Soru - Cevap (Altın, btc fed toplantısı)

  •  A 
İL*** MA*** 04.04.2023 17:19
Konu / Hisse Kodu: Altın, btc fed toplantısı
Aydın bey kolay gelsin
Son fed toplantısında faiz artırıldı ama 0.25 puan. Ondan önemlisi açıklama metnindeki ifadelerden artık faiz artırımlarının sonunun geldiği anlaşılıyor. 5.25 e belki çıkar deniyor onun için de zaten bir artırım yetiyor. Bu durumda altın, btc düştükleri yerden kalkıyorlar. Özellikle altın zincirlerini kırıyor sanki. Bankacılık riskleri de bitmedi ayrıca
Cevap 04.04.2023 21:06

Şu anda görüntü öyle. Ama yine de hiç birisine kesin diyemeyiz. Teknik konuşmak, teknik takip etmek tedbirli davranış olur. Gelen ABD fabrika siparişleri beklenti %-0.5'ten daha fazla %-0.7 azalınca dolar endeksi aşağı, ons altında yukarı tepki verdiler. 

Kripto paralar ne gerçek para, ne de altın yerine koyulamaz. Onlar gibi düşünmek doğru olmaz. Düşünün bir para birimi bir yılda %200-%300 artarsa ne olur? O ülkede ciddi krizler var demektir. Ama btc için verilen rakamlarda bu durumun hiç düşünülmediğini görüyorum. Ama teknik olarak o da yukarı yönlü gözüküyor.

FED için veriler esastır. enflasyon %6'ya düştü. PMI'lar da daralma sinyalleri veriyor. Ama bu oluyor diye FED ille de, hemen faiz düşürmeye başlayıp piyasaya para verecek diye düşünülmesin. Bu krizlerin ana nedeni, piyasaya verilen aşırı ve düşük faizli paralardır. Yani FED faiz artışlarını durdurabilir ama, yanında faiz indirimi yapmayabilir. Aynı şekilde enflasyon daha da düşsün diye, piyasadaki likiditeyi çekmeye devam edebilir. Bu da enflasyonu düşürmeye yarar. 

Eğer resesyon başlarsa borsalardaki şirketlerin karlılıkları düşecektir. Bu durumda bilanço ederleri de düşmeye başlayabilir. Ons 2059$-2070$ dirençlerini görür de kırarsa, 2150-2200$ ilk etaptaki üst hedefler olur. Ama geçmeden daha üstleri hedeflemek erkencilik olur.

Banka krizleri 2008 gibi değil. Daha kolay kontrol edilir. 2008'de mortgage krizi bankaları batırdı. Şimdi ise artan faizler nedeniyle bankaların likidite zoruna girmeleri batmalarına yol açtı. Ama FED likidite verir ya da mevduatların hepsi güven altında derse zaten banka batışı durur. Ama dediğim gibi, 2008'deki durumla aynı ortam yok.

İyi geceler



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_