Soru - Cevap (Usak ve cemts)

  •  A 
YU*** AR*** 21.02.2023 18:00
Konu / Hisse Kodu: Usak ve cemts
Hocam merhabalar usak daki ve cemts daki ısrarlı öngörülerinizi takip ediyorum kendi bütçeme göre agırlıklı usakta bütcem.şu anda bir tavanda ha yaparsa sizin öngörünüz oluyor yeni bir öngörünüzü bekleyelimmi hocam.cemts içinde bugun düzeltme dediniz onuda bekliyoruz.çalışmalarınız için emeginize saglık bize yardımcı oluyorsunuz.son bir şey hocam 10 gündür beklenti yazılarınızda bi karamsarlık hissettim sanki öz güveninizde azalmamı var tl bazında yeni rekorlar bekliyordunuz.bu aralar söylmyrsnz
Cevap 22.02.2023 00:20

Arkadaşlar, 

Açıklanan şu anki rakamlardan belki de 3-5 katı can kaybına ulaşabilecek bir deprem yaşadık. Bu ortamda moralim hiç yok. Olabilecekleri ilk gün yazdım yoksa. Ama hala ülkemde liyakatsiz atamalar sürmeye devam ediyor. Hiç bir şeyden ders almadığımız gibi, eleştirenlere edilen hakaretleri görüyorsunuz. Şimdi ne diyelim yani, 2-3 yıl içinde bölgedeki binlerce kaçak yapı için imar affı çıktı. En üst siyasi makamdan bu bölgelerde imar afları çıkardık, bölgenin imar sorunlarını çözdük deniyordu. Bu açıklamaların videoları sabit. Oteli inşaatları yıkılanların tutuklanmasına, yargıya intikal ettirilmesine gizlilik kararı alınıyor. Mimarlık Fakültesine ilahiyatçı dekan atanıyor. Hem de bu ortamda. Yanlışım olmasın yıllık ciro ya da karlarının binde 4 ile sınırlı olan bağış yetkilerini, sanki kurumların tek sahibi gibi başlarındaki bürokratlar çıkıp 7-12-30 Milyar TL bağışlar açıklıyorlar. Bir gün sonra ise cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu bağış sınırlamaları kaldırılıyor. Yani kim bu bağışı yapanlar? Kamu bankaları ve merkez bankasıının başkanı. Yani bürokratlar. Kaynaklar kimin devletin. Yani, onlara gerek kalmadan zaten sayın Cumhurbaşkanı afet ilanını yapmadı mı, tüm yıkılan evleri bir yıl içinde devlet olarak yapacağız demedi mi? Devletin kendi kurumundan bağışa ihtiyacı mı var? Veriyorum der verir. Para basıyorum der basar. Vergi saldım der salar. Ama kurumların başındaki kişiler nasıl bu açıklamaları yapabiliyorlar. Kaldı ki, içlerinden iki tanesi halka açık. Yani birilerinde bu bankaların senetleri var. Sermayelerinden de yüksek bağış açıklamaları halinde tüm bilançoları da bozulacak. Bu sefer de borsada yatırımcı mağduriyetleri yaratacaklar. Yani hukuksuzluk, düzensizlik her yerde sürüyor. 

Depremi başından itibaren tüm kanallarda takip ettim. Bölgede can kaybı yaşayan çok arkadaşım var. Hep geç müdahale, yetersiz yardım sorunlarını canlı canlı hepimiz gördük. Ama şu an izleyince bunu diyenlere her türlü hakaret yapılıyor.

Bir yerden insanlar can derdinde iken, birileri borsayı açıyor. Birileri iki gün alıp satıyor. Kredili yakalananların mecburi satışlarını yaptırıyorlar. Birileri o esnada inanılmaz paralar kaybediyor. Ama birileri de o düşük fiyatardan alımlar yapıyorlar. Sonra üçüncü gün işlemler duruyor ve iptal ediliyor. Borsa da kapanıyor. Sebep ne? Deprem mücbir sebebi. Peki açık olan ilk iki gün de depremden etkilenmedi mi de işlemlerin takasları yapıldı? Bunlar gibi saysam daha bir sürü sorun var. Yıkılan binalarda kolonların içinde köpük var çimento yerine. Taşları koymuşlar çimento dökmeyip. Kim bunları onaylamış? Nasıl bu izinler çıkmış. Ayrıca 1999 depreminde afet toplanma alanı olarak ilan edilen birçok meydan  daha sonra imara açılıp, yerine çok yüksek binalar yapılmış. Peki bunlar bir gecede mi olmuş? Sorumluları sadece müteahhitleri mi? İzin ve onay veren siyasiler yok mu? 

İşte tüm bunları gördükçe, karamsarlığım değil ama, moral bozukluğumdan kaynaklanan bu algı da buradan geliyor olabilir. Ayrıca, insanlar anne, baba, çocuklarını, kardeşlerini, sülalelerini, mallarını, işlerini kaybetmişler. Bu tabloları yaşarken, Türkiye'de TL bazında rekoları söylemiyorsam, bu gayet normal değil mi? Ülke zaten kaynak sorunu yaşarken 30-40 Milyar Dolar, belki çok daha fazlası deprem hasarlarını telafi için kapatılacak. Bunlar yeteri kadar karamsarlık yaratabilecek sebeplerdir. 

Ama yine de karamsar olmadığımı beklentilerimi koruduğumu, panik yapmadan beklenmesi gerektiğini yazdım. Mecburi orta-uzun vadeli yatırımcı olunacağını, 1999 depremi sonrasında 1,5 yıl içinde borsanın %240 yükseldiğini yazdım. Yani karamsarlığım yoktu. Ama çok büyük bir moral bozukluğum vardı. Tespitinizi düzeltmek istedim. Yazılarımda beklentilerimde bu dediklerimi tekrarladığımı geri dönüp okursanız görebilirsiniz. Ben borsa açık olmasa, mecburen hayat devam etmek zorunda kalmasa yorum bile yapmak istemedim.

Hisse sorularınıza gelince; sizlerin almanız gereken kararlara karışmıyorum biliyorsunuz. Bu kararları sizler vereceksiniz. Ben görüşlerimi ilk günden itibaren paylaşıyorum. Açık beklentilerimdeki hedeflerimi de görüyorsunuz. Ama birebir nasıl davranacak bunun kesinliği yok. Bugün cemts ciddi realize yaşadı kapanırken. Ama çok yüksek kar, çok yüksek bedelsiz, aynı zamanda da temettü açıkladı. Ama bu açıklamadan önce realizasyon gördü. Bunlar diğer hisselerde de benzer şekilde yaşanabilir. Ben ederinin bu rakamların çok üstünde olması gerektiği görüşündeyim. Ama bir defada gitmeyebilir. Aynı durum usak için de geçerli. 

Bu hisseler için düştükçe neden ısrarla yeni öngörüler yaptığımı bilançolar sonrasında herkes görmüştür. Umarım doğru kararları alır ve uygularsınız. Kusuruma bakmayın, çok uzun bir cevap verdim. Ama böyle bir afet ortamında TL yeni rekor beklentimi neden tekrarlamadığımı sormanızı çok doğru bulmadım. Çünkü sebebini zaten sizler de biliyor olmanız lazım. Her şeyi bu kadar çabuk olmamış gibi unutup geçtiğimiz için başımıza bunlar gelmeye devam ediyor.

İyi geceler.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_