Soru - Cevap (Seçim Sonrası Bist -2)

  •  A 
HA*** SÖ*** 02.05.2023 11:56
Konu / Hisse Kodu: Seçim Sonrası Bist -2
Bu durumda ikinci bir seçim olana kadarki 2 haftalık süreçte Bist C.B belli olmaması sebebiyle satış trendini devam eder ve bahsettiğiniz destek noktalarına 3800 3900 iner miyiz? Yoksa gene eski seçimlerdeki gibi Salı günü bir tepki alımı gelir ve C.B belli olana kadar Bist yatay mı seyreder ? Aslında kendimce bir öngörüm var, biliyorum tahmin etmesi de çok zor fakat bazen bilgi tecrübeyle sabittir ve bu noktada sizin de görüşlerinizi almak isterim.
Teşekkürler.
Cevap 02.05.2023 13:01

Öncelikle tekniklerde görülen destek noktalarına kesin ineriz diye bir durum yok. Kesin diye hiç bir şey yok. Her şey mümkün. Şartlara göre gelişmeler değişebilir. Nasıl yükselişte hisseler çok farklı nedenlerle ederlerinin çok üstüne gidebiliyorlarsa, düşüşte de çok farklı nedenlerle ederlerinin çok altındaki seviyelere inebilirler. Ama kesin inerler diyemeyiz. 

Ben son duruma göre 1nci turda bitecek bir seçim görüyorum. İnce'nin gençlerle yaptığı program ve sonrasında ciddi bir oy kaybı yaşadığı gçrüşündeyim. Bu nedenle de ilk turda seçim bitecekmiş gibi geliyor bana. Benim hissettiğim iktidarın değişeceği, hatta meclis çoğunluğunun da muhalefete geçeceği önünde.

Lakin ilk turda bitse de netice belli olunca hemen alımlar başlar diyemiyorum. Bunu aslında yazılarımda yazıyorum. Bu gelişmeleri tecrübelere göre yorumlamak da artık kolay değil. Bu nedenle benim de sizden çok farkım yok. Çünkü geçmişte bürokratlar devletin memurları idi. Ama artık bunu demek zor. Kesintisiz süren bir iktidar nedeniyle, bürokrasi de ciddi siyasallaştı olarak görüyorum. Zaten sorun da burda yatıyor! Eğer iktidar el değiştirecek olursa, bu durumda çok sayıda bürokrat da değişecek. BIST için de, SPK için de, Varlık Fonu için de, TCMB için de durum aynı. 

İktidar değişiminden rahatsız olup da, iktidar değişir diye satmak isteyenler varsa, bunların bir kısmı da seçimin sonucunu görmeyi bekleyebilir. Seçimden iktidar değişimini gördükten sonra satabilirler. İşte bu nedenle, seçim bitince hemen alımlar gelir diyemiyorum. Önce dengeler bir oturmalı. Olan biten görülmeli. Sonra alımlar başlayacaktır.

Hatta şunu diyebilirim; eğer iktidar değişimi gerektirmeyen bir seçim sonucu ilk turda çıkarsa, bu endişe ile satanların, bu endişeleri biteceğinden geri almaya kalkacaklarını düşündüğüm için, iktidar yerinde kalırsa seçim sonucu ile birlikte hemen bir alım dalgası görebiliriz bile. Ama satan yerliler geri alacağı için devamı çok uzun soluklu olmaz. Lakin değişim halinde ilk anda ek bir satış dahi gelecek olsa, sonrasında fazlası ile bu satışları telafi edecek yerli ve yabancı fon alımları başlayacaktır. Bunların süresi çok daha uzun  soluklu olacaktır görüşündeyim.

Çok bilinmezleri içeren denklemler var. Bu nedenle cevaplar eski tecrübelerimizde olduğu gibi kolay değil. Geçmişte biri kaybettiği takdirde diğeri bırakmak zorunda kalırdı. Şu an ise yapılan sözlere bakar mısınız! Muhalefeti PKK ile işbirliği yapıyor diye, bunlara iktidar terkedilmez demek sonu belli olmayan bir kaos yaratır. 

1,5 ay öncesinden beri yazdıklarımı yeniden tek tek okursanız hepsini içeren görüşlerime yer verdiğimi görmüş olacaksınız.

Ama, ikinci tura kalırsa, arada ek bir düşüş riski de söz konusu. Bu ihtimal olursa, muhalefet gelirse ne olur bak diyerek, dövizdeki baskıyı bir anda kaldırıp, ekstra bir tablo da yaşatılabilir. Böyle ortamlar panikleri tetikler. Panikte de şu an olduğu gibi, kimse eder hesabı yapmaz satış yaparken. 

Fakat bu durumda da yabancı alıma gelebilir. Kaldı ki, son dönem düşüşlerde yabancı payının arttığını görüyorum. Cevap o kadar kolay olsa, 1,5 ay önce direk satın çıkın, seçim sonrası alın derdim. Ama ne diyebildim? Maksimum %50 hissede durun demekle yetinebildim. Çünkü ederleri yüksek olan çok şirket var. Patronları bile her gün kendi hisselerini alırken hepsini satın çıkın demek de mümkün olmazdı zaten.

Bilmiyorum size ne kadar ışık tutabildim. Umarım bir katkım olmuştur.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_