Soru - Cevap (Clebi)

  •  A 
İL*** MA*** 05.07.2023 10:30
Konu / Hisse Kodu: Clebi
Aydın bey merhaba
Bilançolar yaklaşıyor havacılık ve otomotiv hisseleri çok iyi bilançolar açıklayacak sanırım
Clebi hem çanak hem de flama yapmış. Bu fiyatlardan ederi var mıdır? Kısa vadeli bir trade için düşünebilir miyiz ?
Cevap 05.07.2023 12:21

Hemen uyarılarımı yapayım o zaman! Açıklanacak bilançoları son fiyatlara göre düşünüp değerlendirmek yanlıştır. Oluşan fiyatların bu beklenen bilançolar nedeniyle görülmüş olabileceğini de göz ardı etmemek lazım. Bilanço olarak ucuz diyemem.

Teknik olarak da; çanak flama yapmak olarak ben bu formasyonların kırılması halinde yukarıda gidebilecekleri yerler olarak kullanıyorum. Bu nedenle de çanak ve flamayı ilgili dirençleri kırıldığı zaman dikkate almak doğru olur. Misal clebi için bir çanak görntüsü oluşuyor bu doğru. Ama çanağın kırılması için 700.00, hatta tam doğrusu için 718,24 direncinin kırılması lazım. O nedenle buraya yaklaştıkça, çanak kırılmayacaksa kar realizasyonları riski artar. Yapılması gereken önceden bu çanak oluşur ve kırılır diye düşükten alanlar çanağın tamamlandığı dirençlere yakın satıp, eğer kırarsa sonraki kırılan çanak hedefi için yeniden almaları daha doğru olur. Dirençlere yakın henüz almamış olanları çanak kırılır diye alması yanlış olur yani. Borsada birçok hissede bir süre sonra çanak oluşturup, kırılma ihtimalleri var. Ama olası çanak formasyonu oluşur ve sonra kırılır diye hisse takip ediliyorsa, ya bu olası çanakların dip oluşumlarında, ya da çanaklar tamamlanıp kırıldığında almayı tercihe derim. Celebi çanağı tamamlar ve kıracak olursa 850-900 teknik hedefleri başlar.

Aynı şekilde flama için de durum aynı! Flama oluşumu görüntüler iki yönlü tekniklerdir. Yukarı da, aşağı da kırılabilirler. Ben yukarı kırılanları flama, flama kırılması şeklinde, aşağı kırılanları ya da kırılma risklerini de flama riski ifadesi ile paylaşıyorum. Clebi'de flama oluşumu var ama ne yöne kırılacağı belli değil. Flama 685.00 kırılırsa yukarı tepki verir. ilk hedefi de 800.00 civarı olur. Bunu yaparsa bu arada çanak da kırılır ve onun da yukarıda yazdığım hedefi devreye girer. 

Ancak, yukarı kıracak diye beklerken, 650.00 - 646.3o aşağı kırılacak olursa, bu takdirde aşağı yönlü flama kırılması olur. Onun da hedefi 600-575.00 TL şeklinde olur. 

Kısacası formasyonlar oluşması için gerekli seviyeler kırılınca gerçekleşir. Henüz bunlar olmadan bu niyetle bakmak doğru olmaz. Yılbaşında benzer çanak tamamlayan, hatta yukarı kırıyor gibi gözüken çok hissede yakalandığımızı unutmayın!

Umarım okuyanlara teknik izahlarını yeterli şekilde yapabilmişimdir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_