Soru - Cevap (Odas, ayen)

  •  A 
İB*** ÖZ*** 30.03.2023 13:53
Konu / Hisse Kodu: Odas, ayen
Hocam sizce bu hisseler enerji krizinden dolayı bir trend mi yakaladı ve yükseliş yaptı. Yani enerji sektörü bir saman alevi gibi mi parladı. özellikle odas dan beklentimi biraz daha mı az a indirgemeliyim. Bilanço olarak değilde sektör ve büyüme olarak değerlendirirseniz sevinirim.
Cevap 30.03.2023 14:28

Yok odas aslında çok ciddi büyüme yaşıyor. Hasılat artışı falan bir düşüş yok. Enerjide muhtemelen kış sert geçecek diye beklentiyle fiyatlar önden yukarı çekilmişti. Ama Avrupa'da da korkulan kış olmayınca, doğalgaz fiyatları da ciddi geri gelince, ekstra zamlar geri çekilmeye başlandı. Elektrik şirketlerinde nasıl olabildiyse fazla yapıldığı söylenen tahsilatların iadesi kararı bunları olumsuz etkiledi. 

Sektör için olumsuz görüşüm yok. Önümüzdeki dönemde de en çok büyümek zorunda kalan sektörlerin başında olmaya devam edecektir. Benim şu dönem en büyük endişem, iktidar değişimi olması halinde, iktidarlar büyüyen şirketler varsa, bu değişim sonrası bundan nasıl etkilenecekler onu düşünüyorum. Ama bu şirketler hangileridir, iktidarın ve devletin imkanlarını kim suistimal ederek yararlanmıştır bilmemiz mümkün değil. Eğer böyle şirketler varsa, onlarda seçim öncesi satışlar bu endişelerden geliyor olabilir.

Normalde teknik olarak odas'da buraları ikili dip desteği olur diye görürdüm. Ama bu denli yüksek satış ve karda düşüş tereddüte düşürdü beni. Yine de toparlanmasını bekliyorum. Şirket farklı alanlarda da yatırımlara gidiyordu.

Beklentiler bilançolardan değil de, sektörel trendden olsa o zaman daha çok endişe edereim. Ama bilanço ederleri olan şirketlerin düşmelerini geçici görüyorum. Sadece onlar değil, holdingler bile çok yüksek karlara rağmen gidemiyorlar bu dönem.

Tam cevaplarımızı bulmak için maalesef seçimi bekleyeceğiz diye düşünüyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_

Cevap 31.03.2023 10:27

Başka sebep var mı diye soruyordunuz, bir neden daha çıktı!

CANTE'de açıklama var, ODAS'ı da ilgilendiriyor!

"En son 2021 yılı EKim ayına yıllık planlı bakıma giren santral 02 Mart 2023 de yıllık planlı bakıma alımıştır ve 08 Nisanda tekrar üretime geçmesi hedeflenmektedir.'' denmiş.  Bakıma girmiş olması ve Mart ayı başından beri üretim olmamış olması kısmi olumsuz. Bakıma alındığında açıklama yapmayıp, tekrar üretime geçmeden önce açıklama yapıyorlar. Hiç bir işimiz düzgün değil. Biz de neden düşüyor diye sebep arıyoruz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_