Soru - Cevap (ODAS)

  •  A 
SE*** ER*** 03.04.2023 15:01
Konu / Hisse Kodu: ODAS
Üstad Merhaba; Odas için güncel görüş ve beklentiniz nedir? Yılbaşından buyana Bist30'a geçtiği günden beri yarı yarıya düştü. Sanırım ilk sırada. Olay sadece vergi cezası ve enerjideki beklentilerin aşağı sarkması mı? İnsan ister istemez kurtlanıyor, bu şekilde bir düşüş piyasaya paralel değil, bist çıkarken de bu hep düştü. Görüşleriniz önemli benim için elimde yüklü miktarda var korkuyorum bide bedelli açıklarsa nakitim yok büyük zararla satmak zorunda kalıcam. yoksa beklerim sıkıntı değil.
Cevap 03.04.2023 18:16

Bilanço değerlendirmemdeki ve site içi aramada Odas filtresi yapınca çıkan görüşlerim güncel düşüncelerim. Bunlara ek gelişme ise, Cante'nin Mart başında bakıma alınan santrali nedeniyle yaşanan kayıpların da etkisi varmış. Bakıma alırken açıklamayıp, yeniden üretime başlarken geçen gün bu açıklamayı yaptılar. Site içi aramada bu detayı göreceksiniz. Yani belki üç aylıkta da Mart ciro kaybı yüzünden bilançoda baskı görülebilir. Ama altı aylık bilançosunun daha iyi çıkmasını bekliyorum.

Fiyatındaki hareketleri kıyaslarken dikkate alına başlangıç tarihine göre değerlendirmeler değişir. Yılbaşı gördüğü zirve fiyatlardı. Gerçekçi kıyaslamalar yapınca gayet normal bir durum görürüz! Çünkü mesela örnek verdiğiniz BIST30 bir önceki yılbaşını krıter alırsanız 2023 yılbaşına kadar %170-%200 arası bir yükseliş yaşamış. Ama odas %800'lük bir artış yaşamıştı. Geri gelmiş halleri ile BIST30 2022 yılbaşına göre %160 civarı artıda, ama odas %360 civarı. Yani Odas'ın geçmiş dönem artışı BIST30'un çok üstünde olduğunu ve hala 2022 başına göre BIST30'un iki katı artış barındırdığını da görmek lazım.

Eğer objektif bir değerlendirme yaparsak, Odas'ta yaşanan geri gelmeyi gayet normal görüyorum. Sektöre verilen fazla tahsilat cezası iadeleri ile Mart Cante bakım sürecini düşünce bu durumun sebeplerini de görmüş oluruz. Kısacası Odas'ta çok fazla bir nagatif ayrışma yok. Hatta aslında hala BIST30'dan yüksek artmış deriz. Yılbaşından baz almak doğru değil yani.

Ayrıca, bedelli konusunda yanlış ya da eksik bir bilginiz var sanırım! Şöyle ki, bir hisse bedelli yapınca, paranız varsa, ya da paranız olsa bile katılmak istiyorsanız katılır, istemiyorsanız ise hisselerin rüçhan hakkını rüçhan pazarında satıp, bedelliyi kullanmayabilirsiniz. Yani elinizdeki adet aynı kalır, ama rüçhan hakkı satışından ek nakit hesabınıza girmiş olur. Ya da bedelli için eldeki hisselerin bir kısmı satılıp, kalanların bedelli için gereken nakit ihtiyacı ek para sokmadan da karşılanabilir. İlle de bedelliye katılamayacaksanız tüm hisseleri satmak zorundasınız gibi bir durum yok yani.

Bilanço değerlendirmemde de dikkat çektiğim gibi, aslında hasılatta sorun yok. Hatta artış bile var. Muhtemelen yazdığım diğer gelişmelerin olumsuz etkileri olmuş. Tabii bir de çok daha yüksek çıkmış hisselerdeki düzeltmeler çok daha fazla olabilir. 

Ayrıca, seçimde iktidar değişimine yönelik bundan rahatsız olacak yatırımcılar, fonlar, hesaplar var ve onlarda Odas da varsa, bu takdirde bu satışları da görüyor olabiliriz. Ama esas olan her zaman bilançolardır. Eğer bilanço ederleri yüksek olmaya devam ederse, o hisseler belli bir süre sonra bunun karşılığındaki fiyatlanmayı yaparlar.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_