Soru - Cevap (Aksa)

  •  A 
OR*** GÜ*** 14.03.2023 01:42
Konu / Hisse Kodu: Aksa
Hocam nasılsınız , sizce aksa daki bu düşüşün sebebi nedir. Daha derinlere iner mii ? Geri alım açıklıyorlar hala fakat hisse de tepeden %20 gibi bir düşüş var. Tepki zamanı gelmedi mi ?
Cevap 14.03.2023 08:59

Çok teşekkür ederim. İş güç dışında iyiyim. Umarım siz de öylesinizdir?

Aksa, çimentolar, demirçelikler bunlarda ilk deprem sonrası yaşanan yüksek tükseliş tepkileri sonrası düzeltmeler yaşanmaya başladı. Ama son düşüşler ise, borsanın genelinde benzer şekilde yaşanan düşüşler diyebiliriz. 

Bir de, ABD'deki banka batışları nedeniyle yabancı tedirgin olup, elindeki hisseleri her tarafta satma yoluna gitti. Aksa ciddi yabancı takası olan hisselerden birisi. 

Diğer bir neden de, yabancı fonların portföylerinde fon dağılım oranları var uymaları gereken. Eğer ana fon dilimindeki(gelişmiş ülke hisse payı) hisselerde sert kayıplar yaşanırsa, bu durumda aynı kalan(gelişmekte olan ülke) diğer pay dilimi göreceli olarak fon içinde yükselmiş gibi görünür. Bu nedenle de fonlar bir süre sonra bu oransal sınırlara dönerler. Bu bazen satış, bazen de alış nedeni olabilir.

İşte tüm bunların hepsi, ya da biri aksa'nın da düşmesinin nedeni olabilir. Ama dediğim gibi, borsanın genelinde son düşüşler yaşandı. Aksa'ya özel bir durum değil bence.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_