleri kırıldı diye alımlarını hızlandırabiliyor. 

Umarım şimdi izah edebilmişimdir. Bu riski sanırım 1-2 ay evvel beklenti yazımda uyarı olarak yazmıştım. Başımıza bu zorluk gelecek diye. Nitekim şu an oluyor. 

Yapancılar için BIST'in gördüğü en yüksek seviye 500 dolar seviyeleriydi. Bakında şu an bu seviyelerin hala çok altındalar. Yani alım yaptıkları hisseleri zamanında sattıkları seviyelerin yıllar sonra bile çok altında alırlarken, şimdi bozdukları dövizlerini eski zamana göre çok daha yüksek seviyelerden bozuyorlar. Bu da düşündükleri olamsa bile, zararlarını sınırlıyor. 

Ama bizdeki tablo böyle değil. Zaten dövizden mağdur olmuşken, bir de TL bazında bir sene önceye göre hisseleri gördükleri yerin çok çok üzerinden alıp-almamaya karar vermek çok kolay değil. Ayrıca yılbaşını hatırlayın gördüğümüz seviyelerden sonra nasıl geri düşmüştük.

Kısacası yabancı kendi parası üzerinden grafiğe bakıyor. Biz ise normal olarak TL. İkisindeki görünüm çok farklı.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_